Çin işi bıçaklar kurbanınızı mundar etmesin   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-10-2010 (12:19)   Son Mesaj: 11-10-2010 (12:19)    Cevap: 0    Gösterim: 475  

    11-10-2010

    Çin işi bıçaklar kurbanınızı mundar etmesin

    Çin işi bıçaklar kurbanınızı mundar etmesin


    Sapları kalitesiz atık plastikten üretildiği için hemen kırılabilen Çin malı bıçaklarla kurban kesilmesinin çok riskli ve tehlikeli olduğu bildirildi.

    Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte piyasada Çin malı kalitesiz bıçakların satışa sunulmaya başladığını, bu tür bıçakların saplarının kalitesiz ve sağlığa zararlı atık plastiklerden yapıldığı için hemen kırılabildiğini belirterek şu uyarılarda bulundu.
    ''Türkiye'de hiçbir kasap, Çin malı kalitesiz bu tür bıçaklardan kullanmaz. Ülkemizde değişik yörelerde son derece kaliteli bıçak üretimi yapılmaktadır.

    Çin'den bir bölümü ithal edilen, bir bölümü de kaçak yollarla getirilen, tanesi 2 ila 3 liraya satılan bıçakların sapları kullanırken hemen kırılabiliyor. Sapı kırılan bir bıçak, kullanıcısının kendini yaralanmasına neden olabilir.

    Sapı kırılan bir satır, karşıdaki birinin kafasına, gözüne isabet edebilir. Sapları atık plastikten üretilen bıçaklarla kurban kesmek çok riskli ve tehlikeli.

    Bu tür bıçaklar kullanıcıların yaralanmasına neden olabilir. Kimse kurbanlığını Çin malı bıçakla kesmeye kalkmasın, sonra pişman olur.''

    Yalçındağ, kaçak olarak getirilen Çin malı bıçakların, saplarında kullanılan plastiğin sağlık açısından son derece zararlı olduğu ve sonuçta et ile ile temas ettiği için satışına izin verilmemesini de istedi

    Son yıllarda ülkeye giren kalitesiz Çin bıçaklarının, kesici aletlere konulan kota nedeniyle biraz azaldığını belirten bıçak ustası Yalçın Balkaya'da Çin malı bıçakların daha önce 'bitmemiş emtia' adı altında ülkeye sokulduğunu, ancak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı nezdinde yapılan çalışmalarla kilo başına 2 dolar olan kotanın, 14 dolara yükseldiğini ve ithalatın kısmen azaldığını kaydetti.

    Balkaya ''Kesici aletlerde kilo başına 14 dolar kota konuldu. Bu da ucuz ve kalitesiz Çin mallarının ülkeye girmesini engelledi ama şimdi bu bıçaklar kaçak olarak gelmeye başladı.

    Çin'den gelen ucuz ve kalitesiz bıçaklar, kısa süre sonra çöpe atılıyor. Türk malı ürünler ise kalitesinden dolayı en az 20-30 yıl kullanılıyor. Kesici aletlerde kilo başına 12 dolar artış olması bıçak sektöründe yerli üretime dönülmesini sağladı.

    Ancak bu kez de Çin malı ürünler Suriye gibi ülkeler üzerinden ülkemize kaçak yollardan sokuluyor. Bizim ürünlerimiz tamamen el emeği ile yapılıyor ve çok kaliteli'' diye konuştu.

    MARKALAR DA TAKLİT

    Çin'den Suriye üzerinden ülkemize kaçak olarak getirilen bıçaklar, 5 tanesi 10 ila 15 lira arasında set olarak satılıyor.

    Üzerinde Almanya'nın çelik ve kesici aletler üretim merkezi olan ''Solingen' markasının taklit edildiği amblemler de bulunan bu tür bıçakların saplarında, sağlığa zararlı olduğu bilinen kullanılmış atık plastikler kullanılıyor.

    Kesici bölümü kaliteli çelik olmayan, hemen eğilip bükülebilen bu tür bıçakların sapları da en ufak bir zorlamada kırılıp, kullanıcılara zarar verebiliyor.

    Çin malı bıçakların üzerlerinde ithal edildiği ülke veya ithalatçı firmayla ilgili bir bilgi de bulunmuyor.




    Çin işi bıçaklar kurbanınızı mundar etmesin Yorumları