Arınç: TRT artık protokol habercisi değil   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-07-2010 (01:17)   Son Mesaj: 11-07-2010 (01:17)    Cevap: 0    Gösterim: 545  

    11-07-2010

    Arınç: TRT artık protokol habercisi değil

    Arınç: TRT artık protokol habercisi değil


    , İzmir'de geçtiğimiz yıl kurulan TRT Turizm ve Belgesel kanalının 1. kuruluş yıldönümüne katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç TRT'deki değişimle ilgili ilinç açıklamalar yaptı.

    Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan Arınç, TRT'nin geçmişte protokol haberciliği yaptığını ancak bugün 14 kanalıyla uydu üzerinden dünyanın üçte ikisine ulaşan bir yapıya kavuştuğunu söyledi.
    TRT Turizm ve Belgesel kanalının bir yılda hedeflerine büyük ölçüde ulaştığını ifade eden Arınç, TRT'nin bugün önemli bir haber kanalına sahip olduğunu belirterek, "TRT, Kürtçe yayından sonra takriben 300 milyon kişiye hitap edecek Arapça kanalını kurdu. Geçtiğimiz günlerde TRT 5 Anadolu kanalımız açıldı. TRT, müzik kanallarıyla, diğerleriyle kanal sayısını 14'e çıkardı" dedi. TRT kanallarının her birinin birbiriyle yarıştığını ileri süren Arınç, TRT hakkında birtakım önyargılar bulunduğunu, bunlarda haklılık payları olabileceğini kaydetti. TRT'nin geçmişte, üretmeyen, kaliteye önem vermeyen, sadece kendi alanındaki dar kalıplar içinde kalan bir kurum olduğunu aktaran Arınç, bugünkü TRT'nin ise bundan çok farklı olduğunu söyledi.

    TRT'nin haber kanalından örnek veren Arınç, "Bugünkü haber kanalımız çok dinamiktir. Haberi kollar ve diğer kanallardan daha önce vermeye çalışır. Yapacağı işte budur zaten, Ama geçmişte TRT böyle değildi ve hala TRT'yi öyle görmek isteyenler var. TRT'nin o zaman yaptığı protokol haberciliğiydi. 'Sayın Cumhurbaşkanı bugün İstanbul'dan Ankara'ya geçmiştir', 'Sayın Başbakanımız Ankara'da filan yerdeki toplantıya katıldı' gibi haberler verirdi. Bunun önünde arkasında başka bir haber bulamazdınız. Şimdi ise ezberleri bozuyoruz. Haber neredeyse oraya ulaşıyoruz. Herkesten önce ulaşmaya çalışıyoruz. Kaliteli tartışma programlarıyla, çeşitlilikle, renklilikle sadece Türkiye'deki 70 milyonun değil uydularla dünyanın üçte ikisine yayın yapıyoruz" diye konuştu.

    "TÜRKİYE'YE GELEN TURİST SAYISI BİR ROMA KADAR BİLE DEĞİL"

    TRT Turizm ve Belgesel kanalının Türkiye'nin tanıtımına ve turizmine büyük katkı sağlayacağını aktaran Arınç, Türkiye'nin turizmde ileri adımlar attığını, Antalya havaalanına bu yıl inen turist sayısının 7 milyona ulaştığını hatırlattı. Arınç, "Kanalımızın turizmle bir araya getirilmesinin ne kadar doğru olduğunu gördük. Türkiye, milyar dolarlık turizm gelirine sahip. Ama Roma'yı gezen turist sayısı kadar Türkiye'ye turist gelmiyor. Türkiye belki Madrid, Barcelona kadar turist alıyor ülke olarak. 8 yıl önceye kadar Türkiye'ye gelen turist sayısında belki 20 misli artış var. Bu kanal, turizmimiz içinde büyük önem taşıyor" dedi.

    TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, "İzmir'de 250'den fazla TRT çalışanının bir şekilde TRT'ye katı sağlaması gerekiyordu. Belgesel kanal konusu TRT'nin yıllar önce yapması gereken bir formattı. Kanalımızı iyiki kurmuşuz. Bizim kendimize özgü bir reyting ölçü sistemi var. Belgesel kanalımız, TRT'nin ana kanallarını zorlayan bir noktaya geldi. Türkiye'de belgesel meraklıları çok. İnsanlar gereksiz polemik, kavga ve gürültüden bıktılar. Biz şimdi belki dünyada da ilk defa bir programı iki ayrı dilden yayınla veriyoruz. İzleyici, elindeki kumandayla isterse programı Türkçe, isterse İngilizce dinleyebiliyor. Alt yazılarını tercih edebiliyor. Bunun yanında arkadaşlarımız bu kanalda program yaparken para almaya, kuruma para kazandırmaya başladılar. Bu durum bir kanal yöneticisi olarak beni çok sevindirdi. TRT, 4 kanalken benim yerimde olan yöneticiler maaşları ödemekte zorlanırken, bugün 4 kanaldan 14 kanala çıktık ama iyi günde kötü günde kullanabileceğimiz hazır paramız var" dedi.

    TRT Turizm ve Belgesel kanalının 1. kuruluş yıldönümü için verilen kokteyl ve ardından düzenlenen toplantıya İzmir Valisi Cahit Kıraç, Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Uşak Valisi Özdemir Çakacak ile milletvekilleri, TRT çalışanları ve vatandaşlar katıldı. Konuşmaların ardından Türk Halk Müziği konseri sunuldu.




    Arınç: TRT artık protokol habercisi değil Yorumları