“Baban ölmüş haberini yazdır...”   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-08-2010 (17:16)   Son Mesaj: 11-08-2010 (17:16)    Cevap: 0    Gösterim: 572  

    11-08-2010

    “Baban ölmüş haberini yazdır...”

    “Baban ölmüş haberini yazdır...”


    Gazetecilikte yarım asrı geride bırakan Mehmet Barlas, bu hafta “Gündem’e Özel” programına konuk oldu. Barlas programda, çocukluğunu, meslek hayatını, ailesini ve evliliğini anlattı.

    Mesleğe, 1961 yılında henüz 19 yaşındayken başlayan Gazeteci Yazar Mehmet Barlas, 1964"te elim bir kaza sonucu kaybettiği babası Cemil Sait Barlas"ı anlattı. Cumhuriyet Gazetesi"nde üç yıl çalışan Mehmet Barlas, nihayet kadroya alınacağı haberini alınca müjdeyi vermek için eve gittiğinde babasının kaza haberini almış. Kazanın olduğu Adapazarı"na giden usta gazetecinin babasının ölüm haberini almasıyla, o dönem merkezde görevlendirilen Yalçın Bayar"ın telefon edip "Baban ölmüş haberini yazdır" demesi bir olmuş.
    Babasının ölümünü soğukkanlılıkla karşılayan Mehmet Barlas, annesine gidip "n"apalım hayat bu, babam öldüyse biz varız" dediğini aktardı ve ekledi; "Ertesi gün işe gittim ve tam üç ay deli gibi çalıştım. Üç ay sonra bir gün oturup ilk kez ağladım."

    "Babam tutuklandığında, Vehbi Koç evimize geldi."

    Mehmet Barlas"ın küçüklüğüne dair hazin anılarından biri olan ve sonraki yıllarda siyasetten uzak durmasına neden olan olay ise 1957"de gerçekleşmiş. Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili olan babası Cemil Sait Barlas, parti içi ayaklanmanın provokatörü olarak tutuklanınca aile kötü günler geçirmiş.

    O dönem etraflarında kimsenin kalmadığını aktaran Mehmet Barlas, babası tutuklandıktan iki gün sonra bir sabah çalan kapıyı açtığında karşısında Vehbi Koç"u bulur. Vehbi Koç aileye geçmiş olsun dileklerini sunar ve bir ihtiyaçlarının olup olmadığını sorup ayrılır evden. "Yıllarca onun cesaretine hayran kaldım" diyor Mehmet Barlas. Zira o dönemde, o karışıklıkta, babam da tutuklanmışken bizi ziyaret etmek yürek isterdi." Ancak işin iç yüzünün biraz farklı olduğunu da, birkaç yıl evvel Can Dündar, Vehbi Koç"un anılarını yazınca anlamış. Çünkü Vehbi Koç o günü anlatırken "önce dönemin bürokratlarından Kemal Aygün"e gidip bu ziyaretin kendisine pahalıya patlayıp patlamayacağını sorduğunu, sonrasında ziyarete gittiğini açıklıyormuş. Vehbi Koç"a hayranlığının öğrendiği bu bilgiyle bitmediğini söyleyen Mehmet Barlas, "50 yıl boyunca cesaretine hayran olmuştum, gerçeği öğrenince de yardımseverliğine hayran oldum." diyor.

    Mehmet Gündem"in hazırlayıp sunduğu "Gündem"e Özel" Cumartesi akşamları saat 21:05"te TRT Haber"de yayınlanıyor ve her hafta bir ünlünün bilinmeyen dünyasına yolculuk ediyor.




    “Baban ölmüş haberini yazdır...” Yorumları