Yurtta ve dünyada bayram coşkusu   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-16-2010 (15:58)   Son Mesaj: 01-13-2011 (17:50)    Cevap: 1    Gösterim: 1022  

    11-16-2010

    Yurtta ve dünyada bayram coşkusu

    Yurtta ve dünyada bayram coşkusu


    Kurban Bayramı tüm dünyada ve yurtta büyük bir coşku ile kutlanmaya devam ediyor. Bayram, huşu içinde kılınan bayram namazları ile başladı. Dünyadan ve yurttan bayram kutlamaları haberleri:

    -SELİMİYE CAMİİ'NDE BAYRAM COŞKUSU
    Edirne'deki tarihi Selimiye Camii'nde bayram namazı coşkusu yaşandı.

    Edirne Müftü Yardımcısı Mehmet Karahan'ın verdiği vaaz şehir merkezi, ilçe ve köylerdeki camilerden de dinlendi.

    Karahan, Kurban Bayramı'nın önemine ve kurbanlık kesimine değindi. Okunan hutbede de Kurban Bayramı'nın önemi anlatıldı.

    Namazın ardından cami çıkışında bazı vatandaşlar eş ve dostlarıyla ve cami cemaatiyle bayramlaştı. Bir kısmı da mezarlıklardaki yakınlarının kabirlerini ziyaret etti.

    SÜLEYMAN HAN CAMİSİ'NDE 110 YIL ARADAN SONRA İLK BAYRAM NAMAZI

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan ve restore edilerek 110 yıl aradan sonra ibadete açılan Süleyman Han Camisi'nde 110 yıl aradan sonra ilk bayram namazı kılındı.

    Urartu Krallığına başkentlik yapan Van Kalesi'nin zirvesinde inşa edilen ve yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen Süleyman Han Camisi, Kültür ve Turizm Bakanlığının yaptığı restorasyon çalışmasının ardından 110 yıl aradan sonra ilk bayram namazına ev sahipliği yaptı.

    Sabah erken saatlerde 100 metre yükseklikteki Van Kalesi'ne ve tarihi camiye ulaşan Vali Münir Karaloğlu ile AK Parti Van Milletvekili İkram Dinçer, Vali Yardımcısı Atay Uslu, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş, burada bayram namazı kıldı.

    Namazın ardından vatandaşlarla bayramlaşan Vali Karaloğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, İstanbul'da Kanuni Sultan Süleyman'ın yaptırdığı Süleymaniye Camisi'nde yapılan onarım çalışmasından sonra bugün ilk bayram namazının kılındığını anlattı. Karaloğlu, ''Biz de Van'daki ilk fetih camisi olan ve Kanuni Sultan Süleyman Han adına yaptırılan Süleyman Han Camisi'nde bayram namazı kıldık. Burada namaz kılmanın bizim için, milletimiz için farklı bir duygu olduğunu düşünüyorum. Tadilattan sonra bu cami Van'ın önemli sembolü haline geldi'' dedi.

    Vanlılarla bir arada namaz kılmanın ve onlarla bayramlaşmanın mutluluk verici olduğunu vurgulayan Karaloğlu, bayramların, insanların bir araya geldiği, sevinçlerini, kederlerini paylaştığı günler olduğunu ifade etti.

    Bu arada, namazdan çıkan vatandaşlar, çıkışta Valilik tarafından caminin avlusunda kurulan açık büfe Van kahvaltısını görünce şaşkınlıklarını gizleyemedi.

    Vali Karaloğlu, metrelerce yükseklikteki camiye sabah erken saatlerde namaz kılmak için gelen vatandaşlara Van kahvaltısı ikram ederek jest yapmak istediklerini söyledi. Karaloğlu, vatandaşlarla kahvaltı etti.

    UŞAK'TA YAŞAYAN 107 YAŞINDAKİ AYŞE EBİCİ, BAYRAMDA ELİNİ ÖPMEYE GELECEK TORUNLARININ TORUNLARINI BEKLİYOR

    Uşak'ta yaşayan 107 yaşındaki Ayşe Ebici, Kurban Bayramı'nda elini öpmeye gelecek çocuklarını, torunlarını ve torunlarının torunlarını bekliyor.

    Aybey Mahallesi'nde 73 yaşındaki kızı Hüsna Nacaklı ile yaşan 107 yaşındaki Ayşe Ebici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşini 26 yıl önce kaybettiğini belirterek, 3 çocuğu ile onların çocukları ve torunlarının kendine yaşam sevinci verdiğini anlattı.

    Yunan işgalini ile Kurtuluş Savaşı'nı yaşadığını ve Atatürk'ü gördüğünü belirten Ebici, şöyle dedi:

    ''Kurban Bayramı çocuklarımı, torunlarımı, onların çocuklarını ve torunlarımın torunlarını görmek için fırsat olacak. Elimi öpmeye gelmeleri için bekliyorum. Artık gözlerim pek görmüyor. Tedavi için hastaneye gidiyorum. Doktorla sağlık durumumun yaşıma göre iyi olduğunu söylüyor.''

    Uzun yaşamak için sağlıklı beslenmenin ön şart olduğunu, 107 yaşında olmasına rağmen kendi ihtiyaçlarını karşılayabildiğini söyleyen Ebici, torunlarının çocukları ile torunlarının torunlarının sayısını hatırlayamadığını ifade etti.

    MAYIN PATLAMASI SONUCU 9 KİŞİNİN YAŞAMINI YİTİRDİĞİ HAKKARİ'NİN GEÇİTLİ KÖYÜNDE, BURUK BAYRAM YAŞANIYOR

    Mayın patlaması sonucu 9 kişinin yaşamını yitirdiği Hakkari merkeze bağlı Geçitli köyünde, buruk bayram yaşanıyor.

    Aydın Erol yönetimindeki minibüsün, 16 Eylülde Geçitli köyü yakınlarından geçişi sırasında meydana gelen ve 9 kişinin yaşamını yitirmesine, 4 kişinin de yaralanmasına neden olan patlamanın ardından vatandaşlar, Kurban Bayramı'na yakınlarından yoksun girdi.

    Mayınlı saldırıda oğlu Aydın Erol ile kızı Şirin Kurt'u ve 7 yakınını kaybeden baba Cahit Erol ile anne Behice Erol ve çok sayıda kişi, sabah saatlerinde köy mezarlığını ziyaret etti.

    Bayramı çocuklarından ayrı geçirmenin hüznünü yaşayan ve oğlu Aydın Erol'un mezarı başında Kürtçe ağıt yakan anne Erol, gözyaşlarına hakim olamadı. Köylülerin de gözyaşlarını tutamadığı ziyaretin ardından baba Cahit Erol, gazetecilere yaptığı açıklamada, olayın üzerinden iki ay geçmesine rağmen halen saldırıyı gerçekleştirenlerin bulunamadığını belirtti.

    Erol, olayın halen aydınlatılmamış olmasına bir anlam veremediğini bildirerek, ''Bugün bayram ve biz bayramı mezarlıkta geçiriyoruz. Köyde 3 bin 500 nüfus var, hiçbiri bayramı kutlamıyor. Bunu yapanlar bir an önce yakalansın'' dedi.

    Mezarlık ziyaretinin ardından içinde bulunan 9 kişinin yaşamını kaybettiği aracın başına giden Cahit Erol, ''Bu olayı yapanlar Allah'tan da mı korkmuyorlar? İnşallah yapanların sonu da böyle olur'' şeklinde konuştu.

    Aydın Erol yönetimindeki minibüsün, 16 Eylülde merkeze 28 kilometre uzaklıktaki Geçitli köyü yakınlarından geçişi sırasında yola döşenen mayının patlatılması sonucu meydana gelen patlamada 9 kişi yaşamını yitirmiş, 4 kişi de yaralanmıştı.

    VALİ TÜRKER: HAKKARİ'DE, BUNDAN ÖNCEKİ BAYRAMLAR MAALESEF O MANEVİ İKLİMİN ÖTESİNDE İDEOLOJİYE VE SİYASETE KURBAN EDİLDİ

    Hakkari Valisi Muammer Türker, ''Hakkari'de bundan önceki bayramlar maalesef o manevi iklimin ötesinde ideolojiye ve siyasete kurban edildi'' dedi.

    Kurban Bayramı dolayısıyla öğretmenevi bahçesinde düzenlenen bayramlaşma törenine katılan Vali Türker, Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Levent Köse, Cumhuriyet Başsavcısı Yener Yavuz ve kentteki kurum müdürlerinin bayramını kutladı.

    Türker, daha sonra devlet hastanesinde tedavi gören hastaları ziyaret ederek, ''geçmiş olsun'' dileklerini iletti. Türker, bugün dünyaya gelen bir çocuğun annesine de çeyrek altın hediye etti.

    Hastalarla yakından ilgilenen ve çocuklara çeşitli hediyeler dağıtan Türker, polisevinde, kentte görev yapan polisler ile bayramlaştı.

    Türker, burada yaptığı konuşmada, kentteki olaylar nedeniyle vatandaşların son birkaç bayramı tam anlamıyla yaşayamadığını belirterek, kentte herkesin huzur teneffüs ettiği bir dönem yaşandığını ifade etti.

    Bu ortamının böyle devam etmesi durumunda insanların da huzurun farkına varacağını vurgulayan Türker, şunları kaydetti:

    ''Dini bayramlar insanların birbirine yakınlaştığı günlerdir. Kendi ellerini, kollarını kesen kasaplar, elindeki tosunu kaçırıp basına malzeme olan insanlarımız oluyor. Bunlar tabi işin güzellikleri. Bir de olmaması gereken bir şey var. Geçtiğimiz bir iki bayramda Hakkari'de yaşadığımız olaylar, olmaması gerekenlere güzel bir örnektir. Bayramda siyaset olmaz, bayramda ideoloji olmaz. Hakkari'de, bundan önceki bayramlar maalesef o manevi iklimin ötesinde ideolojiye ve siyasete kurban edildi. Sadece kamu görevlileri açısından söylemiyorum ama burada yaşayan insanlar son birkaç bayramı yaşayamadılar. Hakkarili, bugün bu bayramı, bayram gibi kutluyor. Temennimiz bunun devam etmesi. İnşallah ortam böyle olduğu müddetçe insanımız huzurun ve unutuğu bazı şeylerin farkına varacak.''

    Vali Türker, polisevindeki ziyaretin ardından İl Jandarma Komutanlığı ve cezaevine geçerek, asker ve tutukluların bayramını kutladı.

    -TUNCELİ VALİSİ TAŞKESEN: ''HALKIN KATILIMINDAN DOLAYI ÇOK MEMNUNUM''

    Tunceli'de, Valilik tarafından Kurban Bayramı dolayısıyla açık havada düzenlenen bayramlaşma törenine çok sayıda vatandaş katıldı.

    Tunceli Valiliğinin organize ettiği bayramlaşma töreni, bu yıl ilk kez açık alanda, Cumhuriyet Caddesi'nde, Yeraltı Çarşısı üzerindeki meydanda yapıldı.

    Törene, Vali Mustafa Taşkesen, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Kasun, İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Timurcan Ermiş, Cumhuriyet Başsavcısı Hayati Keskin, Emniyet Müdürü Ertan Yavaş, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

    Törende, vatandaşlarla tek tek bayramlaşan Vali Mustafa Taşkesen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayramlaşma törenlerinin şimdiye kadar kapalı mekanlarda yapıldığını ve bu yüzden vatandaşların katılımının da az olduğunu belirterek, bu yıl katılımı artırmak için ilk kez töreni açık alanda yaptıklarını ifade etti.

    Bayramların, küskünlüklerin giderildiği, her türlü derdin, sıkıntının birkaç günlük de olsa bir tarafa bırakılan nadide günlerden olduğunu anlatan Taşkesen, şöyle konuştu:

    ''Biz her sene kapalı mekanlarda bu kutlamayı yapıyorduk. Ama halkımızın yarısından fazlası katılamıyordu. İsteyenler katılamıyordu. Gerek yer sorunundan gerekse fiziki mekanların yetersizliğinden dolayı. Bugün havanın da iyi olmasından faydalanarak halkın katılımının artırılması ve daha fazla vatandaşla bayramlaşmak için töreni bu meydanda yaptık. Halkın katılımından dolayı çok memnunum.''

    Vali Taşkesen, törenin ardından Tunceli Devlet Hastanesi, Cezaevi, Yetiştirme Yurdu, Polisevi ve İl Jandarma Komutanlığını ziyaret etti.

    KURBAN BAYRAMI'NA, SINIR KAPILARINDA TIR KUYRUKLARINDA YA DA DİREKSİYON BAŞINDA GİREN ŞOFÖRLER, AİLELERİNDEN UZAKTA BAYRAM GEÇİRMENİN BURUKLUĞUNU YAŞIYOR

    Kurban Bayramı'nın sevinç ve mutluluğunu sevdikleriyle yaşayanların yanında, ailelerinden ve sevdiklerinden uzakta buruk geçirenler de var.

    İhracat yüklerini yurt dışına taşımakla görevli tır şoförleri, Kurban Bayramı'na ya sınır kapılarında tır kuyruklarında veya direksiyonlarının başında girdi.

    Kapıkule Sınır Kapısı'ndan çıkış için kuyrukta bekleyen yaklaşık 300 tır şoförü, sevdiklerini telefonla arayarak bayramlarını kutladı.

    Birbirleriyle de bayramlaşan tır şoförleri, meslekleri gereği kendileri için özel gün kavramının olmadığını belirtti.

    Tır şoförleri, ''ekmek parası'' olarak gördükleri mesleklerinin zorluğunun yanında, özel günlerde de sevdiklerinin yanlarında bulunamayışlarını ''hayatın cilvesi'' olarak değerlendiriyor.

    Bayramı direksiyon başında geçirecek şoförler, en çok emeklilikte aileleriyle birlikte bayram geçirmeyi hayal ediyor.

    MAKEDONYA'DA KURBAN BAYRAMI

    Makedonya'nın çeşitli kentlerinde yaşayan Müslümanlar, Kurban Bayramı namazının ardında birbirleriyle bayramlaştı.

    Başkent Üsküp'te yerli Türkler ile burada yaşayan Türk vatandaşları Türk Çarşısı içindeki Osmanlı döneminden kalan Murat Paşa Camisi'nde bayram namazını kıldı.

    Makedonya İslam Birliği, Kurban Bayramı dolayısıyla Üsküp'ün Sultan Murat Camisi'nde törenler düzenleyerek, Makedon, Arnavut ve Türk dillerinde dini program sundu.

    Üsküp'te Osmanlı döneminden kalan tüm camilere akın eden Müslümanlar, camileri doldurdu. Yer bulamayanlar sokakta namaz kıldı. Namazdan sonra mezarlık ziyaretleri yapıldı ve Müslümanlar bayramlaştı.

    Bu arada, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer, Kurban Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, "Muhterem soydaşlarım, değerli vatandaşlarım, Kurban Bayramınızı aileleriniz, akrabalarınız, dostlarınız ve komşularınızla barış, mutluluk, sevgi ve coşku içinde geçirmenizi diliyorum. Bayramlar aile, komşuluk ve toplumsal ilişkilerimizin canlandığı, dayanışma, paylaşma ve hoşgörü duygularımızın zirveye ulaştığı müstesna günlerdir" ifadelerini kullandı.

    Büyükelçi Sökmensüer, Kurban Bayramının Makedonya'daki tüm Müslümanlar ve Türk toplumu içerisinde dostluk, kardeşlik, sağduyu ve hoşgörünün daha da kuvvetlenmesi, dargınlıkların giderilmesi için bir vesile olması dileğinde bulundu.

    -İNGİLTERE'DEKİ TÜRK TOPLUMU KURBAN BAYRAMINI KUTLUYOR

    İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşayan Türk toplumu, Kurban Bayramını kutluyor.

    Türk toplumunun yoğun olarak yaşadığı Londra'nın kuzeyindeki camilere bayram namazı için gelenler yer bulmakta güçlük çekerken, namaz sonrasında cemaat arasında bayramlaşma töreni düzenlendi.

    Süleymaniye Camisi'ndeki bayramlaşmaya Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Ahmet Demirok da katıldı.

    Londra'da 7 yıldır yaşayan ve restoranda çalışan Hakan Ceren, AA muhabirine, bayram sevincini arkadaşlarıyla birlikte yaşamaya çalıştıklarını, ancak ailelerinden uzakta oldukları için bayramı pek hissedemediklerini söyledi.

    Ailesinden ayrı bir bayram geçiren ve 5 yıldır Londra'da bulunan esnaf Osman Deliveli ise "Ailemiz burada değil, ama büyük bir sevinç tabii ki. Bayramımızı kendi çevremizde yaşamaya çalışıyoruz" dedi.

    Baklavacıda çalışan Mustafa Kılıçaslan da Londra'da ikinci bayramını geçirdiğini ifade ederek, "Her ne kadar yabancı bir ülkede olsak da bayram sevinci içimizde. Tabii Türkiye'deki gibi olmuyor. Burada da onu yaşatmaya çalışıyoruz. Müşterilerimizin yüzde 70-80'i Türk olduğu için bayramımızı kalbimizde yaşayabiliyoruz. Keşke vatanımızda olsak da bayramı orada yaşasak. Ama maalesef, kader bizi buralara getirdi. Herkesin bayramını kutluyorum" diye konuştu.

    -BÜYÜKELÇİ ÇEVİKÖZ'ÜN BAYRAM MESAJI-

    Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, yayımladığı bayram mesajında, "Kardeşliği, dayanışmayı, hoşgörüyü, sevgi ve saygıyı simgeleyen Kurban Bayramını birlik ve beraberlik içinde karşılamanın mutluluğunu ve huzurunu yaşıyoruz. Ulusal ve kültürel değerlerimizin güçlenerek pekişmesine vesile olan bu özel günlerin, İngiltere'de ülkemizden uzakta yaşayan Türk toplumu tarafından da layıkıyla yaşanacağını umut ediyorum" dedi.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 6-9 Kasım tarihleri arasında İngiltere'de temaslarda bulunduğunu anımsatan Çeviköz, ziyaretin iki ülke ilişkilerine ivme kazandırmasının yanı sıra Türk toplumunun ana vatanıyla bağlarının güçlenmesi için de fırsat yarattığını kaydetti.

    Türkiye'nin, dünyanın gelişmiş ülkeleriyle rekabet eden, bölgesinde istikrar kaynağı olan, ekonomik ve sosyal yönden gelişmiş, uluslararası alanda saygın, güvenilir ve çağdaş bir ülke olduğuna dikkati çeken Çeviköz, mesajında şu ifadelere yer verdi:

    "Aramızdan ayrılışının 72. yılında henüz andığımız Yüce Önder Atatürk'ün gösterdiği yolda, ülkemizden aldığımız güç ve güvenle aydınlık bir geleceğe doğru kararlı adımlarla yürümekteyiz. Ülkemizin ileriye taşınmasında katkıları yadsınamayacak sizlerin ana vatandaki sevdiklerinizle bu bayram sevincinde birleşmenizi temenni ediyorum.

    Bu vesileyle İngiltere'deki Türk toplumu mensuplarının, Kıbrıslı soydaşlarımızın ve tüm Türk ve İslam dünyasının bayramını bir kez daha kutluyor, bayramın getirdiği sevinç ve mutluluğun içtenlikle yaşanmasını diliyorum."

    -BAŞKONSOLOS DEMİROK-

    Başkonsolos Ahmet Demirok da dini bayramların toplumda kardeşlik, dayanışma ve yardımlaşma bilincinin gelişmesine, sevgi ve dostluğun yaygınlaşmasına vesile olduğunu belirtti.

    Demirok, Kurban Bayramının toplumda barış ve huzur ortamının pekişmesine, dargınlıkların ve küskünlüklerin diyalogla aşılmasına, kısır çekişmelerden ve kırgınlıklardan uzaklaşılmasına, uzlaşma kültürümüzün güçlenerek, toplumsal, ailevi ve komşuluk bağlarının kuvvetlenmesine imkan sağladığını ifade etti.

    Demirok, mesajında şunları kaydetti:

    "Ailelerin ve dostların karşılıklı ziyaretlerle bir araya gelmelerine imkan tanıyan bu geleneksel günlerimizin, vatandaşlarımızca Birleşik Krallık genelinde yaşatılarak, gelecek nesillere aktarıldığını görmek bizler için mutluluk kaynağıdır.

    Bu duygu ve düşüncelerle görev bölgemizdeki tüm vatandaşlarımızın Kurban Bayramını tebrik eder, dayanışma ruhuyla barış, huzur ve esenlik içinde bir bayram geçirilmesini diler, bu vesileyle en derin sevgi ve saygılarımı sunarım."

    -BULGARİSTAN'DA KURBAN BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANIYOR

    Kurban Bayramı tüm dünyada olduğu gibi Bulgaristan'da da coşkuyla kutlanıyor.

    İki milyona yakın Müslümanın yaşadığı Bulgaristan'da bayram namazına büyük ilgi vardı. Başkent Sofya'da ibadete açık tek cami olan Banya Başı'nda yüzlerce kişi, bayram namazını kalabalık yüzünden avluda kılmak zorunda kaldı.

    BAYRAM NAMAZINDA CAMİLER DOLDU TAŞTI

    Bu arada Banya Başı camisinin bahçe duvarına ırkçı ve aşırı milliyetçi militanlar tarafından yazıldığı tahmin edilen "Türklere ölüm" yazısı ise bayram coşkusuna gölge düşürdü. Bayram namazını kılmak için gelen ve çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Müslümanlar, camiye yapılan bu çirkin saldırıya tepki gösterdi.

    Seçilmiş Başmüftü Mustafa Aliş Hacı da Türkçe olarak verdiği bayram vaazında ırkçı saldırıları kınayarak, barış çağrısında bulundu. Başkent Sofya'da sadece tek bir caminin ibadete açık olduğunu hatırlatan Hacı, "İnşallah önümüzdeki yıl yeni bir camiye daha kavuşuruz" dedi.

    Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kırcaali, Şumnu, Rusçuk, Dobruca, Silistre, Razgrad, Targovişte, Hasköy, Varna ve Burgaz bölgelerinde de vatandaşlar namazın ardından birbirleriyle bayramlaştı.

    Türk bölgelerinde bayramın ilk gününde eskiye göre daha fazla kurban kesilmesi de dikkat çekti. Bu bölgelerdeki belediyeler, Kurban Bayramı için çeşitli kültür etkinlikleri düzenliyor.

    Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov ile Başbakan Boyko Borisov, birer mesaj yayımlayarak, ülkedeki Müslümanların Kurban Bayramı'nı kutladı.

    Bayram dolayısıyla Türkiye-Bulgaristan sınırında ise yoğun bir trafik gözleniyor. Akrabalarıyla bayramlaşmak için binlerce kişi Türkiye`den Bulgaristan`a gelirken, Bulgaristan'da öğrenim gören binlerce Türk öğrenci de bayramı aileleriyle birlikte geçirmek için Türkiye'ye gidiyor.

    ATİNA'DA BİNLERCE MÜSLÜMAN MEYDANLARDA BAYRAM NAMAZI KILDI

    Yunanistan'ın cami bulunmayan başkenti Atina'da binlerce Müslüman, bayram namazını kentin çeşitli meydanlarında toplanarak kıldı.

    Müslümanların Atina ile Pire kentlerini kapsayan Atika bölgesinin yaklaşık 15 farklı noktasında bir araya gelmeleri, ibadet etmeleri ve ayrılışları boyunca, aşırı sağcı gruplar tarafından rahatsız edilmemeleri için polis geniş güvenlik önlemleri aldı.

    Atiki Meydanı'nda toplanan aşırı sağcı ''Altın Şafak'' örgütü üyeleri, göçmen karşıtı bir gösteri düzenlerken, meydanın çevresindeki bazı apartmanlardan göçmenlere yumurta atıldığı öğrenildi. Polis, göstericilerin namaz kılmaya gelenlere yaklaşmasına izin vermedi.

    Başkent Atina'da ibadetlerini mescide dönüştürülen garaj ve bodrum katı benzeri yerlerde yapan göçmenlere geçen aylarda çeşitli saldırılar düzenlenmişti.

    Yunanistan'da son 12 yıldır başkent ve çevresinde yaşayan Müslümanların ibadetleri için bir cami inşası ve mezarlık yapımı tartışılıyor. Parlamentonun karar alması ve Kilisenin desteklemesine karşın henüz bir ilerleme kaydedilmedi.

    Hükümet Sözcüsü Yorgo Petalotis, başkent Atina'da 500 kişi kapasiteli bir cami yapımının kararlaştırıldığını söylemişti.

    Yunan medyasının haberine göre Petalotis, caminin kentin ''Votanikos'' semtinde inşa edileceğini, Deniz Kuvvetleri mülkiyetindeki bir arsaya yapılacak cami için devlet ödeneklerinden faydalanılacağını belirtmişti.

    Cami projesinin ayrıntılarının Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos'un başkanlığını yapacağı, Din İşleri ve Eğitim, İçişleri, Dışişleri, Savunma ve Kamu Güvenliği bakanlarının katılacağı bir heyet tarafından belirleneceği kaydedilmişti.

    Atina'da cami yapımı işlemlerinin hızlandırıldığına işaret edilen haberlerde, söz konusu proje tamamlandığında caminin Müslümanlara ait, iki asır sonra faaliyete geçecek ilk resmi ibadet yeri olacağı belirtilmişti.

    Eğitim Bakanlığı ile Atina Çevre Planlama Kuruluşu arasında varılan anlaşma sonucunda caminin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının tedarik edeceği 17 dönümlük bir alana inşa edilmesine karar verildiği kaydedilen haberlerde, Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı tarafından yapılacak masrafın 2,5 milyon Avro tutarında olacağı belirtilmişti.

    Harcamaların Devlet Yatırım Programından karşılanacağı, caminin toplam 840 metrekarelik bir alanı kaplayacağı ifade edilmişti. Hükümet yetkililerinin değerlendirmelerinde, ''caminin Yunan inşaat şirketleri tarafından yapılmasının hedeflendiği ve yapının İslami gelenek ile Akdeniz ülkeleri kültürünü birlikte barındırmasının ümit edildiği'' belirtilmişti.

    BATI BALKANLAR'DA BAYRAM COŞKUSU

    Bayram namazı, başta Bosna-Hersek olmak üzere Sırbistan, Hırvatistan ve Karadağ'daki camilerde yoğun katılımla kılındı.

    Bosna-Hersek'te, başkent Saraybosna ile Mostar, Travnik, Bihaç, Gorajde, Tuzla ve Zenica gibi önemli kentlerde Boşnaklar sabahın erken saatlerinde camileri doldurdu.

    Saraybosna'daki camilerden en fazla yoğunluk Osmanlı eseri tarihi Gazi Hüsrevbey Camisi'nde görüldü. Caminin avlusuna da sığmayan cemaat, bayram namazını tarihi Başçarşı'nın sokaklarında saf tutarak, birbirlerinin sırtına secde ederek kıldı.

    Bosna-Hersek Başmüftüsü Dr. Mustafa Çeriç, kıldırdığı namazın ardından okuduğu hutbede, bayramın kaynaşma, birlik ve beraberliğin en güzel simgesi olduğunu vurguladı. Namazın ardından camideki cemaat birbirinin bayramını kutlarken, babalarıyla camiye gelen çocukların soğuk havada babalarının kolları altına girerek ısınmaya çalıştığı görüldü.

    Bayram namazının ardından Gazi Hüsrevbey Camii'nde Türk Kızılayı gönüllülerince cemaate lokum ikram edildi.

    Bu arada, Türkiye'deki yardım kuruluşlarından başta Türk Kızılayı olmak üzere Kimse Yok mu Derneği ile İHH İnsani Yardım Vakfı, Bosna-Hersek'in çeşitli kentlerinde kendilerine vekalet verilen kurbanları keserek, ihtiyaç sahibi ailelere dağıtacak.

    Osmanlı idaresinde olduğu sırada 273 caminin bulunduğu Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bugün ayakta kalmayı başaran tek ibadet yeri olan Bayraklı Camisi'nde de bayram namazı coşkusu yaşandı. Sırbistan'da Boşnak nüfusun yoğun olarak yaşadığı Sancak bölgesinde de bayram namazına yoğun katılım oldu. Bölgenin en büyük şehirlerinden Novipazar (Yenipazar), Syenitsa, Priboy ve Tutin gibi kentlerdeki camilerde cemaat sokaklara taştı.

    Yaklaşık 100 bine yakın Müslüman'ın yaşadığı Hırvatistan'da da bayram namazı başkentteki tek cami olan Zagreb Camisinde ve diğer kentlerindeki mescitlerde kılındı.

    Karadağ'da yaşayan 200 binin üzerinde Müslüman da bayram namazını başkent Podgoritsa olmak üzere Boşnak ve Arnavut nüfusun yoğun yaşadığı Biyelo Polye, Rojaye ve Ulçin gibi şehirlerdeki camilerde kıldı.

    MACARİSTAN'DA KURBAN BAYRAMI KUTLAMALARI

    Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yaşayan Türkler, Kurban Bayramında bir araya geldiler.

    Bayram namazı, Türklere ait iki mescitte kılındı. Namazdan sonra Türk vatandaşları birbirlerinin bayramını kutladı.

    Türkler, kutlamanın ardından 1541 yılından bu yana Budapeşte'de yatan Bektaşi dervişi Gülbaba Türbesi ile Türk Şehitliği'ni ziyaret ettiler.

    Macar-Türk Sanayi ve Ticaret Odası Genel Sekreteri Fadıl Başar, Macar hükümeti üyeleri ve muhalefet partileri yöneticilerinin Kurban Bayramı dolayısıyla kendilerine tebrik mesajları gönderdiklerini söyledi.

    İSVEÇ'TE KURBAN BAYRAMI

    İsveç'te Türkler, diğer Müslümanlarla birlikte başkent Stockholm'un yanı sıra Göteborg ve Malmö gibi büyük kentlerde bulunan cami ve mescitlere giderek Kurban Bayramı namazlarını kıldı.

    Türklerin yoğun olduğu başkent Stockholm'de Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Fitja Ulu Camii de sabahın erken saatlerinden itibaren bayram namazı kılmak için gelenlerle doldu.

    Cemaate hitap eden cami imamı Ergin Öğcem, bayram günlerinde insanların kırgınlık ve dargınlıkları unutarak her konuda birbirine yardımda bulunmaları gereğine işaret etti. Öğcem, Kurban Bayramı ve kurban kesmenin önemine de değinerek, tüm Müslümanların bayramını kutladı.

    Stockholm'de yaşayan Türkler bayram namazlarını Fitja Ulu Camii ile birlikte şehrin değişik semtlerinde bulunan cami ve mescitlerde kılarken, namaz çıkışında cami yönetimleri ve dernekler tarafından ikram edilen baklava ve lokum gibi Türk tatlıları eşliğinde bayramlaşma törenleri düzenlendi.

    İsveç'te bayramın iş gününe denk gelmesi nedeniyle Müslümanların çoğu namaz ve bayramlaşmadan sonra işlerine gitti.

    -KAZAKİSTAN'DA KURBAN BAYRAMI

    Kazakistan'ın başkenti Astana'da Kurban Bayramı coşkuyla kutlanıyor.

    Başkentte vatandaşlar ve burada yaşayan diğer Müslümanlar, bayram namazını kılmak üzere sabahın erken saatlerinde camilerin yolunu tuttu.

    Astana'da yaşayan Türkler de namazdan sonra Nurorda Kazak-Türk Lisesinde bir araya gelerek, çocuklarla birlikte kahvaltı etti ve hazırlanan kavurmayı yedi.

    Türkiye'nin Astana Büyükelçiliği Müsteşarı Ahmet Cemil Miroğlu ve TİKA Kazakistan Koordinatörü Dr. Ömer Kocaman'ın da katıldığı kahvaltıdan sonra çocuklara bayramlık harçlık dağıtıldı, hediyeler verildi.

    Yemekten sonra bir konuşma yapan Kazak-Türk Eğitim Vakfı (KATEV) Başkan Yardımcısı Sadrettin Çelik, ''Bayramlarda bir araya gelmek ve birlikte kahvaltı yapıp bayramlaşmak burada bir gelenek haline geldi. Memleketimizden binlerce kilometre ötede gelenek, göreneklerimizi yaşatmanın mutluluğunu yaşıyoruz'' dedi.

    Bu arada, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Müslümanların Kurban Bayramını kutladı.

    Kazakistan'da Müslümanların dini inançlarının gereklerini yerine getirmenin mutluluğunu yaşadığını ifade eden Nazarbayev, ''Bu bayramlar dinimizin en önemli uygulamalarından biridir. Bu günlerde yardımlaşma, dayanışma ve birliktelik duygularımız en güçlü şekilde canlanır. Akrabalık bağlarımız güçlenir. Hepinizin bayramını en içten duygularımla kutluyorum'' diye konuştu.

    KIRGIZİSTAN CUMHURBAŞKANI OTUNBAYEVA, İSLAM ALEMİNİN KURBAN BAYRAMINI KUTLADI

    Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, İslam aleminin kurban bayramını kutladı.

    Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, yayımladığı mesajda, Müslümanların tüm dünyada Kurban Bayramını temiz ruh, iyi niyet, iyi düşünce ve iyi işler yaparak kutladığını belirterek, Kurban Bayramı'nın insanları hayırseverlik ve yardımseverlik, barış ve hoşgörüye davet ettiğini söyledi.

    Otunbayeva, Kırgızistan"da yaşayan tüm vatandaşlar ve Müslümanların bu kutsal günde kardeşliğe ve dostluğa katkı sağlaması gerektiğini ifade etti.

    Başkent Bişkek"te onbinlerce kişi bayram namazını, "Eski Meydan" adı verilen hükümet binası önünde kıldı.

    Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı Emil Kaptagayev, burada yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı ve geçiş hükümeti adına Müslümanların Kurban Bayramını kutladı.

    Kaptagayev, Kırgızistan"ın bu yıl çok ağır bir sınavdan geçtiğini ifade ederek, "Nisan, Mayıs ve Haziran ayları halkımızı derinden etkiledi. Özgürlük adına vatandaşlarımız şehit oldu. Onların yakınları için de bu yıl çok ağır oldu" dedi.

    Tüm etnik halklarıyla ve komşularıyla barış içinde yaşamak için çaba sarfedilmesi gerektiğini vurgulayan Kaptagayev, "ülkenin ileri gitmesi için iman ve sabra ihtiyacımız var. Toprağını, vatanını seven ve dinini ayakta tutan bir toplum haline gelmemiz lazım" diye konuştu.

    -TÜRK BÜYÜKELÇİSİNİN MESAJI-

    Türkiye"nin Bişkek Büyükelçisi Necat Akçal da yayınladığı mesajda, "anayurdumuzdan uzakta, ama aynı dili, aynı kültürü, gelenek ve görenekleri paylaştığımız Atayurt topraklarında yaşayan Türk vatandaşlarının ve dost ve kardeş Kırgız halkının Kurban Bayramını kutlarım" ifadelerini kullandı.

    Diyanet Vakfı tarafından bu yıl Kırgızistan"a toplam bin 600 kurbanlık bağışlanırken, başkent Bişkek"teki Türk kurumlarının da yaklaşık bin kurbanlık etini ihtiyaç sahiplerine dağıtacağı öğrenildi.

    Avrupa Türk Federasyonu ise bayram dolayısıyla Kırgızistan"da kurban keserek fakir ailelere et dağıtıyor. Federasyonun Bişkek'teki temsilcisi Ali Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırgızistan"da yaptıkları 9. kurban programı çerçevesinde, yaklaşık 5 bin aileye et ulaştırmayı hedeflediklerini belirtti.

    AZERBAYCAN'DA KURBAN BAYRAMI KUTLANIYOR

    Azerbaycan'da Kurban Bayramı coşkuyla kutlanıyor. Azerbaycan vatandaşları ve burada yaşayan Türkler, başkent Bakü'de bulunan İlahiyat Camisi'nde bir araya gelerek, bayram namazı kıldı.

    Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı bayram namazı, yoğun ilginin olması dolayısıyla iki defa kılındı.

    Sabahın erken saatlerinde İlahiyat Camisi'nde bir araya gelen Türk ve Azerbaycanlı vatandaşlar, kılınan namazın ardından birbirleri ile cami avlusunda bayramlaştı.

    Bakü'de TSİ 06.00'da kılınan bayram namazına kadın ve çocukların da katıldığı görüldü.

    Yurtta ve dünyada bayram coşkusu

    Yurtta ve dünyada bayram coşkusu

    Yurtta ve dünyada bayram coşkusu

    Yurtta ve dünyada bayram coşkusu

    Yurtta ve dünyada bayram coşkusu

    Yurtta ve dünyada bayram coşkusu





    Yurtta ve dünyada bayram coşkusu Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  01-13-2011, 17:50

    --->: Yurtta ve dünyada bayram coşkusu


    bir çocuğun ödevi varsa erdoğanın konuşmasını mı yazıcak oraya
    Misafir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Misafir Ziyaretci