Türk seramiği Afrika'ya yöneliyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-12-2010 (12:22)   Son Mesaj: 11-12-2010 (12:22)    Cevap: 0    Gösterim: 420  

    11-12-2010

    Türk seramiği Afrika'ya yöneliyor

    Türk seramiği Afrika'ya yöneliyor


    Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) Başkanı Zeynep Bodur Okyay, küresel krizin nedeniyle Avrupa'da yaşanan pazar daralmasının ardından Afrika pazarına yöneldiklerini söyledi.

    Okyay, Kahramanmaraş'ta Kale Seramik bayisine yaptığı ziyarette, 2009 yılında 400 milyon 662 bin doları bulan ihracat rakamının, 2010 yılı sonunda 480 milyon dolara ulaşmasını beklediklerini ifade etti.
    Seramik ihracatının önemli bir bölümünü Avrupa ülkelerine yaptıklarını hatırlatan Okyay, ''Avrupa ülkelerinde küresel kriz sonrasında yüzde 25'lik bir pazar kaybı yaşandı. Bizler de bunun üzerine Afrika ülkelerindeki gelişen pazarlara yöneldik'' diye konuştu.

    Pazarda çok farklı aktörlerin yer aldığını anlatan Okyay, şöyle konuştu:

    ''Sektörde çok ciddi üreticiler var. Dolayısıyla çok sayıda rakip var. Yani dünyayla rekabet ediyorsunuz. O yüzden kaybedilen pazarı ertesi sene geri almak mümkün değil. O yüzden bu biraz vakit alacağa benziyor. Tabi ki Libya gibi Afrika'da inşaat hamlesi yapan bir takım ülkeler var. Oralarda ciddi bir girişim var. Türk müteahhitler sayesinde de o pazarlarda varlığımızı sürdürüyoruz. Ama bu o kadar kolay olmuyor.''

    Türkiye'nin ihracatta kurla ilgili problemi olduğunu savunan Okyay, Türk lirası değerli olduğunu bunun yanı sıra bir çok Avrupa ülkesinin, Amerika'da dahil olmak üzere ihracatını artırmak için kendi paralarının değerini düşürdüğünü kaydetti.

    Bu ülkelerin enflasyona katlanmak pahasına para bastığını dile getiren Okyay, bunun ciddi bir sorun olduğunu ancak başa çıkmak zorunda olduklarını ifade etti.

    Sektörde Türkiye'nin dışa bağımlı olduğunun altını çizen Okyay, ''Enerji maliyetleri, diğer gelişmekte olan ülkelerle kıyasladığımız zaman Türkiye'de çok yüksek. Girdi maliyetlerinde de bu sıkıntı var. İki taraflı makasla uğraşıyoruz. Dolayısıyla ihracat kolay artmıyor'' değerlendirmesinde bulundu.

    Okyay, dış politikadaki gelişmelerin olumlu olduğunu ve vizelerin kalktığı ülkelerin Türk ürünlerine sıcak baktığını söyledi.

    Türkiye'nin son yıllarda büyük bir hamle içerisinde olduğunu ve dünyada en hızlı büyüyen ülkelerden birisi olduğunu aktaran Okyay, şöyle konuştu:

    ''Türkiye dünyada bu performansıyla dikkat çekiyor. Konum itibariyle de gelişen pazarlara çok yakın. Merkez ülke konumunda. Dolayısıyla siyasi istikrar olduğu sürece Türkiye büyür diye düşünüyorum. Ülke ticaret anlamında zaten gelişiyor. Sanayide de geçen sene ciddi yatırımlar yapıldı. Tabi bunlar daha da fazla olmalı diye düşünüyorum. Bu anlamda Türkiye'nin sanayi alt yapısının daha da güçlendirilmesi gerekiyor. Ülkenin dışarıya açılıp, başka ülkelerde de üretim yapması gerekiyor.''

    Okyay, ziyarette ünlü Kahramanmaraş dondurmasını et satırı ile keserek gazetecilere poz verdi.




    Türk seramiği Afrika'ya yöneliyor Yorumları