Baklavaya konan ceviz komşuda yarı fiyatına!   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-13-2010 (11:22)   Son Mesaj: 11-13-2010 (11:22)    Cevap: 0    Gösterim: 546  

    11-13-2010

    Baklavaya konan ceviz komşuda yarı fiyatına!

    Baklavaya konan ceviz komşuda yarı fiyatına!


    Bulgaristan'da ceviz içi fiyatlarının Türkiye'ye oranla yarı yarıya ucuz olması, yolu bu ülkeye düşenlerin ceviz içini oradan getirmesine neden oluyor.

    Türkiye'de ceviz içinin fiyatı 25-30 lira arasında değişirken, Bulgaristan'da 12 levadan (12 lira) satılıyor.
    Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜRKSİAD) Başkanı Hüseyin Karapınar, yaptığı açıklamada, Türkiye'de ceviz üretiminin azlığı nedeniyle bu yemişin fiyatının yüksek olduğunu söyledi.

    Karapınar, 1970'li yıllarda dünyada ceviz üretimi noktasında 2. sırada olan Türkiye'nin şu anda kendine yetmeyen ve ceviz ithal eden bir ülke durumuna geldiğini, bunda çeşitli nedenlerin etkisinin olduğunu ifade etti. Karapınar, şöyle konuştu:

    ''Ceviz ağaçları mobilya sanayi ve tüfek sanayinde kullanılması sebebiyle bir anlamda katledildi. Ağaçların azalmasıyla kendi kendimize yetmez duruma geldik.

    Pahalılığın ikinci sebebi de ithalat sırasında uygulanan gümrük vergileri. Cevize yüzde 43,2 gümrük vergisi uygulanıyor. Dünyada bu ürüne en fazla vergiyi biz ödüyoruz, bu da fiyatlara yansıyor.''

    YÜKSEK FİYAT KAYIT DIŞILIĞI DOĞURUYOR

    Fiyat yüksekliklerinin bir anlamda kayıt dışılığı da doğurduğunu ifade eden Karapınar, ''Suriye ve İran'dan ülkeye kaçak yollardan ceviz sokuluyor. Orada ucuz alıp, Türkiye'de yüksek fiyata gitmesi kayıt dışı da olsa bir iş kolu yarattı'' dedi.

    Karapınar, dernek olarak başlattıkları kampanyayla ceviz ve badem ağacı ekimini teşvik ettiklerini 3 yıla kadar ceviz ve badem içi ihraç edecek konuma geleceklerine inandıklarını kaydetti.




    Baklavaya konan ceviz komşuda yarı fiyatına! Yorumları