Cumhuriyet tarihinin en büyük affı Canlı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-15-2010 (12:21)   Son Mesaj: 03-01-2011 (22:29)    Cevap: 1    Gösterim: 1126  

    11-15-2010

    Cumhuriyet tarihinin en büyük affı Canlı

    Cumhuriyet tarihinin en büyük affı Canlı


    Bakan Ali Babacan ve Bakan Ömer Dinçer Cumhuriyet tarihinin en büyük affını açıkladı. Kapsamı geniş tutulan af 31 Temmuz 2010 öncesini kapsayacak ve ödemeler 2 ayda 1 yapılacak. Gecikme oranları şöyle CANLI



    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılacak kanun tasarısının kapsamını geniş tuttuklarını, tasarıyla uzun sürede taksitli ödeme imkanı sağlayacaklarını söyledi.
    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kamu alacaklarının yeniden yapılanmasına ilişkin yasa tasarısı kapsamına maliye, gümrük müsteşarlığı, SGK, il özel idareleri, TEDAŞ (7 özel dağıtım şirketi dahil), TRT, KOSGEB, TOBB ve OSB'lerin girdiğini bildirdi.

    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin tasarıya göre, vergi alacaklarında 31 Temmuz 2010'dan, SGK primlerinde Haziran 2010'dan önceki dönemin kapsamda olacağını bildirdi.

    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılacak kanun tasarısının kapsamını geniş tuttuklarını, tasarıyla uzun sürede taksitli ödeme imkanı sağlayacaklarını söyledi.

    Babacan, elektrik ve su alacaklarında da 31 Temmuz 2010'dan önce ödenmesi gerekenlerin dikkate alınacağını kaydetti.

    Babacan'ın konuşmasından başlıklar şöyle:

    Dış talebin düşmesi hizmet gelirlerinde azalma kredi teminindeki güçlükler işletmelerin kapasitelerini kullanamamalarına neden oldu. Bazı işletmelerin yükümlülükleri aksadı. Gününde ödeme yapılmasına imkan kalmayan dönemde iyi niyetli olarak ödeme yapamayan vatandaşlarımız yüksek gecikme cezaları ile karşılaştılar. Bu borç alacak meselelerini mümkün olacak kadar ana tutarı alıp plan dahilinde ödemesi için çalışmalar yaptık:

    Kapsam geniş tutuldu. Aynı ilkeler ortak prensiplerle çalışma yapmak istedik. Ayrıca ödemelerde finansman sıkıntısı ile karşılaşmamak için tek elden yaptık.

    Tasarı kapsamına giren kurumlar:

    Maliye Gümrük SGK İl özel iradeleri Belediyeler. Büyükşehir tedaş yurtkur TOBB, KOSGEB, Su ve elektrik hizmeti veren kurumlar

    Affdilecek Alacaklar

    Vergiler vergi cezaları , gümrük vergileri, sgk primleri, il özel idarelerinin alacakları, belediyelerin su ve atık su alacakları,i TEDAŞ'ın elektrik alacakları (7 dağıtım şirketi de özel dağıtım şirketi de kapsam içine girdi) Yurt Kur'un öğrenim kredisi , TRT bandrol ve elektrik alacakları, KOSGEB'in alacakları, TOBB oda aidatları, elektrik gaz

    Hangi dönemi kapsıyor

    Vergiler ve gümrük vergisi 31 Temmuz 2010'a kadar olan borçlar

    Emlak vergisi, MTV, Çevre temizlik vergisi

    Haziran 2010 ve öncesi SGK primleri işveren sigorta primi, İdari para cezaları, elektrik ve su alacakları, oda aidatları,

    Diğer borçlar için kanunun uygulamaya girdiği an...

    İhtilaflı alacakların ihtilafına son vererek tahsilatını gerçekleştiriyoruz. Matrah ve vergi artırımı, stok beyanı kayıtların düzeltilmesi, vergi borçlarının kredi kartıyla ödenmesi, varlık barışında beyanda bulunanlara ilave haklar tanındı.

    Borçlar bugüne getirilirken ana paranın faizi değil güncelleme oranı geçerli olacak. Enflasyona göre düzenlenecek.

    Pişmanlıkla kendiliğinden başvuranların güncelleme oranı ile hesaplanacak tahsilat yapılacak.

    Emlak vergisi süresinde verilmemiş olana da yeni kapı aralanmış oldu.

    Gelir vergisi kurumlar vergisi stopaj vergisinde 2006-2009 arasına ait yeni matrah bildirimi yaptıklarında bu ilave vergilerle beraber o yıllarla ilgili inceleme ve tarhiyata muhattap olmayacak. 2004'te benzeri yapılmıştı

    İşletmede mevcut kayıtta olmayana kayıt imkanı getiriliyor. Gerçek durumlar kayıtları eşitleme imkanı getiriliyor. Varlık barışı ile ilgili daha önce bildirimde bulunan ve yararlanamayanlara bir hak daha vermiş oluyoruz. Yazılı başvuru ile davalardan vazgeçilecek. Cari yükümlülükleri de tam olursa kanundan yararlanabilecek.

    Taksitlendirmede gün konusu gündeme gelecek. Bu ödemelerde süresinde yapmak önemli yapılmazsa yapılandırma ortadan kalkıyor

    TAKSİT SAYISI

    Başvuruların kanunun yayınlanmasından itibaren 2 ay içerisinde başvurmak gerekecek. Peşin ve taksitli ödeme yapılıyor. Taksitler 2 ayda 1 yapılacak. Her ay her kurumla muhatep olunmasın deniyor. 36 ay sürede 18 taksit olacak.

    Ödemeler SGK kanunun yürürlüğe girildiği aydan 4. aydan, diğerleri için 3 aydan başlayacak.

    İlk ay ödemelerde borç kapanıyor.

    6 taksit 12 ay için 1,05 katsayısı

    9 taksit 18 ay için oran 1,07 katsayısı

    12 taksit 24 ay için oran 1,1 katsayısı

    18 taksit 36 ay için oran 1,15 katsayısı

    Taksitlerin ödemesinde 1 yılda 2 aksatma hakkı verilecek, yalnız gecikenler zamlı alınacak ama yapılandırma bozulmuyor.

    Eylül ve Ağustos'ta ödeme yapmayanlara af yok...

    Yurtkur'un öğrencilerden alacağı alacaklar da eski kanun eski şartlardan yayınlanacak. Aynı durum SGK için de geçerli olacak.

    Bazı küçük alacakların tahsilatının maliyetli olması nedeniyle bu alacaklardan vazgeçiyoruz.

    Denetim sıklıkları artacak yeni af beklentileri olmasın yapılandırma sonrası daha sık denetimler yapılacak. Dünyaya kıyasla bizim vergilerimiz daha düşük oldu. Tüm dünya cari açığı kapatmak için vergi artırdı ya da maaşları düşürdü. Fakat bizde düşük vergi oranlarımızı korumak ve daha da düşürmek istiyoruz. Kayıtdışılığı da ortadan kaldıralım istiyoruz.

    Denetim baskısı artacak 1500 yeni denetim elemanı alınacak. İşlerinizi daha iyi yapmaya çalışın nasıl vergi kaçırıyım diyeceğiniz yere kendi sağlam kurumsal yapılarınızı kurun... Gelecek nesillere sağlam işletmeler bırakmak kayıt altında düzgün çalışan şirketler oluyor. Artık ekonominin direği özel şirketler olacak. Hepsinin sağlam olması gerekiyor.

    SORULAR

    Ne kadar gelir bekleniyor? Sigara cezası, trafik cezası giriyor mu? Süre uzatımı olmadığı garantisini veriyor musunuz?

    Bizden gelirle ilgili açıklama yapan yok 50 milyar diye açıklama yapan yok. Biz toplam rakam konusunda rakam vermeyeceğiz. Bizim 2011-2012-2013'te bunlarla ilgili bir hedef öngörmüyoruz. Kayıdışının azalacağı bir dönemdeyiz. Kayıtdışı çalışan için hayat zorlaşacak. Trafik ve sigara cezalarında anapara alınacak sadece enflasyon işletilecek.

    AYRINTILAR GELECEK




    Cumhuriyet tarihinin en büyük affı Canlı Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  03-01-2011, 22:29

    --->: Cumhuriyet tarihinin en büyük affı Canlı


    Alıntı:
    telefon borcu vergi affina giriyormu-Cumhuriyet tarihinin en büyük affı Canlı

    telefon borcları af kapsamına gırıyomu 2010 dan once olan
    Misafir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Misafir Ziyaretci