Komisyonu birbirine katan Temel fıkrası   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-05-2010 (18:34)   Son Mesaj: 11-05-2010 (18:34)    Cevap: 0    Gösterim: 527  

    11-05-2010

    Komisyonu birbirine katan Temel fıkrası

    Komisyonu birbirine katan Temel fıkrası


    Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerde sert tartışmalar yaşanıyor. CHP Milletvekili Aslanoğlu, Ak Parti'li Ömer Çelik'e ateş püskürdü. AK Partili vekilin anlattığı Temel-Dursun fıkrası CHP ve MHP'lileri fena kızdırdı.

    CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, ''Sen önce emir-komuta zincirinin ne olduğunu, neyin emre itaatsizlik olduğunu öğren, ondan sonra konuş, haddini bil'' dedi.
    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Savunma Bakanlığı ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı bütçelerinin görüşülmesine devam ediliyor.

    CHP'li Aslanoğlu, yaptığı konuşmada, Türkiye'de bazı değerlerin tartışılmasının tehlikeli olduğunu belirterek, ''Acaba kendi değerlerini bu kadar tartışan başka bir ülke var mıdır? Özgürlükler, demokrasi tabii ki her ülkenin olmazsa olmazıdır. Bir ülkenin ordusuna, bölünmez bütünlüğüne yönelik bir hakaret, saldırı demokrasi ise bu demokrasiye lanet olsun. Güney Amerika ülkelerinden bahsediliyor. Oralarda başkan olanlar acaba ülkesinin değerlerine hakaret etmiş midir?'' diye konuştu.

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik'in, ''askerlerin Çankaya Köşkü'ndeki resepsiyona katılmamalarının emre itaatsizlikle eşdeğer olduğu'' açıklamasını anımsatan Aslanoğlu, ''Sen önce emir-komuta zincirinin ne olduğunu, neyin emre itaatsizlik olduğunu öğren, ondan sonra konuş, haddini bil'' dedi. Aslanoğlu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün, orduya karşı söz söyleyenlerin karşısında duran ilk kişi olması gerektiğini de kaydetti.

    CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek de Bakan Gönül'e ''Savcılar, Genelkurmay'ın kozmik birimlerinde günlerce aramalar yaptırdı. Bu aramalarda TSK'nın gizli kalması gereken belgeleri konusunda aksaklık, eksiklik ortaya çıktı mı? Çıktıysa bunu nasıl telafi ettiniz?'' sorusunu yöneltti.

    Özyürek, Vecdi Gönül'e, askerlerin Çankaya Köşkü'ndeki resepsiyona katılmamalarının gerçek nedeninin ne olduğunu ve darbelere gerekçe olarak gösterilen TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinin kaldırılması konusundaki düşüncesini de sordu.

    -TARTIŞMA-

    Komisyon Başkanı Mustafa Açıkalın, Özyürek'in ardından, komisyon üyesi MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata'ya söz verdi. Kutluata da söz hakkını, komisyon üyesi olmayan MHP İzmir Milletvekili Kamil Erdal Sipahi'ye devretmek isteyince, Mustafa Açıkalın, üye olmayanların en son konuşacağını belirterek, DSP İstanbul Milletvekili Hasan Macit'in konuşması için mikrofonu açtı.

    Buna tepki gösteren MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Komisyon Başkanı Açıkalın ile tartıştı.

    ''Niye ona söz hakkı vermiyorsunuz?'' diyen Günal'a, Açıkalın, ''Aldığımız karar gereği, komisyon üyesi olmayanlar en son konuşuyor'' dedi. Açıkalın'ın, Macit'e konuşabileceğini söylemesi üzerine, Günal ayağa kalkarak, ''Geçen gün Kamer Genç'i konuşturmadın mı be? Sayın Elekdağ, Bölükbaşı konuşmuyor mu?'' diye tepki gösterdi.

    MHP'li Günal, Açıkalın'ın, oturmasını istemesi üzerine, ''Oturmuyorum, dışarı mı atacaksın? Çifte standart yapıyorsun, yaptığın terbiyesizlik'' diyerek salonu terk etti.

    Bazı AK Parti'li milletvekilleri de ''Niye bağırıyorsun?'' diyerek Günal'a tepki gösterdi.

    -''TSK'YA YÖNELİK ASİMETRİK HAREKAT VARSA...''-

    Tartışmaların ardından söz verilen MHP'li Sipahi, TBMM Milli Savunma Komisyonu üyesi olduğunu belirterek, bu bakanlık bütçesi üzerinde konuşabileceğini söyledi.

    ''(Komşularla sıfır sorun) komedisi ülke güvenliği ile ilgili hususları değiştirmez'' diyen Sipahi, Yunanistan için en önemli tehdidin hala Türkiye olduğunu kaydetti. Kamil Erdal Sipahi, ''Yunanistan '12 mil iddiamızdan vazgeçmeyiz' diyor'' dedi.

    Sipahi, ''TSK'nın itibarı ile oynamanın rezil, çirkin bir gelenek haline geldiğini'' ifade ederek, şöyle konuştu:

    ''Eski Genelkurmay Başkanı, 'TSK'nın asimetrik, psikolojik harekatın etkisinde olduğunu' açıklamıştı. Eğer TSK'ya yönelik böyle bir asimetrik harekat varsa, Hükümetimiz bu tehdidin neresindedir? Yol göstereni mi, teşvikçisi mi, işbirlikçisi mi, planlayıcısı mı, icracısı mıdır? Dünyanın hiç bir ülkesinde, kendi hükümetinin saldırısına uğrayan başka bir ordu örneği yoktur. Askerlerin resepsiyona katılmadığı konuşuluyor. Peki, TSK'nın itibarını sarsıcı her türlü iftira, çirkin haberler basına verilirken, Hükümet bunun içinde yer alırken, o başkomutan neredeydi? Ben de bunu soruyorum.''

    -''(TOPRAĞIMI YABANCIYA VERECEĞİM) DİYE DİRENDİ''-

    CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin ise Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi konusunu gündeme getirdi.

    İlk başta, ''NAMSA'nın temizleme yapmadığı, sadece temizlemeden sonra orayı denetlediğinin'' söylendiğini kaydeden Ergin, ''Hangi devlet kendi toprağını temizleyenlere, 'al kullan' diyebilir? Buranın temizlenme işi NAMSA'ya verilecek. Ama Hükümet başta ısrarla buna karşı çıktı ve 'bu işi, toprağımı yabancıya vereceğim' diye direndi'' diye konuştu.

    CHP'li Ergin, ''Sayın Bakan, askere hakaret edildiği zaman sessiz kalmamalıydı. TSK'ya sürekli hakaret edildi ama bakan hep sessiz kaldı, bu da bizi üzüyor. Türk ordusu, benim ve sizin babanızın ordusu değil, bu Meclisin ordusudur'' dedi.

    -AK PARTİ'Lİ BAŞTOPÇU: ''MUHALEFETTEKİ ARKADAŞLARIMIZ BİZİM 8,5 YILDIR YAPTIĞIMIZ HİÇBİR ŞEYİ BEĞENMİYORLAR''

    AK Parti Kocaeli Milletvekili Muzaffer Baştopçu, muhalefet partisi milletvekillerinin AK Parti'nin 8,5 yıldır yaptığı hiçbir şeyi beğenmediğini belirterek, ''(Sizin yaptığınız her şey yanlış bu ülkeye bir çivi bile çakmadınız) demeye getiriyorlar'' dedi.

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığının bütçelerinin görüşülmesine devam ediliyor.

    AK Parti İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi, konuşmasında, ordunun herkesin gözbebeği olduğunu söyledi.

    Bazı insanların, ''ordu'', ''bayrak'', ''millet'', ''vatanseverlik'' ve ''milliyetçilik'' gibi kavramları kendi tekellerinde gibi hissettirmeye çalıştıklarını ifade eden Yemişçi, ''Bunların üzerinden siyaset yapmamak lazım. TBMM'nin ordu gibi kurduğu başka kurumlar da var. Tümüne aynı saygıyı göstermek zorundayız'' diye konuştu.

    CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan ise Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün sunumunda, ''terör örgütünün insanlık dışı eylemlerine karşı başta TSK olmak üzere tüm kurumların kararlı bir şekilde mücadele ettiğini'' söylediğini anımsattı. ''Şunu sormak istiyorum; PKK ile şimdi bir mücadele mi var müzakere mi var? Bunu bir milletvekili olarak bilmek istiyorum'' diyen Kaptan, şöyle devam etti:

    ''(Hükümet bir açılım politikası uyguluyor) dedik. Habur'dan insanlar girdiği zaman Başbakan, 'güzel şeyler olacak' diyordu. Bunun neresindeyiz merak ediyorum? Sizin bakanlığınız dönemindeki kadar askerin onuru hiçbir zaman bu kadar kırılmadı. Bunu 1402'lik olarak söylüyorum. Görevden alındık 12 Eylül'den sonra. 'Referandumda darbe yapanlardan hesap soracağız' denildi. Ne oldu? Darbeyi yapanlar, Kenan Evren dışarıda. 'Darbe yapma ihtimali olanlar' içeride. Hatta bugün basında haberler var, 'Kenan Evren'in maaşı artırıldı' diye.

    Kaptan'ın konuşması sırasında dili sürçerek sarfettiği, ''PKK elebaşısı Murat Karayalçın'' ifadesi üzerine, CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu'nun, ''Melih Gökçek gibi oldun'' demesi, gülüşmelerine neden oldu. Kaptan, ''TOKİ'nin sınır karakolu inşasında ağır davrandığını'' öne sürerek, ''İki senede 10 tane yapmış. Bunlar döner kavşak, hastane, postane yapıyor da yani 140 sınır karakolu mu yapamadı?'' diye sordu.

    MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, ''Milli savunma harcamaları, bir trend halinde bu iktidar döneminde düşürüldü'' dedi.

    ''Harcamaların, komşularla sıfır sorun varsa bu denli büyük bir orduya gerek yok'' politikasının bir sonucu olarak düşürüldüğünü savunan Kutluata, ''Burnumuzun dibinde Türkiye'den de toprak talep eden bir devlet oluşturuluyor. Biz bunu tehdit görmüyoruz üstelikte hükümet olarak yardımcı oluyoruz. Bakanlarımızı her gün oraya göndererek, yarattığımız 'sıfır sorun anlayışı' ordunun, hükümetin nazarında gücüne ihtiyaç olmayan bir sorun gibi algılanması anlamına geliyor'' diye konuştu.

    ''Terör örgütüyle ilgili gerekenlerin bir türlü yapılamadığını'' öne süren Kutluata, şöyle devam etti:

    ''Ama milletin hassasiyeti bilindiği için 'en önemli tehdit unsuru PKK'dır' denilmekten vazgeçilmiyor. Bunu söyleyenlerin gereğini yapması lazım. Bir taraftan PKK, bir taraftan hükümet adına konuşanlar, ateşkesten bahsediyor. Hükümetten de hiçbir itiraz gelmiyor. Çıkın, 'şu konuşanlar bizim adımıza konuşamaz' deyin. Ateşkes ifadesi kullanılıyor, kimsenin sesi çıkmıyor. Müzakere sürecinde İmralı'dan gelen talepler ortaya konuluyor. Bu taleplerin 'birinde, ikisinde ne var tartışmaları' başladı. Bunun izahını istiyorum.''

    Kutluata, bedelli askerlik uygulamasının ülkenin menfaatlerini zarar verilmeden yapılabileceğini ifade etti.

    -KOMİSYONDA FIKRA TARTIŞMASI-

    CHP İzmir Milletvekili Harun Öztürk de ''Bakan Gönül'ün, TSK'yı yıpratmaya yönelik olaylar karşısında sessiz kalmasının üzücü olduğunu'' ifade etti.

    Hükümetin, askerlerin Cumhuriyet Resepsiyonuna katılmamasının üzerinde düşünmesi gerektiğini belirten Öztürk, ''Bu durumu eleştireceklerine, 'ben ne yaptım da buna neden oldum' diye düşünmeleri gerekiyor'' dedi.

    AK Parti Kocaeli Milletvekili Muzaffer Baştopçu, ''Gördüğüm kadarıyla muhalefetteki arkadaşlarımız bizim 8,5 yıldır yaptığımız hiçbir şeyi beğenmiyorlar. 'Sizin yaptığınız her şey yanlış bu ülkeye bir çivi bile çakmadınız' demeye getiriyorlar'' dedi.

    ''99 yanlışımızın yanında bir tane doğrumuzu söylemezseniz bu inandırıcı olmuyor'' diyen Baştopçu, milletin AK Parti'nin yaptıklarının kıymetini bildiğini, bunu da her seçimde gösterdiğini söyledi.

    Baştopçu daha sonra, bir fıkra anlatarak, ''Temel ile Dursun ava çıkmışlar, Dursun Temel'e sormuş; 'ateş ederken sadece tek gözümüzü kapatıyoruz iki gözümüzü de kapatsak olmaz mı' diye sormuş. Temel de, 'Ula salak iki gözümüzü de kapatırsak bir şey göremeyiz' diye yanıt vermiş'' dedi.

    Fıkranın ardından ayağa kalkan CHP Malatya Milletvekili Aslanoğlu, ''Sen ne demek istiyorsun bizi salak yerine mi koyuyorsun'' diye tepki gösterdi.

    MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da Baştopçu'ya, ''Biraz önce nezaket dersi veriyordun. Biz salak mıyız yani'' diye sordu.

    Aslanoğlu'nun, ''Ben de sana bir fıkra anlatırım görürsün'' sözleri üzerine Baştopçu, ''Anlat, anlatmazsan delikanlı değilsin'' karşılığını verdi.

    Milletvekilleri, Komisyon Başkanı Mustafa Açıkalın'ı, olaylara müdahalede yetersiz kaldığı gerekçesiyle eleştirdiler.

    Açıkalın, tartışmanın sürmesi üzerine toplantıya 10 dakika ara verdi.

    Aranın ardından tekrar söz alan Baştopçu, ''Eğer fıkra maksadını aştıysa, ben fıkramı geri alıyorum. Amacım hiç kimseyi rencide etmek değildi. Bunu diğer arkadaşlarımız da biliyorlar'' dedi.

    MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da konuşmasında, AK Parti İzmir Milletvekili Yemişçi'nin, ''ordunun gözbebeği olduğunu'' söylediğini anımsatarak, ''Gözünüze hafiften bir talaş kaçsa anında çıkarırsınız. Gözümüze çöp batmıyor, parmağını sokuyor birileri 'gözbebeğimiz' dediğimiz şeye, kimsenin sesi çıkmıyor. İnsan gözbebeğine böyle mi bakar? '8 yılı siliyorsunuz' diyorsunuz. Siz 80 yılı siliyorsunuz'' diye konuştu.




    Komisyonu birbirine katan Temel fıkrası Yorumları