Fatih'te miting gibi cami açılışı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-15-2010 (17:56)   Son Mesaj: 11-15-2010 (17:56)    Cevap: 0    Gösterim: 858  

    11-15-2010

    Fatih'te miting gibi cami açılışı

    Fatih'te miting gibi cami açılışı


    Başbakan Erdoğan, Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyon çalışmaları tamamlanan Edirnekapı Mihrimah Sultan Camisi'ni öğlen namazını kılarak hizmete açtı. Erdoğan daha sonra mahalleliyi evlerinde ziyaret etti.

    Açılışa, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de katıldı.
    Namazın ardından cami önünde toplanan vatandaşlara hitap eden Erdoğan, Mihrimah Sultan Camisi"nin farklı bir yeri olduğunu, imam hatip lisesinden arkadaşı olan ve bu camide daha önce imamlık yapan İsmail Biçer"i rahmetle andı.

    11 yıllık restorasyondan sonra sadece caminin restorasyonunun bittiğini dile getiren Erdoğan, " Üzüldüğümüz şudur: Kanuni Sultan Süleyman"ın kızı Mihrimah Sultan ebediyete intikal ettikten sonra, onun anısına Mimar Sinan tarafından 1562-1565 yılları arısında 3 yılda yapılmış. Ama şimdi biz 11 yılda restorasyonunu yapıyoruz fark bu. Ne yazık ki ileri gitmiyoruz, geri gidiyoruz. İleri gitmek için şimdi biz Anadolu yakasında şöyle bir Süleymaniye Camisi"ni kısa zamanda bitirmeyi hedefliyoruz" dedi.

    Erdoğan, Mihrimah Sultan Camisi"nin cami kısmının restorasyonunun bittiğini, gerek medrese kısmı, gerek hamam, sübyan mektebiyle alakayı proje onaylarının yeni hallolduğunu ve oraları da süratle bitireceklerini söyledi.

    Caminin restorasyonunun bu kadar hassas ve güzel yapılmasının kendilerini onurlandırdığını ifade eden Erdoğan, çevrenin Mihrimah Sultan Camisi"ne yeniden kavuşmasının kendilerini huzurlu kıldığını kaydetti.

    Erdoğan, yarın sabah da uzun yıllar restorasyonda olan Süleymaniye Camisi"nin açılışını, Süleymaniye"de bir bayram sabahı edasıyla gerçekleştireceklerini söyledi.

    Süleymaniye"nin de inşasında çok ilginç anlar olduğunu, uzun yıllar süren inşaatın kalan kısmının bitirilmesinin Kanuni Sultan Süleyman"ın fermanıyla gerçekleştiğini anlatan Erdoğan, "Bu restorasyon şimdi bize, hükümetimize nasip oldu. Gayet güzel bir şekilde bitirildi. Yarın açılışını yapacağız. Diğer tarafta külliyenin restorasyon çalışmalarını da hızla devam ettiriyoruz, onları da bitireceğiz. Fatih"in restorasyonu devam ediyor. Valide Sultan"ın restorasyonu devam ediyor. Karşı taraftaki Mihrimah Sultan"ın restorasyonu devam ediyor. Aynı şekilde Sultanahmet"in külliyesi içindeki bazı kısımların restorasyonu devam ediyor. Ecdat yadigarı bu eserleri inşallah hem bugüne, hem geleceğe taşımanın sorumluluğu içinde adımlarımızı atıyoruz" dedi.

    Erdoğan, kısa süre önce Bülent Arınç"ın açılışını yaptığı Yavuz Selim Camisi"nin de bu bölgede önemli özelliği olan ve sütunları olmayan dört duvar üzerine kubbenin inşa edildiği nadide eserlerden biri olduğunu ve belki de İstanbulluların çoğunun bu camiyi bilmediğini söyledi.

    Bu caminin de muhteşem bir sanat eseri olduğunu vurgulayan Erdoğan, Haliç"e nazır, sanat noktasında büyük öneme sahip bu caminin de şu anda Müslümanların hizmetine sunulduğunu belirtti.

    Erdoğan, "Ülkemize, milletimize Mihrimah Sultan Camisi hayırlı olsun. Emeği geçen kardeşlerime teşekkür ediyorum. Milletimize ülkemize hayırlı olsun" diye konuştu.

    Erdoğan, Kurban Bayramını da tebrik ederek, "Milletimizin birlik beraberliğine, İslam aleminin birlik beraberliğine, tüm insanlığın da barışına vesile olmasını temenni ediyorum" dedi.

    ARINÇ: "BİZ BÜYÜK BİR MEDENİYETİN ÇOCUKLARIYIZ"

    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, vakıf eserlerine, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve hükümetin çok önem verdiğini vurgulayarak, ''Bunlar hepimize emanettir. Biz büyük bir medeniyetin çocuklarıyız'' dedi.

    1999 Marmara Depremi'nde çökme tehlikesi geçirdiği için ibadete kapalı olan ve Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilen Edirnekapı Mihrimah Sultan Camisi törenle hizmete açıldı.

    Arınç, törenden önce, cami çevresinde toplanan vatandaşların sevgi gösterilerine, onları selamlayarak ve bayramlarını kutlayarak karşılık verdi.

    Daha sonra camide öğle namazını kılan Arınç, ardından cami avlusundan vatandaşlara hitap etti. Arınç, yaklaşık 10 yıldan beri ibadete kapalı bulunan ve restorasyon çalışmaları devam eden İstanbul'un güzel incisi Mimar Sinan'ın şaheserlerinden Mihrimah Sultan Camisi'nin açılışının yapıldığını söyledi.

    ''Camimiz çok güzel oldu. Hayırlı olsun'' diyen Arınç, konuşmasına, şöyle devam etti:

    ''Vakıf eserlerine Vakıflar Genel Müdürlüğü ve hükümetimiz, çok büyük önem veriyor. Bunlar hepimize emanettir. Biz büyük bir medeniyetin çocuklarıyız. İstanbul adeta vakıfların başkentidir. Binlerce eser var. Bunlara sahip çıkmalıyız. Yaşamalıyız, yaşatmalıyız, gelecek kuşaklara güzel bir hatıra olarak nakletmeliyiz. İstanbul'da binlerce eser restore edildi. Bunlardan bir tanesi de Edirnekapı'daki Mihrimah Sultan Camisi'dir. Bu caminin bir kardeşi de Üsküdar tarafındadır. İnşallah orası da en kısa zamanda restore edilecektir.''

    İstanbul'a layık bu eserin açılışında bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu dile getiren Arınç, vatandaşların Kurban Bayramı'nı kutladı.

    Süleymaniye Camisi'nin de restorasyonun bittiğini dile getiren Arınç, '' Bir bayram namazıyla inşallah onun da açılışını yapacağız. Başbakanımızla, İstanbullular'la bir arada bulunmayı diliyorum'' dedi.

    Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, AK Parti Genel Başkan Yardımcı Ekrem Erdem, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı AzizBabuşcu, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de katıldı.

    -RESTORASYON İÇERİĞİ-

    Marmara depreminde büyük hasar gören Mihrimah Sultan Camisi'nin restorasyonu işi için Vakıflar Genel Müdürlüğünce 1998 yılında yapılan ihale sonucunda, 12 Mart 1999 tarihinde yer teslimi yapıldı.

    Restorasyon kapsamında statik açıdan tehlike arz eden caminin minaresi sökülerek, bozuk ve eksik kısımlardaki sorunlar giderilip yeniden inşa edildi.

    Yapılan zemin etütleri sonucunda kuyu temellerin yapılmasına karar verilerek, külliyenin oturduğu arazi kuyu temel sistemiyle perdelenerek güvence altına alındı.

    Caminin iç kısmındaki kalem işi bezemeler özgünlüğü kontrol edilerek aslına uygun olarak elden geçirildi.

    Caminin ana kubbesini mihrap cephesinde taşıyan kemerde oluşan çatlakların onarımı yapılarak depremde oluşan bozulmanın daha da ilerlemesini önlemek için mihrap cephesindeki kemer ve duvarı desteklemek amacıyla yapılan çelik konstrüksiyon kaldırıldı.

    Cami kubbelerindeki ve çatı yüzeyindeki eski kurşun kaplamalar söküldü. Çimento sıvalı yüzeyler tuğla tabakaya zarar vermeden arındırılarak kubbe ve çatı yüzeylerine önce Horasan harcı ile sıva yapıldı, daha sonra da çamur sıva uygulandı. Bu işlemlerin ardından kubbeler ve çatı yüzeyleri yeniden kurşun ile kaplanarak özgün koşullarına getirildi.

    Cami içindeki altın varaklar temizlendi. Dışlık ve içlik pencereler onarılarak yenilendi. Cami zeminindeki altıgen tuğlalar yenilendi. İç ve dış cephe yüzeylerde, sütunlarda, korkuluklarda, mermer sövelerde, demir lokmalı parmaklıklarda gergilerde ve minberde temizlik yapıldı. Kubbelere yeni mermer alemler takıldı.

    AA

    Fatih'te miting gibi cami açılışı

    Fatih'te miting gibi cami açılışı

    Fatih'te miting gibi cami açılışı

    Fatih'te miting gibi cami açılışı

    Fatih'te miting gibi cami açılışı

    Fatih'te miting gibi cami açılışı





    Fatih'te miting gibi cami açılışı Yorumları