Bağış: AB ilerleme raporunda sürpriz yok   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-06-2010 (16:21)   Son Mesaj: 11-06-2010 (16:21)    Cevap: 0    Gösterim: 480  

    11-06-2010

    Bağış: AB ilerleme raporunda sürpriz yok

    Bağış: AB ilerleme raporunda sürpriz yok


    Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB Komisyonu'nun 9 Kasımda yayımlayacağı 2010 Türkiye İlerleme Raporu'nun taslağında bir sürprizle karşılaşmadıklarını söyledi.

    Devlet Bakanı Bağış, Kızılay Genel Merkezi'nde sel felaketinden etkilenen Pakistanlılara yönelik kurban bağışı töreninde, AB İlerleme Raporu ile ilgili bir soru üzerine, raporun ilk taslağının AB Komisyonu tarafından bazı basın mensuplarına verildiğini, resmi raporun 9 Kasımda açıklanacağını ifade etti.
    Taslağı incelediklerini belirten Bağış, ''AB İlerleme Raporu taslağında bir sürprizle karşılaşmadık. Türkiye'nin bir fotoğrafı çekilmiş'' diye konuştu.

    Olumlu olan gelişmelere vurgu yapıldığını, bunun yanında Türkiye'den beklentilerin dile getirildiğini anlatan Bağış, bu İlerleme Raporu'nu geçmiş yıllardaki raporlarla karşılaştırarak değerlendirme yapmanın doğru olacağını kaydetti.

    Geçmiş yıllardaki İlerleme Raporlarında faili meçhul cinayetlerin listesine, işkence örneklerinin dökümüne, fikirleri, düşünceleri, yazdıkları kitaplar, okudukları şiirler nedeniyle göz altına alınan, hapsedilen, işkence gören aydınların, siyasilerin, gazetecilerin ve yazarların listesinin yer verildiğini hatırlatan Bağış, ''Çok şükür, bu seneki raporda, bundan birkaç yıl öncesinden itibaren olduğu gibi bu tür yüzümüzü kızartacak lekeler yok.

    Ama halen çevre faslı kapsamında fabrikalarımızın bacalarına filtre takılması gibi bir takım çağrılar var. Vatandaşımızın daha temiz hava teneffüs etmesi için yapılması gereken, olması gereken şeyler var'' dedi.

    Raporda medyayla ilgili bir takım değerlendirmelere yer verildiğini belirten Bağış, şunları kaydetti:

    ''Bir davayla ilgili kitap yazdı diye Şamil Tayyar gibi bir gazetecimizle ilgili onca dava varken, diğer yandan yargının işleyişi nedeniyle bir başka medya mensubu Sayın Mustafa Balbay'ın hala gözaltında tutulması ile ilgili bir takım eleştiriler, hükümetimizin mensupları dahil olmak üzere birçok kişi tarafından paylaşılıyorsa, elbette bu konuda atılması gereken adımlar var.

    Ama bu konularda sadece yürütmenin değil yargının da atması gereken adımlar bulunuyor. Türkiye'de yargının işleyişi ile ilgili çok ciddi bir reform sürecinden geçiyoruz.

    Türkiye, her geçen gün, dünle karşılaştırıldığı zaman, geçmiş İlerleme Raporlarıyla karşılaştırıldığı zaman, bugün tarihinin en demokratik, en müreffeh, en şeffaf, en saygın dönemini yaşıyor. Türkiye bugün dünyada barışın inşası için hiçbir ülkenin atamadığı adımları atıyor.''

    Bir gazetecinin, ''Yargıda yapılan reformların Avrupalı muhataplarınız nasıl değerlendiriyor?'' sorusu üzerine, İlerleme Raporlarında bu reformlarla ilgili çok olumlu sözlere yer verildiğini söyledi.

    Bağış, ''AB İlerleme Raporlarının içinde, Türkiye'deki yargı reformunun, Türkiye'nin AB standartlarında bir yargıya kavuşması için ne kadar önemli olduğuna dair, Avrupalı 27 ülkenin onayıyla hazırlanan bir rapor var'' dedi.

    TÖREN

    Devlet Bakanı Bağış, Kızılay Genel Merkezi'nde sel felaketinden etkilenen Pakistanlılara yönelik kurban bağışı törenine katıldı.

    Bağış, Pakistan'daki sel felaketinden sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile bölgeye gittiklerini, bu sırada Kızılay'ın yaptığı yardım çalışmalarına yakından tanık olduğunu belirtti.

    "Kızılay'ın beyaz bayrağın üzerindeki kırmızı hilalinin tüm dünyada merhamet, sevgi ve kardeşliğin temsilcisi haline geldiğini" vurgulayan Bağış, felaket bölgelerinde Kızılay'ın iyi bir takım kurup, yardımları ihtiyaç sahiplerine düzenli olarak ulaştırdığını kaydetti.

    Pakistan dönüşünde ailece, ''Kızılay gönüllüsü'' olma kararı aldıklarını anlatan Bağış, bu kapsamda bu yıl kesecekleri kurbanın vekaletini Kızılay'a vereceklerini belirtti.

    Bağış, Kızılay'ın ''Kurbanlarımız Pakistan ile Kardeş Payı'' kampanyası çerçevesinde kesilen kurbanların kavurma olarak Pakistan'daki afetzedelere ulaştırılacağını dile getirdi.

    Devlet Bakanı Bağış, kurban bedeline ait çeki, Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali'ye verdi. Küçükali de daha önceden hazırladıkları bağış makbuzunu ve teşekkür plaketini Bakan Bağış'a sundu.

    Gazetecilerin sorusu üzerine Bağış, şimdiye kadar Pakistan'a 15 milyon TL nakit, 12 uçak, 158 vagondan oluşan 10 tren ve 355 TIR dolusu 38 milyonluk malzeme yardımı yapıldığını, çeşitli vesilelerle 53 milyon, Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı ve TRT'nin kampanyaları ile toplam 193.2 milyon TL nakdi yardım toplandığını bildirdi.

    Tekin Küçükali de afet bölgesinde 3 bin 58 Mevlana Evi kurduklarını, 12 bin ton gıda malzemesi taşıdıklarını ve ellerinde bu miktara yakın gıda malzemesi daha bulunduğunu kaydetti.

    Küçükali, zekat ve fitre bağışlarından temin edilen temel ihtiyaç malzemelerinin bir bölümünü de Kurban Bayramı'ndan önce afet bölgesine ulaştıracaklarını belirtti.




    Bağış: AB ilerleme raporunda sürpriz yok Yorumları