İstanbul trafiğine motorize ambulanslı çözüm   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-16-2010 (12:56)   Son Mesaj: 11-16-2010 (12:56)    Cevap: 0    Gösterim: 444  

    11-16-2010

    İstanbul trafiğine motorize ambulanslı çözüm

    İstanbul trafiğine motorize ambulanslı çözüm


    İstanbul'un yoğun trafiği ve park edilen araçlar yüzünden ambulansın geçmekte sıkıntı çektiği alanlarda, yaklaşık 6 aydır, sağlık görevlileri, motorize ambulanslarla hizmet vererek, hayat kurtarıyor.

    İstanbul'da, ambulansların, yoğun trafik, yanlış ihbarlar ve araç sürücülerinin trafikte yol vermemesi gibi sebeplerle olaylara erken varması konusunda sıkıntı yaşanırken, İl Sağlık Müdürlüğü 112 İl Ambulans Servisi, yaklaşık 6 aydır kentin yoğun bölgelerinde konuşlandırdığı motorize ambulanslarla, vakalara ulaşmakta önemli aşama kaydetti.
    İl Sağlık Müdürlüğü 112 İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Metin Arslan, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılın Mayıs ayından itibaren faaliyete geçirilen motorize ambulanslarla vakalara daha hızlı yetişme konusunda önemli bir yol aldıklarını söyledi.

    Kentte şu anda 5 motorize ambulansın hizmette olduğunu dile getiren Arslan, bu ekiplerin İstanbul'da kalabalığın yoğun olduğu bölgelere yerleştirildiğini ve olay yerlerine kısa sürede ulaşacak ve hemen müdahale edebilecek kapasiteye sahip olduklarını belirtti.

    Dr. Arslan, Sultanahmet, Beyoğlu, Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi Köprüsü ile Bağdat Caddesi'nde konuşlanan bu ekiplerin, herhangi bir ani olay karşısında normal kara ambulansının geçemediği, yoğun trafikte ya da dar sokaklarda hemen devreye girerek olaya ilk müdahaleyi yaptıklarını anlatarak, olay yerine varan bu ekiplerin, ilk müdahaleyi yaptıktan sonra hastanın sevki gerektiğinde, kara ambulansı yoluyla ilgili yerlere naklinin gerçekleştirildiğini ifade etti.

    -MOTOSİKLET EĞİTİMİ ''YUNUSLAR''DAN-

    Motorize ekiplerin, iki kişi birlikte çalışacak şekilde eğitildiğini, ancak şu anda bir motosiklette tek kişinin çalıştığını dile getiren Arslan, bir motorize ekibin, tıbbi cihaz çantasında bir kara ambulansında yapılabilecek müdahalelerin minyatürlerinin mevcut olduğunu söyledi.

    Arslan, motorize ekiplerin gelecek yıl yapılacak yeni alımlarla sayılarının arttırılacağını ve bunun çok faydalı olacağını belirterek, ''Motorize ambulanslarda hür türlü tıbbi teçhizat vardır. Küçük bir yoğun bakım ünitesi gibi, kara ambulansımız gibi tam donanımlıdır ve sürekli bununla ilgili güncelleme ve yenileme yapılıp hazır hale getirilirler'' dedi.

    Motorize ambulansları sürebilecek 3 ayrı ekibin oluşturulduğunu dile getiren Arslan, bunları, doktorlar, paramedik (acil servis ve ilk yardım uzmanlığı, ambulans operatörlüğü gibi özelliklere sahip sağlık görevlisi) sağlık ekipleri ile acil tıp teknisyenlerinden oluştuğunu, ancak genellikle doktorların söz konusu aracı kullandığını bildirdi.

    Bu bu araçları kullanan ekibin, Sağlık Bakanlığının düzenlediği kurslarda 2 ay boyunca ileri sürüş eğitimlerinin yanı sıra ''Yunuslar'' olarak bilinen motorize polis ekiplerinden de sürüş eğitimi aldıklarını ifade eden Arslan, ekiplerinin, bu eğitimlerle motosiklet kullanma becerilerinin üst düzeye çıkarıldığını ve böylece her koşulda motorize ambulansları kullanarak her yere en hızlı ve güvenli şekilde ulaşarak müdahalede bulanacak seviyeye getirildiğini kaydetti.

    -ASILSIZ İHBAR YAPANLARA SUÇ DUYURUSU-

    Dr. Metin Arslan, 112 Acil Hattı'na gelen ihbarların büyük bir kısmının asılsız ihbarlardan oluştuğuna ve bunun sürekli gündeme getirilmesine rağmen hala sürdüğüne dikkati çekerek, bu konuda hukuki yollara başvurduklarını anlattı.

    Gelen asılsız ihbarlardan telefon numaralarının tespit edilerek ilgili mercilere ilettiklerini dile getiren Arslan, ''En büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi kendini bilmez bazı kişilerin 112 Acil Hattı'na asılsız ihbarlar yapmaları ve burada görevli arkadaşlarımıza hakaret ve küfür etmeleridir. Tabii ki bu kabul edilebilir bir şey değildir. Biz de bu konuda hukuka başvuruyoruz. Sürekli bu şekilde arayanlar oluyor. O numaraları belirleyerek haklarında işlem yapmaları için ilgili mercilere iletiyoruz'' şeklinde konuştu.

    Yasal olarak, sürekli aynı numaradan arayan bazı kişilerin telefon numaralarının kara listeye alınması ya da engellenmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayan Arslan, bu konuda birtakım yasaklamaların uygulanması gerektiğini dile getirdi.

    Dr. Arslan, bu şekilde arayan bir kişiyi belirleyerek, adresinin tespit edildiğini, evlerine gittiklerinde o kişinin akıl sağlığının yerinde olmadığının anlaşıldığını görmeleri üzerine, ailesini, bir daha asılsız bir ihbarda bulunmaması için telefonu o kişiden uzak tutmaları yönünde uyardıklarını söyledi.

    112 Acil Servisi'nin eskiden sadece bir taşıma aracı olarak algılandığını, ancak şimdi bütün ambulanslarda GPS sisteminin olduğunu, hiçbir ambulansın amaç dışı kullanılmasının söz konusu olmadığını bildirdi.

    Arslan, ambulansları, hizmet amacıyla alanların sağlıkçılar olduğunu, ambulansı da kadrolu şoförlerin kullandığını belirterek, bunların hepsinin teorik ve pratik olarak ileri sürüş teknikleri konusunda eğitimden geçtiklerini kaydetti.

    Sağlıkçı olmayanların güvenli sürüş tekniklerinin yanı sıra sağlık alanında da ilk yardım eğitim aldığını dile getiren Arslan, çağrı merkezindeki sağlık personellerinin de iletişim konusunda Sağlık Bakanlığının verdiği kurslarla eğitimden geçtiğini sözlerine ekledi.




    İstanbul trafiğine motorize ambulanslı çözüm Yorumları