'Kurbanlıkların dişlerini söküp satıyorlar'   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-11-2010 (00:58)   Son Mesaj: 11-11-2010 (00:58)    Cevap: 0    Gösterim: 534  

    11-11-2010

    'Kurbanlıkların dişlerini söküp satıyorlar'

    'Kurbanlıkların dişlerini söküp satıyorlar'


    Yaklaşan Kurban Bayramı ile hayvan pazarlarında da büyük bir hareketlilik başladı. Ancak bazı fırsatçıların pazarda büyük hayvan azlığından faydalanmak için ilginç yollara başvurdukları iddia ediliyor.

    Samsun Müftülüğü, bazı satıcıların iki yaşından küçük hayvanları ergen gibi göstermek için bazı satıcıların süt dişlerini kendilerinin söktüğüne dikkat çekti ve vatandaşların kurbanlarını alırken bu hususa dikkat etmelerini istedi.
    Büyükbaş hayvanların kurban olabilmesi için gereken vasıflarından biri olan iki yaşını doldurmuş olma şartını halkın kontrol edebilmesi için dişlerine baktığını ve süt dişi olan öndeki iki dişinin olmaması gerektiğini belirten Samsun Müftü vekili Sait Alver, bazı satıcıların büyükbaş hayvanların iki yaşını doldurmadan ön iki dişini söküp kurban olmaya ehil gibi kandırmaca yoluna gittiğini iddia etti.

    Vatandaşların kurbanlarını güvenilir kişilerden almaları önerisinde bulunan Alver, "Kurbanınızı aldığınız kişi hayvanın iki yaşında olduğunu şüphe olmadan bilmesi gerekir veya doğduğu günden beri kayıt altına alınarak kulak küpesi takıldıysa kayıtlar üzerinden yaşının takip edilmesi gerekir." dedi.

    Sığır, manda, deve, koyun ve keçiden kurban olacağını belirten Müftü vekili Alver, ''Bunların dışındaki hayvanlardan kurban olamaz. Kurbanın kesilebilmesi develerin 5 yaşını, sığır ve mandanın 2, koyun ve keçinin 1 yaşını doldurmuş olması gerekir." diye ifade etti.

    Alver ayrıca, koyun ve keçide eğer 6 aylık iken sürü içerisinde annesinden ayırt edemeyecek kadar yetişmiş olursa,1 yaşını doldurmadan da kurban olabileceğini, koyun ve keçinin bir kişi, sığır, manda ve devenin 1 ile 7 kişi arasında kurban edilebileceğini kaydetti.




    'Kurbanlıkların dişlerini söküp satıyorlar' Yorumları