Elektrik kablolarına sıkı denetim geliyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-14-2010 (16:21)   Son Mesaj: 11-14-2010 (16:21)    Cevap: 0    Gösterim: 490  

    11-14-2010

    Elektrik kablolarına sıkı denetim geliyor

    Elektrik kablolarına sıkı denetim geliyor


    Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türk ürünlerine yönelik son dönemde dış pazarlarda oluşan olumlu imajın zedelenmesine asla izin vermeyeceklerini bildirdi.

    Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, 2010 yılında bazı ürün gruplarına yönelik olarak yaptığı piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetini artırarak sürdürüyor. Bakanlık, yürüttüğü denetim faaliyetleri arasında, birçok alanda kullanılan ve ürün güvenliği açısından büyük öneme sahip olan elektrik kablolarını kontrol altına aldı.
    Denetimlerde, İstanbul, Tekirdağ, Denizli, İzmir, Bursa, Kocaeli ve Adana illerinde 31 ayrı kablo markasından 60 numune alınarak, Türk Standartları Enstitüsü Ankara Deney Laboratuvarı"nda test ve muayenelere tabi tutuldu.

    Yapılan değerlendirmede 8 ayrı kablo markasının 12 tipteki kablosunda, ilgili teknik mevzuata aykırılık tespit edildi. Kablolarda özellikle olması gereken kalınlıkta bakır kullanılmamasının, yangın çıkarma riski taşıdığından kullanıcılar için büyük risk oluşturduğu kaydedildi.

    Açıklamada, bu firmalara idari para cezası uygulanırken, piyasaya arz edilen bu tipteki kablolara yönelik ürün toplatma kararı alındığı ayrıca, 5 ayrı firmaya uygunsuzluk düzeyi daha hafif olan teknik düzenlemeye aykırılıktan para cezası uygulandığı belirtildi.

    Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, konuya ilişkin değerlendirmesinde, elektrik kablolarının, özellikle komşu ülkelere önemli ihraç kalemlerinden birinin oluşturduğunu kaydetti.

    İhracat yapılan pazarlarda Türk ürünleri ile ilgili olumsuz algılamaya yol açacak bu tür durumların öncelikle bertaraf edilmesi gerektiğini ifade eden Ergün, ''Türk ürünlerine yönelik son dönemde dış pazarlarda oluşan olumlu imajın zedelenmesine asla izin vermeyeceğiz. Kullanıcıların kablo alırken özellikle TSE markalı ürünleri tercih etmeleri, ayrıca ürün üzerinde CE işareti bulunmasına da dikkat etmeleri büyük önem taşıyor'' dedi.

    Kontrol edilen firmaların üçte birinin güvenlikle ilgili mevcut düzenlemelere uygunsuz üretim yapıyor olmasının, olayın önemini ortaya koyduğunu belirten Ergün, açıklamasında şunları kaydetti:

    ''Bu nedenle Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olarak, kullanıcıların mağdur edilmemesi ve haksız rekabetin engellenmesi amacıyla, tüketicilerle doğrudan buluşan ürünler başta olmak üzere piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerini arttırarak sürdüreceğiz. Kalitesiz ve güvensiz ürünlere yönelik olarak sürdürdüğümüz piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerini bu yıl, geçen yıla oranla yüzde 137 oranında arttırdığımızın da bilinmesini isterim.''




    Elektrik kablolarına sıkı denetim geliyor Yorumları