Ekşi: Balbay ve Özkan'ın tutukluluğu ayıp   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-11-2010 (16:56)   Son Mesaj: 11-11-2010 (16:56)    Cevap: 0    Gösterim: 426  

    11-11-2010

    Ekşi: Balbay ve Özkan'ın tutukluluğu ayıp

    Ekşi: Balbay ve Özkan'ın tutukluluğu ayıp


    Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Başkanı Oktay Ekşi, ''Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan arkadaşlarımızın tutukluluğu Türkiye için bir ayıptır'' dedi.

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki davayı izleyen 23 basın örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Gazetecilere Özgürlük Platformu üyeleri, öğle arasında, duruşma salonunun bulunduğu cezaevinin önünde toplandı.
    Grup adına basın açıklaması yapan Oktay Ekşi, bunun platformun üçüncü eylemi olduğunu belirterek, tutuklu yargılanan Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'a kamuoyunun ve kendi desteklerini sunmak amacıyla geldiklerini söyledi.

    ''Arkadaşlarımızın tutukluluğu kanaatimizce Türkiye için bir ayıptır'' diyen Ekşi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Türkiye'de basının özgürlüğüyle ilgili beyanları olduğunu kaydetti.

    AB'nin Türkiye İlerleme Raporu'nda da çok açık olarak Türkiye'de basın özgürlüğünün ciddi tehdit altında olduğunun ifade edildiğini söyleyen Ekşi, AB'nin Türk medyasını hedef alan davaların, medya üzerine kurulan baskının ifade özgürlüğünü yok ettiğini, Türkiye'de basın özgürlüğü olmadığını belirttiğini kaydetti.

    Türkiye'de şu anda basını hedef alan 4 bin 91 soruşturma olduğunu, bunlardan 2 bininin dava aşamasında bulunduğunu, 46 gazetecinin tutuklu, 4 gazetecinin mahkum olduğunu ifade eden Ekşi, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün geçen eylül ayı itibarıyla 172 ülkedeki basın özgürlüğüyle ilgili sıralamasında Türkiye'nin İran, Yemen, Suudi Arabistan'ın yer aldığı 132'nci sırada bulunduğunu belirtti.

    Oktay Ekşi, bu durumda basın özgürlüğünün savunulabilir bir özgürlük tablosu gösterdiğinin ifade edilemeyeceğini ifade ederek, tutukluluk durumlarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararlarına göre değerlendirilmesini ve tutuklu gazetecilerin özgürlüklerine kavuşmasını dilediklerini kaydetti.

    Ekşi, yarın da Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde İsmail Beşikçi'nin duruşmasına katılacaklarını sözlerine ekledi.




    Ekşi: Balbay ve Özkan'ın tutukluluğu ayıp Yorumları