Zihinsel engelli anne ile 6 çocuğa devlat sahip çıktı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-09-2010 (15:54)   Son Mesaj: 11-09-2010 (15:54)    Cevap: 0    Gösterim: 643  

    11-09-2010

    Zihinsel engelli anne ile 6 çocuğa devlat sahip çıktı

    Zihinsel engelli anne ile 6 çocuğa devlat sahip çıktı


    Ordu'nun Çatalpınar ilçesinde zihinsel engelli anne ve 6 bedensel ve zihinsel engelli çocuğu Kaymakamı Savaş Konak'ın girişimi sonucu, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı.

    Edinilen bilgiye göre, Göller beldesinde Hakkı Katık ile zihinsel engelli Emine Katık'ın 1976 yılında evlenmelerinin ardından 4 çocukları zihinsel engelli, 2 çocukları hem bedensel hem de zihinsel engelli olarak dünyaya geldi.
    İlçede çiftçilikle geçimini sağlayan Hakkı Katık'ın, ailesindeki 7 engelliyi, son derece sağlıksız bir yapıda, zor şartlarda bakmaya çalıştığını öğrenen Çatalpınar Kaymakamı Savaş Konak, aileyi ziyaret etti.

    Ailenin bakımsız bir ortamda adeta yaşam savaşı verdiğini görmesi üzerine harekete geçen Kaymakam Savaş, Ordu Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile irtibata geçerek aileyi devlet korumasına aldırdı.

    Eskipazar Köyü'nde bir hafta önce tamamlanan Özel Karadeniz Özürlü Bakım Merkezine yerleştirilen aile ile ilgili AA muhabirine bilgi veren Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hüseyin Yaşar, anne ve 5 çocuğunun merkezde bakımlarının en iyi şekilde yapıldığını, çocuklardan birinin ise sağlık durumu iyi olmadığı için Ordu Devlet Hastanesinde yoğun bakıma alındığını söyledi.

    Merkeze getirilen anne ve yaşları 26-33 arasında değişen çocuklarının genel bakımlarının yapıldığını ifade eden Yaşar, şunları anlattı:

    ''Katık ailesinin durumu hakkında bilgi bizlere yaklaşık bir ay önce Çatalpınar Kaymakamı Savaş Konak tarafından verildi. Bu bilgiyi alır almaz ailenin Göller beldesinde kaldığı evi incelettirdik. Ardından ailenin oldukça sağlıksız ortamlarda yaşadığını tespit ettik. Daha sonra Sayın Valimiz Orhan Düzgün'ün olur raporuyla anne ve 6 çocuğu Eskipazar köyünde bir hafta önce tamamlanan Özel Karadeniz Özürlü Bakım Merkezine yerleştirdik. Şu anda anne ve 6 çocuğu devletimizin bütün imkanlarından yararlanmaktadır. Ailenin bütün sorunlarıyla 10 kişilik uzman ekiplerimiz ilgilenmektedir.''

    Bakım Merkezi'ne yerleştirilen anne ve 6 çocuğunun zihinsel özürlü olduğunu ancak erkek çocukların aynı zamanda bedensel engelli olduğunu belirten Yaşar, ''Merkezimize yerleştirilen anne Emine Katık (56) ve kız çocukları Hüsne (33), Fatma (31), Ayşe (29) ile Güllüşan (27) zihinsel özürlü, erkek çocuklar Halil (28) ve Sezai Katık (26) ise hem zihinsel hem bedensel engelli. Öte yandan 5 Kasım günü merkeze yerleştirilen ailenin kız çocuklarından en büyüğü Hüsne Katık, çeşitli hastalıklarından dolayı Ordu Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Ailenin tamamında sağlık problemleri var. Ancak Hüsne'nin durumu diğerlerinden daha kötüydü. Hüsne, solunum ve kan yetmezliği gibi çeşitli hastalıklardan dolayı şu anda yoğun bakımda tutuluyor'' dedi.

    Merkezde kalan aile bireylerine hemşireler tarafından ilaç tedavisi uygulandığını söyleyen Yaşar, Baba Hakkı Katık'ın sağlık durumunun iyi olması nedeniyle Çatalpınar'da kaldığını ancak ailesini sık sık ziyaret edebileceğini söyledi.

    Aileye özürlü aylıklarının da bağlandığını ifade eden Yaşar, şunları kaydetti:

    ''Ailenin bugüne kadar durumlarından haberdar olunmadığı ve ailenin de bir talebi olmadığı için engelli aylığı alamamışlar. Sayın Kaymakamımızın girişimi ile aile artık korumamız altında. Devletimizin şefkatli elleriyle yaşamlarının geri kalanını bu aile burada sürdürecek. Devletimiz tarafından ailenin diğer masrafları da karşılanacak. Ben bu merkezin Ordu'ya kazandırılmasında Bakanımız Sayın Selma Aliye Kavaf'a ve ardından Sayın Valimiz Orhan Düzgün'e teşekkür ediyoruz'' diye konuştu.

    Diğer taraftan Özürlü Bakım Merkezi'nin Müdürü Serpil Kızaklı ise ailenin 5 Kasımdan bu yana merkezde ihtiyaçlarının giderilmeye başlandığını söyledi. Ancak ilk günlerde ailenin kendilerine verilen yemekleri istemediğini belirten Kızaklı, ''Buradan şunu anlıyoruz, aile hiçbir zaman doğru dürüst yemek yememiş. Tespitlerimizde ailenin sadece pilav ile beslendiğini öğrendik. Ama aradan zaman geçtikçe kendilerine verilen yemekleri de yemeye başladılar. Şu anda aile en iyi şartlarda bakılıyor ve devletimizin bütün imkanlarından yararlandırılıyor'' dedi.

    Çatalpınar Kaymakamı Savaş Konak ise ''Hemen aileyi ziyaret ettim. Gördüğüm manzara çok kötüydü. Bu yüzden Sosyal Hizmetler İl Müdürü ile irtibata geçerek, ailenin korunmaya alınması için işlem başlattık. Devletimizin şefkatini ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak görevimiz. Bu konuda hassasız'' diye konuştu.

    Kaymakam Konak, ilçede kalan baba Hakkı Katık'ı yalnız bırakmadıklarını belirterek, Kaymakamlık olarak baba Katık'ın ihtiyaçlarını karşıladıklarını da sözlerine ekledi.




    Zihinsel engelli anne ile 6 çocuğa devlat sahip çıktı Yorumları