Sınırları aşan bayramlaşma heyecanı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-17-2010 (16:34)   Son Mesaj: 11-17-2010 (16:34)    Cevap: 0    Gösterim: 473  

    11-17-2010

    Sınırları aşan bayramlaşma heyecanı

    Sınırları aşan bayramlaşma heyecanı


    Sınır ötesi bayramlaşma uygulaması kapsamında akrabalarıyla bayramlaşmak isteyen vatandaşların sınır kapılarından Suriye'ye geçişleri başladı.

    Sınır ötesi bayramlaşma uygulaması kapsamında akrabalarıyla bayramlaşmak isteyen vatandaşların Şanlıurfa'nın Ceylanpınar Hudut Kapısı'ndan Suriye'ye geçişleri başladı.
    Kontrol noktasında sabah erken saatlerden itibaren toplanan vatandaşlar, işlemlerinin ardından hudut kapısından geçmeye başladı.

    Sırada bekleyenler arasında zaman zaman yığılmaların ve kısa süreli tartışmaların yaşandığı geçişlerde, ilk defa Ramazan Bayramı'nda uygulanmaya başlayan barkot sistemi bu geçişlerde de uygulandı.

    Ceylanpınar Kaymakamı İlker Özerk Özcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, idari mektupla sınır geçişlerinde 10 yılı geride bıraktıklarını belirterek, vatandaşların huzur ve kardeşlik ortamında bayramlarını geçirebilmeleri için tüm imkanları kullandıklarını dile getirdi.

    Her iki ülke vatandaşlarının Kurban Bayramı'nı kutlayan Özcan, iki günde 4 bin 164 kişinin geçiş yapmasını beklediklerini kaydetti.

    Suriye'nin Haseki vilayetine bağlı Rasulayn Mıntıka Müdürü Zeki Hammadi Basti ise her yıl geçişlerin daha da kolaylaştığını ifade etti.

    HATAY VALİSİ LEKESİZ İLE İDLİP VALİSİ EL AHMED, BAB-UL HAVVA GÜMRÜK KAPISI'NDA BAYRAMLAŞTI

    Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ile Suriye'nin İdlip Valisi Halit El Ahmed, Kurban Bayramı dolayısıyla Bab-ul Havva Gümrük Kapısı'nda bayramlaştı.

    Bab-ul Havva Gümrük Kapısı'ndaki bayramlaşma töreni, her iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başladı.

    Lekesiz, törendeki konuşmasında, Türkiye'nin Suriye ile tarihten gelen akrabalık bağları bulunduğunu kaydetti.

    Özellikle son yıllarda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çabalarıyla ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın iyi yaklaşımlarıyla, sosyal, kültürel, ekonomik anlamda önemli atılımlar gerçekleştirildiğini belirten Lekesiz, şöyle devam etti:

    ''Suriye bizim için Ortadoğu'ya açılan kapı. Türkiye de Suriye için Avrupa'ya açılan kapı. Bu özellikleri her iki ülkenin yöneticileri hayli iyi değerlendiriyor. Özellikle Türkiye, son yıllarda Ortadoğu'da barış ve istikrarın sağlanması için büyük çaba gösteriyor. Geçen hafta Antakya'da ABD, Suriye, Mısır, Fransa ve Ortadoğu'dan birçok bilim adamının ve diplomatın katılımıyla 'Ortadoğu Kongresi' gerçekleştirdik. Orada önemli konular tartışıldı. Çok yararlı bir kongre oldu.''

    İki ülkenin karşılıklı olarak vizeyi kaldırmasının yararına değinen Lekesiz, bunun akrabalık bağlarının güçlenmesi, seyahat kolaylığı, sosyal, kültürel ve ticari anlamda önemli katkılar sağlayacağını belirterek, ''Bu yıl Hatay'dan 50 bin kişi 48 saat yatılı bayramlaşma için Suriye'deki akrabalarına gitti. Bu da Suriye-Türkiye ilişkilerini artırması bakamından çok anlamlı. Ayrıca vizeden bir yıl önceki 10 aylık dönemde 1 milyon kişi giriş yapmış. Vizeden sonra bu sayı 2 milyon 126 bin olmuş. Yani yüzde 89 artış gerçekleşmiş'' diye konuştu.

    -EL AHMED: ''DOST ÜLKE İLE GEÇEN YIL 86 ANLAŞMA İMZALANDI''

    İdlip Valisi El Ahmed, liderlerin iyi diyalogları sayesinde son yıllardaki yakınlaşmanın her iki ülke insanını mutlu ettiğini, Türkiye ile geçen yıl 86 anlaşmanın yapıldığını söyledi.

    El Ahmed, geçen ay Türkiye, Suriye ve Lübnan arasında da deniz seyahati anlaşması imzalandığını belirterek, şöyle devam etti:

    ''Liderlerin oluşturduğu sevgi seli, her alanda kendini hissettiriyor. Vizenin kaldırılmasıyla giriş-çıkışlar arttı. Turizm ve ticarette patlama yaşandı. Suriye'den Türkiye'ye giden vatandaşlarımız, kendilerini ülkelerinde gibi hissediyorlar. Türk yatırımcıları ülkemize bekliyoruz. Yatırım yapmak isteyenlere her türlü kolaylığı sağlayacağız. Bu ilişkilerin gelişmesinde valilerin de büyük rol oynadıklarını unutmamak gerekir.''

    Daha sonra Vali Lekesiz, Vali El Ahmed ve diğer yetkililer, birbirlerine plaket ve yöresel armağanlar verdi.

    Konuşmalardan sonra Suriye halk oyunları ekibi gösteri sundu. Vali Lekesiz ile Vali El Ahmed, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Semih Erdoğan, Jandarma Alay Komutanı Vedat Çolak ve Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, halk oyunları ekibiyle halay çekti.

    -YAKINLARIYLA BAYRAMLAŞMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIN AKÇAKALE SINIR KAPISINDAN GEÇİŞLERİ BAŞLADI

    Sınır ötesi bayramlaşma uygulaması kapsamında yakınlarıyla bayramlaşmak isteyen vatandaşların Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesindeki sınır kapısından geçişleri başladı.

    Akçakale Kaymakamlığına yaptıkları müracaat sonucu Suriye'deki yakınlarıyla 48 saatliğine görüşebilmek için ''idari mektup'' alan vatandaşlar, sabah erken saatlerinde itibaren sınır kapısı önünde toplandı.

    Görevlilerce evrakı kontrol edildikten sonra geçişlerine izin verilen vatandaşların çoğunlukla Suriye'deki akrabalarına halı, alüminyum tencere, battaniye ve mutfak malzemesi gibi hediyeler götürdükleri görüldü.

    Akçakale Kaymakamı Şefik Aygöl ve beraberindeki heyet de sınırı geçerek, Suriye'nin Rakka vilayetine bağlı Tellebyat Mıntıka Müdürü Albay Adnan El Halil ve Suriyeli yetkililerle bayramlaştı.

    Suriyeli müzik grubunun seslendirdiği Arapça şarkılar eşliğinde çeşitli etkinliklerin düzenlendiği Tellebyat Sınır Kapısında, Albay Adnan El Halil ve yetkililer, Türk misafirlere gül ve çeşitli hediyeler verdi.

    Bu arada, alınan önlemler sayesinde geçişlerde herhangi sıkıntının yaşanmadığı görüldü.

    BAYRAMLAŞMA KAPSAMINDA SURİYE'YE GİDECEKLERİN KARKAMIŞ GÜMRÜK KAPISI'NDAN GEÇİŞLERİ BAŞLADI

    Sınır ötesi bayramlaşma uygulaması kapsamında akrabalarıyla bayramlaşmak isteyen vatandaşların, Gaziantep'in Karkamış Gümrük Kapısı'ndan geçişleri başladı.

    Bayramlaşmaya gitmek isteyenler, sabahın erken saatlerinden itibaren Karkamış Sınır Kapısı'nın önüne geldi. Kontrol noktasında işlemlerini tamamlayan vatandaşların geçişi devam ediyor. Şu ana kadar bin 350 kişinin Suriye'ye geçiş yaptığı öğrenildi.

    Yanlarında özellikle soba, halı ve elektronik eşyaları hediye olarak götüren vatandaşlar, bayramda Suriye'deki akrabalarıyla iki gün boyunca hasret giderecek. Güvenlik kontrolleri sırasında bazı vatandaşların yanlarında getirdikleri kurban etlerini geçirmelerine izin verilmediği görüldü.

    Karkamış Sınır Kapısı'ndan yarın da geçişler devam edecek.




    Sınırları aşan bayramlaşma heyecanı Yorumları