Trakya Birlik için TBMM Araştırması   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-10-2010 (17:22)   Son Mesaj: 11-10-2010 (17:22)    Cevap: 0    Gösterim: 616  

    11-10-2010

    Trakya Birlik için TBMM Araştırması

    Trakya Birlik için TBMM Araştırması


    TBMM Genel Kurulunda, Trakya Birlik'in uyguladığı politikaları ele alınması amacıyla TBMM Araştırması açılması kabul edildi.

    Genel Kurulda, CHP'nin, Trakya Birlik ile ilgili verdiği araştırma önergesinin bugün ele alınmasına ilişkin önerisi ele alındı.
    CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır, Trakya Birlik'in, ayçiçeği üreticisinin menfaatlerini korumakla yükümlü, fiyatların belirlenmesinde önemli rolü olduğunu ifade etti.

    Cumhuriyet'in en önemli kurumlarından bir tanesinin Trakya Birlik olduğunu dile getiren Çakır, ''Trakya Birlik'e sahip çıkmak, etkinliğini ve önemini artırmaya çalışmak gerekmektedir'' dedi.

    Türkiye'de yağ sektörünün uluslararası tekelin altına girdiğini dile getiren Çakır, ''Böyle devam ederse, ulusal yağ sanayicisi bulamayız'' diye konuştu.

    ''Asıl olan Cumhuriyet'in göz bebeği kurumları koruyabilmek'' diyen Çakır, ''Birliklerin özel hale getirilmesi politikasının yanlış olduğunu'' söylediklerini anımsattı.

    Trakya Birlik'in bu politikalarla Türkiye'de ayçiçek üreticisine uzun yıllar hizmet edemeyeceğini belirten Çakır, ''Trakya Birlik, sadece öngörüsü yanlış olduğu için hak etmedikleri halde uluslararası ve yerli sanayicilere önemli bir oranda para transferi yapmıştır'' diye konuştu.

    MHP Tekirdağ Milletvekili Kemalettin Nalcı, Ergene nehri için ''kirli'' ifadesini kullanmanın haksızlık olacağını ifade ederek, ''Ergene, resmen zehir, ölüm saçıyor'' dedi.

    ''Trakya'da tarım bitiyor'' ifadesini kullanan Nalcı, çiftçinin hem Ergene konusunda hem de ektiğinin karşılığını alamama noktasında zor durumda olduğunu savundu.

    Trakya'daki su havzalarının tek elden yönetilmesi için kanun teklifi getirdiklerini ancak bunun kabul edilmediğini anımsatan Nalcı, ''Ergene'nin akıttığı zehir tahıllara da geçmekte. Trakya, bunun vebalini sizden soracak'' diye konuştu.

    MHP Edirne Milletvekili Cemaleddin Uslu, Trakya Birlik'in fiyat politikasını eleştirdi.

    Uslu, bu politikalarla üreticinin ayçiçek ekiminden vazgeçmek zorunda kalacağını ileri sürdü.

    AK Parti Edirne Milletvekili Necdet Budak, hükümetin yerli üretimin artırılmasına yönelik desteklemelerde ciddi artış yaptığını ve havza bazlı üretim modeline geçildiğini kaydetti.

    Trakya Birlik'in siyasetin içine çekilmesine prim verilmemesi gerektiğini söyleyen Budak, ''Hükümet olarak Trakya Birlik'e fazlasıyla sahip çıktık, çıkıyoruz. Buna rağmen Türkiye'nin yağ ithal ediyor olmasını sindirmemiz mümkün değil'' dedi.

    Yapılan oylamada, CHP'nin önerisi kabul edildi.

    Öngörüşmelerin tamamlanmasının ardından önerge sahipleri ve gruplar adına söz alan olmayınca oylamaya geçildi ve Trakya Birlik'in uyguladığı politikaları ele almak için TBMM Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi.




    Trakya Birlik için TBMM Araştırması Yorumları