Edremit'te zeytin hasadı sürüyor!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-08-2010 (16:23)   Son Mesaj: 11-08-2010 (16:23)    Cevap: 0    Gösterim: 432  

    11-08-2010

    Edremit'te zeytin hasadı sürüyor!

    Edremit'te zeytin hasadı sürüyor!


    Balıkesir'in Edremit ilçesinde, Ekim ayı ortalarında başlayan zeytin hasadı devam ediyor.

    Edremitli çiftçiler, ''Kutsal ağaç'' olarak nitelendirilen yaklaşık 90 milyon zeytin ağacındaki ürünü toplamak için yoğun bir mesai harcıyor.
    Ekim ayı ortalarında yeşil çizik zeytin için başlayan hasatta zeytinlerin olgunlaşması ile birlikte zeytinyağı üretimine de geçildi.

    Zeytin ve zeytinyağı üreticisi Ahmet Ertür, Edremit'te zeytin hasadının, yeşil zeytine ağırlık verildiği için son 10 yıldır Ekim ayında başladığını belirterek, şöyle konuştu:

    ''Daha önceki dönemlerde geleneksel başlangıç tarihi Kasım ayının başında hatta ortaları oluyordu. Sofralık yeşil zeytin ve yeşil çizik zeytinin piyasada giderek yer bulmaya başlamasından sonra hasat başlangıcını Ekim ayına çekmek zorunda kaldık.

    Sulayarak ve daha iyi bir bakım yaparak erken olgunlaştırdığımız zeytinliklerimizde hasat yaparak sofralık zeytin üretimi yapıyoruz.''

    Ertür, Edremit'in zeytin ve zeytinyağının bölgenin iklimi dolayısıyla farklı olduğunu ifade ederek, ''Biz kuzeyin soğuk ikliminden Kazdağları ile kurtuluyoruz.

    Denizin etkisini de Edremit Körfezi'nden çok iyi alıyoruz. Ayrıca Kazdağları'nın bitkisel çeşitliliği bizim aromatik değerlerimize, yağımıza çok önemli olumlu etkiler yapıyor'' dedi.




    Edremit'te zeytin hasadı sürüyor! Yorumları