Hatay'da Irak Gündemli Ortadoğu Kongresi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-08-2010 (11:57)   Son Mesaj: 11-08-2010 (11:57)    Cevap: 0    Gösterim: 430  

    11-08-2010

    Hatay'da Irak Gündemli Ortadoğu Kongresi

    Hatay'da Irak Gündemli Ortadoğu Kongresi


    Bir Uluslararası Güvenlik Sorunsalı Olarak Irak, Irak Anayasası, Irak Tipi Federalizm ve Politik İstikrar, Irak’ta Politik Aktörler: Çatışma ve İş Birliği, “Irak’ın Yeniden Sosyoekonomik İnşasında Türkiye'nin rolü Hatay'da görüşülecek.

    Uluslararası Ortadoğu Kongresi TASAM ve Hatay Valiliği iş birliği ile 10-12 Kasım 2010 tarihleri arasında "Irak" gündemi ile Hatay"da yapılacak.
    Kongre"ye Suriye, İran, Irak, Suudi Arabistan, Ürdün, Yemen, Umman, Filistin, Lübnan, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Hindistan, Çin, Avrupa Birliği, İslam Konferansı Teşkilatı, Arap Birliği ve Birleşmiş Milletler"den olmak üzere devlet adamları, kamu kurumlarında görev yapan üst düzey yöneticiler, toplantı konuları ile İlgili uzmanlar ve akademisyenler ile medya mensupları katılacak.

    Üç gün sürecek olan Uluslararası Ortadoğu Kongresi"nde "Bir Uluslararası Güvenlik Sorunsalı Olarak "Irak"", "Irak Anayasası, Irak Tipi Federalizm ve Politik İstikrar", "Irak"ta Politik Aktörler: Çatışma ve İş Birliği", "Irak'ın İstikrarı İçin Bölgesel ve Küresel İşbirliği" ve "Irak"ın Yeniden Sosyoekonomik İnşasında Türkiye" konuları altı oturumda masaya yatırılacak.

    Açılış konuşmalarını TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, Adalet Bakanı ve Hatay Milletvekili Sadullah ERGİN* ve Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu"nun* yapacağı kongre Hatay"daki Ottoman Palace Hotel"de gerçekleştirilecek.

    BAŞKAN ŞENSOY "IRAK"IN GELECEĞİ BÜTÜN ORTADOĞUNUN GELECEĞİDİR"

    Yaptığı açıklamada artık Ortadoğu coğrafyasında sonu gelmez savaşların değil barış ve istikrarın hakim olması vaktinin gelmekte olduğunu, zamanın ruhunun bizlere bunu dikte ettirdiğini söyleyen TASAM Başkanı Süleyman Şensoy "Irak"ın geleceği bizim geleceğimizdir. Bütün bölge ülkelerinin geleceğidir" dedi.

    Şensoy sözlerini şöyle sürdürdü "Ortadoğu"nun geleceği için şu tespitin altının çizilmesi gerekiyor; Irak"ın geleceğinin istikrarsızlaşması öncelikle Irak halkı olmak üzere bölgedeki bütün taraflar için önemli riskler içerirken, ülkenin istikrarı yine öncelikle Irak olmak üzere Ortadoğu ülkeleri için büyük fırsatları da beraberinde getirecektir. Bu durum ilkini Hatay"da yapacağımız Uluslararası Ortadoğu Kongresi"nde konunun "Irak" olması stratejisini de anlaşılır kılmaktadır.

    Irak konusunda önceliklerin belirlenmesi ve uzun vadeli politikaların oluşturulması sürecinin en önemli aşamalarından biri, Türkiye ve bölge ülkelerinin Irak"a hangi parametreler çerçevesinde yaklaşması gerektiğinin saptanmasıdır. Bunu takiben, Türkiye ve bölge ülkelerinin söz konusu parametrelerde karşı karşıya olduğu risklerin ve fırsatların karar alıcılara katkı amacı ile açıklıkla tartışılması, bu noktalarda nasıl bir siyaset izleneceğine dair açık bir uzlaşma sağlanması ve kamuoyu ile paylaşılması gerekmektedir. Aynı bağlamda bölgede bulunan ülkeler ve etkinlik gösteren aktörlerin sivil temsilcilerinin görüşlerinin dinlenmesi karşılıklı etkileşime ve Türkiye"nin güçlü inisiyatifine kamu diplomasisi yolu ile önemli bir kazanım sağlayacaktır."

    Başkan Şensoy "Balkan Kongresi"nin bir Balkan şehri olan Tekirdağ"da kurumsallaşmasını müteakiben uluslar arası ilişkiler kültürünü Anadoluya taşıma inisiyatifinin ikincisini bölge ili olan Hatay"da başlatmak yine bizim için büyük bir onurdur" dedi.

    HATAY VALİSİ LEKESİZ "İSTİKRARDAN HERKES KAZANÇLI ÇIKACAK"

    Hatay"ın Mezopatamyanın Asya ve Avrupaya hem kara ve hem de deniz yoluyla açılan jeostratejik önemdeki kapılarından birisi olduğunu söyleyen Hatay Valisi M. Celaleddin Lekesiz ise şehrin Şattül Arap"tan Akdeniz"e kadar olan havzanın zenginliğininin geçiş yollarından biri olmakla kalmadığını bölgenin kültürünü de bünyesinde barındırdığını söyledi.

    Bu yönüyle Kongre"nin Hatay"da yapılacak olmasının ayrı bir önem taşıdığını belirten Lekesiz "Türkiye ile Irak halkı arasında tarihi bağlar var. Hem sınır komşumuz, hem de dost ve kardeş ülkeyle ilişkilerimizi önümüzdeki süreçte daha da arttıracağımıza inanıyorum. Irak şu an yeni bir süreçten geçiyor. Kültürel ve ticari anlamda yapılacak projeleri değerlendirerek ilişkilerimizi güçlendirebiliriz. Bundan hepimiz kazanacağız. Amacımız hem ülkemizin büyümesi hem de barış ve istikrar içerisinde Irak'ın gelişmesi ve kalkınmasıdır" dedi.

    Kongrede oturum başkanlıklarını İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, TASAM Ankara Temsilcisi Prof. Dr. (E) Büyükelçi Ali Engin Oba, ABD"deki Ulusal Savunma Üniversitesi"nden Prof. Dr. John R. Ballard, Mısır Dış İlişkiler Konseyi"nden Büyükelçi Fathy EL Shazli, TBMM Üyesi ve Dışişleri Eski Bakanı Yaşar Yakış yapacak.



    Kongreye katılacak diğer isimler ise şöyle açıklandı: ABD"deki Hawai Üniversitesi Prof. Dr. İbrahim Aoude, İngiltere"deki Londra Ekonomi Okulu"ndan Prof. Dr. Fawaz Gerges, Marmara Üniversitesi Doç. Dr. Gülden Ayman Dr. Jean-Sylvestre Mongrenier, Thomas More Enstitüsü, İran Dışişleri Bakanlığı"ndan Büyükelçi Jamal Kalantari, Irak"taki Registor of Musul Vilayat Project"ten Sheik Salal Alhafeed, Emmanuel College ve Harvard Üniversitesi"nden Prof. Dr. Lenore Martin, İngiltere"deki Uluslar arası Irak Çalışmaları Merkezi"nden Dr. Ali Merza, Marmara Üniversitesi"nden Yrd. Doç. Dr. İbrahim Mazlum, Mısır"dan Dr. Azmy Khalifa, Karadeniz Teknik üniversitesi"nden Yrd. Doç. Dr. M. Yusuf Alptekin, TASAM Ortadoğu Uzmanı Muharrem Hilmi Özev, Irak Akademisyenler Kurumu"ndan Firas Ibrahim, Mısır Diplomasi Merkezi"nden Ashraf Kishk, Bahreyn"den Husamuddin Gaber Salem, Suriye"deki Halep Üniversitesi"nden Prof. Dr. George Jabbour, Lübnan Üniversitesi"nden Prof. Dr. Masoud Daher, Kocaeli Üniversitesi"nden Prof. Dr. Samir SALHA, Hindistan"daki Jawaharlal Nehru Universitesi"nden Dr. Bansidhar Pradhan, TASAM Direktörü Dr. Engin SELÇUK, ORSAM ve Ahi Evran Üniversitesi"nden Yrd. Doç. Dr. Serhat Erkmen, Irak"tan Jabbar Mohammed, Bahreyn"de yayınlanan Akhbar el Khaleec Gazetesinden Makki Hassan Alekri, Ürdün"deki Al-Hussein Bin Talal Üniversitesi"nden Dr. Mahmoud F. Alquraan, Suriye"den Elyas Najmah, İngiltere"deki Exeter Universitesi"nden Prof. Kamil Mehdi, ABD"deki CSIS Türkiye Program Direktörü Dr. Bulent Alirıza, ABD"deki Heritage Foundation"dan Dr. Ariel Cohen, Kuveyt Üniversitesi"nden Dr. Sultan Aaldaihani, Ürdün"deki Ortadoğu Çalışmaları Merkezi"nden Jawad El Hamad, Pakistan"dan Fayyaz Shah, Galatasaray Üniversitesi"nden Dr. Didem Danış, Yemen"den Abdulqwi Alshameri, Başbakanlık E-Devlet Grup Başkanı Ramazan Altınok, İngiltere"deki Londra Üniversitesi Kings College"den William Park, TASAM"dan Ankara Temsilcisi Prof. Dr. (E) Büyükelçi Ali Engin OBA, ABD"deki New York Üniversitesi Küresel Araştırmalar Merkezi"nden Prof. Alon Ben Meir, Küresel Araştırmalar merkezi, İstanbul Ticaret Üniversitesi"nden Yrd. Doç. Dr. Mesut Özcan, Kerkük Gazetesi"nden Dr.Şemsettin Küzeci, Ekopolitik"ten Murat Sofuoğlu.

    Detaylı bilgi ve program için şu linki kullanabilirsiniz;

    http://www.tasam.org/index.php?sagblok=126




    Hatay'da Irak Gündemli Ortadoğu Kongresi Yorumları