Yatırımcı için bürokrasi kaldırılıyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-06-2010 (02:22)   Son Mesaj: 11-06-2010 (02:22)    Cevap: 0    Gösterim: 517  

    11-06-2010

    Yatırımcı için bürokrasi kaldırılıyor

    Yatırımcı için bürokrasi kaldırılıyor


    Antalya'da BAKA Yatırım Destek Ofisi'nin açılışında konuşa Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Yatırım Destek Ofisleri'nin yatırımcıya neler kazandırdığını anlattılar.

    Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, ciddi zihniyet değişimi geçiren Türkiye'nin bürokratik hantallıktan kurtuluş dönemi yaşadığını söyledi. Türkiye'nin özel sektör mantığı içinde hızla geliştiğini ifade eden Vali Altıparmak, bunda kalkınma ajanslarının önemli paya sahip olacağını kaydetti. Vali Altıparmak, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı(BAKA)'nın yatırımcıyı bu bürokratik hantallıktan kurtararak, ona 'tek durak ofis' yaklaşımıyla yardımcı olacağını dile getirdi.
    BAKA'nın Antalya Yatırım Destek Ofisi'nin açılışı Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in katıldığı törenle gerçekleştirildi. Akdeniz Üniversitesi Teknokenti'ndeki ofis açılışına Vali Ahmet Altıparmak'ın yanı sıra iş dünyasının önde gelen isimleri ve kamu kurumlarının yöneticileri katıldı.

    Açılış öncesinde konuşan Bakan Mustafa Demir, Türkiye'nin son 8 yılda kalkınmışlıkta önemli mesafe kat ettiğini söyledi. Bunda araştırma ve geliştirmenin yanı sıra beyin göçüne ayrılan payın 25-30 kat artmasının etkili olduğunu kaydeden Bakan Demir, kalkınma ajanslarıyla Türkiye'nin gelişmişlikte çok daha üst sıralara çıkacağını belirtti.

    Siyasete girmeden önce Samsun'da bir işadamı derneğinde yöneticilik de yaptığını anlatan Demir, işadamları ile bir araya geldiklerinde hep ortaklık kurmaktan söz ettiklerini aktardı. 'Çok konuşup az iş yapılan' dönemlerin geride kaldığını ifade eden Bakan Demir, 26 bölgede hayata geçirilen kalkınma ajanslarına bu yıl 300 milyon liraya kaynak aktarıldığını söyledi. Gelecek yıl bu rakamın 500 milyon TL'ye çıkacağını kaydeden Demir, sonraki senelerde bu oranın 1- 2 milyar lira düzeyine ulaşacağını dile getirdi.

    Kalkınma ajanslarının bulunduğu yerde gelişmiş şehirleri daha da geliştirdiğine, bölgesel entegrasyonu beraberinde getirdiğine işaret eden Bakan Demir, BAKA ile ilgili şu değerlendirmede bulundu: "Artık Antalya'yı Antalya olarak düşünmeyeceğiz, Isparta ve Burdur'la birlikte bir Antalya. Burdur'u da Antalya ve Isparta'yla birlikte düşüneceğiz. Tabiri caizse 3 vilayeti ekonomik ve kalkınma anlamında tek vilayet haline dönüştürecek."

    Antalya Valisi Ahmet Altıparmak da bu üç ilin 3 milyona yaklaşan nüfusu ile ciddi bir potansiyel oluşturduğunu söyledi. Buna sayıları 15 milyona ulaşan yerli ve yabancı turistler eklendiğinde ortaya 'inanılmaz bir potansiyel' çıktığına vurgu yapan Vali Altıparmak, sadece Antalya'nın Türkiye'nin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 3'ünü karşıladığını, vergi gelirlerinin 2,5 milyar liraya, ihracatının 1 milyar liraya ulaştığını anlattı. Antalya'nın Türkiye'ye gelen turistlerin yüzde 35'ini ağırladığını, tarımsal üretimin yüzde 13,5'ini karşıladığını belirten Vali Altıparmak, "Türkiye'de inanılmaz bir bürokratik hantallıktan artık kurtuluş aşamasındayız. Önemli yol alıyoruz. Ciddi bir zihniyet dönüşümü var. Özel sektör mantığı içinde bu gelişim hızla gerçekleşiyor. Kalkınma ajansları burada çok önemli bir dinamik olacaktır. Dünya'da 20 bine yakın kalkınma ajansının mevcudiyetini düşündüğümüz zaman Türkiye'nin havza bazlı bölgesel kalkınmaya çok daha önce girişmesi gerekiyordu. BAKA bu 3 ilimizde yapılacak her türlü yatırımı teşvik etme, tanıtma, küresel ve ulusal iş dünyasına yatırım imkanları sunma görevi üstlenmektedir. Kuruluşu ile beraber onlarca yatırımcı BAKA'yı ve beni ziyaret etti. Bunlara bu bürokratik hantallıktan öte, tek durak ofis yaklaşımıyla yardımcı olunacaktır." diye konuştu.

    Teknik ve proje bazlı karşılıksız hibe desteği vererek yerelde girişimcilik ruhunun gelişmesi ile yatırım potansiyelinin artmasına katkı sağlayacak 2010 yılı bütçesinin 31,5 milyon TL olduğu bilgisini veren Antalya Valisi konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Bu bütçenin yaklaşık 20 milyon lirası sadece proje ve faaliyet desteklerine sunulacak. Bu çerçevede turizm ve kırsal kalkınma temel iki konumuz olacak. Bu iki alanda istihdam sağlayan projelere destek verilecek. Projelere azami desteğimiz 500 bin lira olacak. Özel projelerde bu desteğin önü çok açık olacak. Yarın biri çıkıp gelip, 'Ben Alanya-Antalya demiryolunu yapacağım. Bana destek verir misiniz?' derse ona bütçemizin tüm imkanıyla destek olmaya çalışacağız."

    Konuşmaların ardından BAKA Antalya Yatırım Ofisi'nin kurdelesi Bakan Mustafa Demir, Vali Ahmet Altıparmak ve diğer katılımcılar tarafından birlikte kesildi.




    Yatırımcı için bürokrasi kaldırılıyor Yorumları