Kağıt toplayan Romanlar'a SGK güvencesi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-10-2010 (13:22)   Son Mesaj: 11-10-2010 (13:22)    Cevap: 0    Gösterim: 570  

    11-10-2010

    Kağıt toplayan Romanlar'a SGK güvencesi

    Kağıt toplayan Romanlar'a SGK güvencesi


    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Antalya İl Müdürü Selim Erol, Antalya'da işsizlik nedeniyle çöplerden kağıt toplayan ve bu nedenle sağlık sorunları yaşayan Romanlar'a müjde geldi.

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Antalya İl Müdürü Selim Erol, Antalya'da işsizlik nedeniyle çöplerden kağıt toplayan ve bu nedenle sağlık sorunları yaşayan Romanlar'ın gelirlerinin olmadığını belgelemeleri durumunda, sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanacağını ve sağlık sigortası kapsamına alınacaklarını bildirdi.
    Selim Erol, ''Romanlara Sağlık Müjdesi'' başlığıyla yaptığı yazılı açıklamada, basında ''Romanlar SGK İstiyor'' ve ''Kağıtçılar Sosyal Güvenlik İstiyor'' içerikli haberlere işaret ederek, ilgili yasa uyarınca ülkede yaşayan tüm vatandaşların Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındığını ve yapılan düzenlemelerle yine bütün vatandaşların sağlık güvencesine kavuşturulduğunu anımsattı.

    Erol, bu kapsamda, herhangi bir sağlık güvencesi olmayan vatandaşların genel sağlık sigortalısı olmak zorunda olduğunu ve aylık ödediği primle kendisi, eşi ve çocukları ile bakıma muhtaç olan anne ve babasının sağlık hizmetinden yararlanabildiklerini vurguladı.

    Gelirlerinin düşük olması dolayısıyla prim ödeme olanağı bulunmayanların sağlık yardımlarından yararlanılabilmeleri için, Yeşil Kart bürolarına başvurarak aile içindeki kişi başına düşen aylık geliri tespit ettirmeleri gerektiğini bildiren Selim Erol, ''Aile içinde kişi başı geliri asgari ücretin üçte biri olan 253,50 TL'den az olması nedeniyle genel sağlık sigortası primini ödeme gücü olmayan vatandaşlarımızın primleri devlet tarafından karşılanmaktadır'' dedi.

    Erol, ne kadar prim ödeneceğine esas oluşturan gelir miktarları hakkında da bilgi verdi ve brüt asgari ücretin iki katından fazla geliri olanların bu miktarın yüzde 12'sini aylık prim olarak ödemeleri gerektiğini bunun da 182 lira dolayında olduğunu bildirdi.

    Erol, açıklamasında şu bilgileri verdi:

    ''Vatandaşlarımızın, gelirleri yok ise bunu belgelemeleri halinde Genel Sağlık Sigortası primleri devletimiz tarafından ödenecek ve sigortalı sayılacaklardır.

    Gelir tespitine müteakip geliri az miktarda olan vatandaşlarımız aylık 30 TL gibi bir rakam ödeyerek tüm sağlık hizmetlerinden hiçbir ayrım yapılmaksızın yararlanmaktadırlar.

    Genel Sağlık Sigortasına tabi olan vatandaşlarımız Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşma yapmış olan tüm sağlık hizmet sunucularından özel ve resmi hastanelerden yararlanabilirler.''

    KAĞIT TOPLAYICILAR SİGORTA İSTEMİŞTİ''

    Antalya Çağdaş Romanlar Sosyal Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Ferhat Uçakdağ, kağıt toplayanlarla birlikte yaptığı açıklamada, kağıt toplayıcılarına yerel yönetimler tarafından sigorta yapılmasını istemişti.

    İşsizlik sorunu için çeşitli kamu kurumlarına başvurduklarını ancak çözüm bulunamadığını söyleyen Uçakdağ, ''İşsiz kalan Romanlar, ailelerinin geçimini sağlamak için çöplerden kağıt topluyorlar.

    Çöp konteynerlerindeki pislikler nedeniyle bir çok Roman arkadaşımız sağlık sorunları yaşıyor. Kağıt toplayıcılar sigortasız olduğu için hastanelerde de tedavi göremiyor'' demişti.

    Uçakdağ, yerel yönetimlerin ya da katı atıkları satın alan şirketlerin kağıt toplayıcılarını sigortalı yapmaları gerektiğini savunmuştu.




    Kağıt toplayan Romanlar'a SGK güvencesi Yorumları