Davutoğlu: Irak hükümetsiz kalmamalı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-07-2010 (17:37)   Son Mesaj: 11-07-2010 (17:37)    Cevap: 0    Gösterim: 522  

    11-07-2010

    Davutoğlu: Irak hükümetsiz kalmamalı

    Davutoğlu: Irak hükümetsiz kalmamalı


    Erbil'de Mesut Barzani ile görüşmesinden sonra konuşan Dişişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "önemli kaynak ve siyasi öneme sahip olan Irak'ın uzun bir dönem hükümetsiz kalmasının doğru olmadığını" söyledi.

    Davutoğlu, Erbil'de bölgesel yönetimin başkanı Mesut Barzani ile görüşmesinden sonra Bağdat'a gitmeden önce Türkiye Başkonsolosluğuna geçerek Başkonsolos Aydın Selcen'den çalışmaları hakkında bilgi aldı.
    Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Davutoğlu, "Irak'taki bütün kardeşlerimizle çok yakın ilişkiler içerisinde olduk" dedi.

    Mezhep ve etnik partileri gözetmeksizin bütün siyasi taraflarla "son derece iyi" siyasi ilişkiler yürüttüklerini belirten Davutoğlu, "Son dönemde artan ilişkilerimiz neticesinde bu ziyareti gerçekleştirmeye karar verdik. Bu hükümet kurma müzakerelerinin bir an önce neticelenmesi, hem komşu ülkelerle, hem de toplum için bir zaruret. Bu kadar önemli kaynaklara sahip, bu kadar siyasi öneme sahip olan Irak'ın uzun bir dönem hükümetsiz kalması doğru değildir" dedi.

    Davutoğlu, son zamanlarda Irak'taki tarafların yanı sıra dost ve komşu ülkelerle yüz yüze ve telefonla görüşmelerde bulunduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin katkısıyla bir ivme kazanması söz konusu olması itibariyle biraz önce Sayın Barzani ile yaptığımız temas son derece faydalı geçti. Sayın Barzani ise kendi siyasi taraflarıyla bir toplantısı olacak. Yarın da siyasi tarafların temsilcileriyle bir toplantı gerçekleştirecek" dedi.

    Kendisinin temaslarının "bütün bu süreçleri kolaylaştıracak mahiyette" olduğunu vurgulayan Davutoğlu, sözlerini, "Elimizdeki bütün imkanlarla Irak'taki gruplar arasında ihtilafları gidermeye ve en kuşatıcı, temsil kabiliyeti en yüksek bir hükümet kurmaya çaba sarf etmeye kararlıyız. Bu konuda elbette nihai karar Iraklı kardeşlerimizindir. Hükümetin yapısı ve bu çerçevede oluşacak olan güç dengesi tamamen Iraklı kardeşlerimizin inisiyatifine gelişecektir" diye sürdürdü.

    Irak'taki her gelişmeden etkilenen bir komşu devlet olarak bu istikrarı sağlamaya dönük çaba sarf etmeyi bir vazife olarak telakki ettiklerini kaydeden Davutoğlu, bu çerçevede böyle bir inisiyatif geliştirdiklerini belirtti.

    Dışişleri Bakanı Davutoğlu, daha sonra şunları söyledi:

    "Sayın Barzani ile konuları en kapsamlı şekilde ele aldık. Olabilecek sorun alanlarını tespit ettik. Bunlara alternatif neler olacak, karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Bütün grupların katılacağı bir ulusal birlik hükümetinin gerçekleşmesi için mutabakat içindeyiz. Bu ulusal birlik hükümetinin gerçekleşmesi konusunda ilkeler önem taşıyor. Biz değişik gruplarla yaptığımız görüşmelerde edindiğimiz izlenimlerimizi aktardık. O da kendi izlenimlerini bize aktardı. Bağdat'ta Sayın (Başbakan Nuri) Maliki ile bir araya geleceğim ve burada edindiğim intibaları ve kanaatlerimizi kendileriyle paylaşacağım."

    Maliki ile görüştükten sonra seçimlerin galibi El Irakiye Bloku lideri İyad Allavi ve diğer liderlerle görüşmeler yapacağını belirten Davutoğlu, "Ama siyasi süreç tıkandığında, siyasi hedefler başka alanlarda elde edilmeye de başlanır" dedi.

    Davutoğlu, bu konudaki uyarılarını görüşmelerinde dile getirdiklerini ifade ederek, "Irak'a yapılacak en büyük kötülük ülkeyi mezhep ve din savaşına sürüklemektir" dedi.




    Davutoğlu: Irak hükümetsiz kalmamalı Yorumları