İrlanda'da bütçe tartışmaları sert geçiyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-10-2010 (14:19)   Son Mesaj: 11-10-2010 (14:19)    Cevap: 0    Gösterim: 386  

    11-10-2010

    İrlanda'da bütçe tartışmaları sert geçiyor

    İrlanda'da bütçe tartışmaları sert geçiyor


    İrlanda Başbakanı Brian Cowen, üzerinde çalışılan 2011 bütçesinin meclisten geçirilememesi durumunda, gelecek yaz ekonominin sıkıntıya gireceği uyarısında bulundu.

    Cowen, mecliste İşçi Partisi lideri Eamon Gilmore'un, gelecek yılın bütçesi için öngörülen 6 milyar avroluk tasarrufun ekonominin büyümesine ve istihdam yaratılmasına engel olacağı yönündeki değerlendirmesi üzerine, parlamentonun gerekli düzenlemeleri yapmaması durumunda, ülkenin kendi kendini finanse etmesinin Temmuz ayından sonra risk altına gireceğini söyledi.
    Maliye Bakanı Brian Lenihan ise dün akşam BBC'de katıldığı programda, İrlanda'nın "egemenliğini kaybetmediğini" belirterek, AB'nin para yardımına başvurmaya gerek duyulmayacağını kaydetti.

    İrlanda'nın gelecek yıl uluslararası piyasalara dönüş yapacağını söyleyen Lenihan, hükümetin bankacılık ve kamu harcamalarına ilişkin sorunları çözmeye odaklandığını ifade etti.

    REHN'İN ZİYARETİ

    Bu arada, AB'nin İrlanda'dan ekonomik konulardaki beklentilerini aktarmak ve çeşitli kurumlardan yetkililerle görüş alışverişinde bulunmak üzere Dublin'e gelen AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, ziyareti sırasında iktidar ve muhalefet partilerine, bütçe planları konusundaki anlaşmazlıkların giderilmesi çağrısında buldu.

    Muhalefet liderlerine, toplam 15 milyar avro tasarruf öngören 4 yıllık bütçe planının, "ekonomik büyümenin seyrine göre yeniden tartışılabileceği" mesajını veren Rehn, Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada da, ekonomik konularda orta vadeli planlamalar yapılmasının İrlanda'nın çıkarına olacağına işaret etti.

    İrlanda hükümeti, bütçe açığını 2014 yılına kadar AB'nin belirlediği, Gayrı Safi Yurt İçi Hasıla'nın yüzde 3'ü düzeyine indirme hedefini, aldığı katı ekonomik önlemlerle gerçekleştirmeye çalışırken, bazı muhalefet partileri bu hedefin gerçekçi olmadığında ısrar ediyor. 4 yıllık bütçe planının ayrıntılarının bu ay açıklanması bekleniyor.




    İrlanda'da bütçe tartışmaları sert geçiyor Yorumları