Dünyanın en pahalı etini tüketiyoruz   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-06-2010 (11:23)   Son Mesaj: 11-06-2010 (11:23)    Cevap: 0    Gösterim: 617  

    11-06-2010

    Dünyanın en pahalı etini tüketiyoruz

    Dünyanın en pahalı etini tüketiyoruz


    Türkiye dünyanın en pahalı etini tüketmeye devam ediyor. Son bir yıl içinde dana ve kuzu etine yaklaşık yüzde 50 oranında zam yapıldı. Yükselen et fiyatları hem besicileri hem de vatandaşı tedirgin etmeye başladı.

    Bayram Kaya-Mürsel Karadeniz-Musa Özyürek'in haberi
    Et fiyatlarının 25-35 TL'ye ulaşması yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde hem besicileri hem de vatandaşları tedirgin etmeye başladı.

    İstanbul genelinde küçükbaş kurbanlar 700-1000 TL arasında satışa sunulurken, büyükbaş hayvanların fiyatları ise 4 ile 8 bin lira arasında değişiyor.

    Özellikle Tarım Bakanlığı'nın Anadolu'dan Avrupa yakasına hayvan geçişine izin vermemesi de fiyatların yükselmesinde etkili oluyor.

    Bunun yanında önceki yıllarda belediyeler kurbanlık yerlerini bayrama bir ay kala kiralarken bu yıl ilginin de az olduğu ifade ediliyor.

    Et Balık Kurumu'nun (EBK) bayrama sayılı günler kala ithal angusları piyasaya sürmesinin fiyatlara nasıl yansıyacağı da merak ediliyor.

    Tarım Bakanı Mehdi Eker'in verdiği bilgiye göre İstanbul'un Avrupa yakası ve Trakya bölgesi için 700 bin küçükbaş ve 36 bin büyükbaş kurbanlık için ithalat izni verildi. Küçükbaşların 300 bini bu hafta sonu gelmiş olacak.

    Mübarek Kurban Bayramı'na sayılı günler kala vatandaşlarda tatlı bir telaş başladı. Kesim için uygun fiyatta hayvan arayan vatandaşlar fiyatların yüksek olmasından şikâyet ederken, satıcılar da hayvanlarını satamamaktan muzdarip.

    Kurbanlık fiyatlarının et fiyatlarındaki artışa paralel olarak bu yıl geçen yıla oranla yüzde 30 daha pahalı olacağını belirten besiciler, geçen yıl 550-600 TL'ye satılan bir küçükbaşın fiyatının bu yıl 700 ile bin lira arasında değişeceğini belirtiyor.

    Bu yıl Doğu'dan gelen hayvanların Avrupa yakasındaki pazarlara girmemesinin fiyatlara yansıyacağını belirten besici Levent Sepetçi, "Şayet bu yıl, kontrollü olarak havyan geçişleri sağlanmış olsaydı fiyatlar bir nebze olsun aşağı çekilirdi." dedi.

    Yurtdışından ithal edilen angusların fiyatları düşürmek için bayramdan birkaç gün önce piyasalara sürüleceğine dikkat çeken Sepetçi, bu hayvanların satışının da istenilen seviyede olmayacağını öne sürdü.

    Edinilen bilgiye göre bakanlık vatandaşların kurban alımını kolaylaştırmak için angusları bayrama sayılı günler kala 2 bin ile 2 bin 500 TL arasındaki fiyatlardan piyasaya sürecek.

    Belediyelerin besicilerden aldığı yüksek kira bedelinden de şikâyet eden Sepetçi, "Belediye benden 40 metrekare için 4 bin TL bedel alıyor.

    Biz de ister istemez bu rakamları satışa yansıtmak durumundayız. Aksi halde hiç para kazanamayız." diyor.

    250 KİLOLUK KURBANLIK 5 BİN TL

    Anadolu yakasındaki kurban pazarlarında da fiyatlar el yakıyor. Küçükbaş hayvanların ortalama fiyatı 600 TL ile bin TL arasında değişiyor. Büyükbaş kurbanlıkların fiyatı ise geçen yıla göre yüzde 30 daha pahalı.

    250 kiloluk bir kurbanlık almak isteyen vatandaşın 5 bin TL'yi gözden çıkarması gerekiyor. Pazarda en düşük büyükbaş kurbanlığın fiyatı 3 bin liradan başlarken en pahalı 8 bin TL'ye kadar çıkıyor.

    Geçen yıl Kurban Bayramı'nda kurbanlık hayvanın et kilosu 13 TL'ye kadar düşmüşken bu yılki büyükbaş kurbanlık havyanın et kilosu 20-22 TL arasında değişiyor.

    Anadolu yakasına Ağrı'dan 38 büyükbaş hayvan getiren Mustafa Belge, beklentilerinin hayvanlarının tamamını satmak olduğunu söyledi.

    Fiyatların geçen yıla oranla 1-2 bin TL yüksek olacağını da kaydeden Belge, "İthal hayvan getirilmeden önce fiyatlar daha yüksekti.

    Fiyatların bu kadar yüksek olması hayvan sayısının az olmasından kaynaklanıyor." ifadesini kullandı.

    Anadolu'nun birçok ilinde de besiciler hayvanlarını pazara çıkarmaya hazırlanırken, vatandaşlar fiyat araştırması yapmaya başladı.

    Büyükbaş hayvanların fiyatlarının et verimine göre değiştiğini belirten Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜBB) Genel Başkanı Nazmi Ilıcalı, pazarlarda 10 bin TL'ye kadar büyükbaş hayvan bulunabileceğini söyledi.

    Türkiye'ye yetecek kadar kurbanlık hayvanın bulunduğunu ve paniğe gerek olmadığını belirten Ilıcalı, her yıl Kurban Bayramı öncesi hayvan sayısı ve kurbanlık hayvanların fiyatlarıyla ilgili çeşitli polemiklerin oluştuğunu söyledi.

    Özellikle 'kurbanlık hayvan sıkıntısı var' şeklindeki söylemlerin vatandaşı yanlış yönlendirdiğini ve spekülatörlerin işine yaradığını kaydeden Ilıcalı, "Kurbanlık fiyatlarında geçen yıla oranla yüzde 20-25 oranında bir artış olacak ancak bu artışın hayvan azlığıyla bir alakası yok." dedi.

    Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü de ithal et ve ithal canlı hayvan girişinin kurbanlık fiyatlarını düşürmesini beklemediklerinin altını çizdi.

    Satış merkezlerine ilgi yok

    Bunun yanında bu yıl Anadolu yakasından Avrupa'ya hayvan geçişlerinin olmaması belediyeleri de olumsuz etkiledi. Önceki yıllarda besicilerden yer karşılığında 2 bin ile 4 bin TL arasında bedel alan belediyeler, Anadolu yakasından hayvan geçişi olmaması karşısında önemli bir gelirden oldu.

    Geçen yıl kurban satış yerlerini bayramdan bir ay önce sattıklarını belirten bir belediye görevlisi, bu yıl son 10 güne girilmesine rağmen ilginin yetersiz olduğunu belirtti.

    Küçükçekmece Belediyesi tarafından kurulan 420 çadırlık alana şu ana kadar sadece 17 kişi başvuru yaptı. Geçen yıl ise aynı pazar için binlerce kişi başvurmuş ve yerler kura ile belirlenmişti.

    Türkiye dünyanın en pahalı etini tüketmeye devam ediyor. Son bir yıl içinde dana ve kuzu etine yaklaşık yüzde 50 oranında zam yapıldı.

    Marketlerde fiyatlar 675-695 TL arasında

    Besiciler pazarlardaki yerlerini alırken Türkiye'nin önemli süper marketleri de Kurban Bayramı için hazırlıklarına hız verdi. Bu marketlerden Kipa, Real, CarrefourSa ve Migros gibi firmalar müşterinin ilgisini çekmek için uygun fiyat ve avantajlarla kurbanlık satışlarına başladı.

    Kipa, Dana 1/7 hisse, Karaman Kuzu ve Kıvırcık kuzuların satış değerini 690 lira olarak belirledi. Firma hisseye giren vatandaşlara 20 kilogram kemiksiz et, kuzularda ise 18 kilogram karkas et verecek. Kipa kurbanlık alanlara 12 aya kadar taksit imkanı sunuyor.

    Real Marketleri ise küçükbaş hayvan alımlarını 690 lira olarak belirledi. Firma bunun karşılığında ise tüketicilere yaklaşık 18 kilogram et veriyor. Şirket ayrıca büyükbaş alımı yapacaklardan hisse karşılığında 675 TL istiyor. Bu rakam karşılığında da 20 kilogram net kemiksiz et garantisi veriyor.

    Bayramda Carrefoursa Hipermarketleri'nde canlı ve paketli kurban satışı yapılırken, Carrefoursa Expres Süpermarketleri'nde paketli kurban satışı yapılacak.

    Burada canlı kuzu kurban satış fiyatı 13,49-14,25 TL/kg aralığında değişirken, paketli kurbanlık satış fiyatı adet başına 695 TL olarak belirlendi. Migros da kurbanlık siparişi verecek olanlar için www.kangurum.com.tr ve www.e-kurban.com sitesini devreye soktu. Migros'ta kurbanlık koç fiyatları 690 lira olarak belirlenirken, dana hisse fiyatı 675 TL olacak.




    Dünyanın en pahalı etini tüketiyoruz Yorumları