HSYK tasarısı alt komisyona sevk edildi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-04-2010 (16:35)   Son Mesaj: 11-04-2010 (16:35)    Cevap: 0    Gösterim: 513  

    11-04-2010

    HSYK tasarısı alt komisyona sevk edildi

    HSYK tasarısı alt komisyona sevk edildi


    TBMM Adalet Komisyonu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Kanunu Tasarısı'nı alt komisyona sevk etti.

    Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, müzakerelerin ardından, tasarının alt komisyona sevk edildiğini açıkladı.
    Milletvekillerinin eleştirilerini yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ''Eski HSYK ile yeni HSYK karşılaştırıldığında, Adalet Bakanlığının ve bakanın yetkilerinde 'Bir gıdım' artma varsa, şu anda bu görevimi bırakmaya hazırım'' dedi.

    ADAYLARA HAVUÇ GÖSTERİLDİ

    MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, ''Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK) aday olmak isteyen hakim ve savcılara havuç gösterildiğini'' iddia ederek, ''(Sen bu defa aday olma, yakında 10 tane daire kuracağız, seni de oraya seçeceğiz) demişlerdir'' iddiasında bulundu.

    TBMM Adalet Komisyonundaki görüşmelerde tasarı üzerinde söz alan CHP Ordu Milletvekili Rahmi Güner, milletvekilleri dahil, halkın yüzde 80-90'ının, 12 Eylülde halk oylamasına sunulan Anayasa değişikliğinin içeriğini bilmediğini öne sürdü.

    Bazı AK Parti'li milletvekilleri, Güner'in bu sözlerine tepki gösterdi. Rahmi Güner, tasarının alt komisyona havale edilerek, detaylıca incelenmesini istedi.

    MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, ''Evet HSYK'nın ciddi bir iyileştirmeye ihtiyacı vardı, Çünkü 12 Eylül ürünü idi. HSYK'nın yanlışlıkları olmuştur, bunu da düzeltmek gerekirdi. Ancak böyle değil. HSYK'yı birilerinin arka bahçesi olarak suçlayıp, yeni düzenlemede kurulu AKP'nin sırçalı köşkü haline getirmek, kanı kanla yıkamaktır'' dedi.

    Bal, Adalet Bakanlığı müfettişleri ve üst düzey bürokratlarının, hakim ve savcıların yanına giderek, HSYK'daki seçim öncesinde ''Adalet Bakanlığı listesini'' dayattığını ileri sürdü.

    Hatta bazı genel müdürlerin savcıları ve hakimleri, sekreterlerin de başsavcıları arayarak listeyi ilettiğini öne süren Bal, aday olmak isteyen hakim ve savcıların da ikna yöntemiyle adaylıklarının engellendiğini iddia etti. Faruk Bal, ''Onlara havuç gösterilmiştir, 'Sen bu defa aday olma, yakında 10 tane daire kuracağız, seni de oraya seçeceğiz' demişlerdir'' dedi.

    MHP'li Bal, 8 yıllık AK Parti iktidarında devlet kurumlarındaki kadrolaşmanın arttığını, devletin partileştiğini öne sürerek, ''Bazı valiler, üst düzey bürokratlar parti memuru gibi davranıyor'' dedi.

    ''MANAV, KASAP KONUŞUYOR...''

    CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, konuşmasında ''Ergenekon'' davasına değindi.

    Duruşmada, tutuklu sanık Osman Yıldırım'ın, diğer tutuklu sanık Doğu Perinçek'e yumruk attığını anımsatan Öztürk, ''Yıldırım, Perinçek'e neden saldırdı. Bunun perde arkasında ne var. Bunun arkasında Adalet Bakanlığı olduğu iddiası doğru mudur?'' diye sordu.

    Bu davada ''Gizli tanık 9''un, Osman Yıldırım olduğunun iddia edildiğini ifade eden Öztürk, şu soruları da yöneltti:

    ''Tutuklu sanık Yıldırım'ın davada gizli tanık olarak dinlenebilmesi için, -duruşmalarda hem sanık hem de gizli tanık olarak yer alamayacağından - Perinçek'e saldırarak hücre cezası alması sağlandığı iddia edilmektedir. Perdenin arkasında sesi değiştirilerek dinleneceği zaman, 'Bu gizli tanık Osman Yıldırım' denildiğinde, 'O hücrede cezasını çekiyor' demek için bu saldırının tertiplendiği öne sürülmektedir. Bu iddialar doğru mudur?

    12 Eylül darbesiyle hesaplaşmak için ne yaptınız bugüne kadar? Benim bu konuda verdiğim bir kanun teklifi var, onu destekleyecek misiniz? HSYK'ya, Adalet Bakanı, müsteşarı, müsteşar yardımcısı, personel genel müdürünün doldurulduğu başka bir demokratik batı ülkesi var mıdır? Batı ülkelerinin hangisinde, Cumhurbaşkanı kendi düşüncesinden yandaşları ya da hemşehrilerini mahkemeye atamaktadır?''

    ''Manav, kasap konuşuyor; ancak hukuk fakültelerindeki hocalar konuşmuyor'' diyen Öztürk, tasarı hazırlanırken bu fakültelerdeki öğretim üyelerinin görüşlerinin alınmadığını iddia ederek, bu durumu eleştirdi.

    ''DEMOKRATİKLEŞMEDEN UZAKLAŞTIĞININ GÖSTERGESİ''

    CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, ''Halk oylaması sürecinde ABD ajanlarının söylemlerinin olduğu, sürece müdahale ettiklerinin'' iddia edildiğini söyledi.

    ''Habur sürecinin sonuçlandırılması için Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın değişmesinin şart olduğu ifade edilmiştir'' diyen Köktürk, ''Bu iddialar doğru mudur? Bunun dışında, 'Başbakanın, savcılar Zekeriya Öz ve Osman Şanal ile Ankara'da görüştüğü iddiası da vardır. Bütün bu iddialar doğru mudur?'' diye sordu.

    CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe de Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya'nın, ''Tasarıyı cumartesiye kadar bitireceğiz'' dediğini belirterek, ''Bu acele neden? Biz daha tasarıyı inceleyemedik, siz 'hemen geçirelim' diyorsunuz. Burası sizin askeriniz mi? Bu neyin acelesi, göstergesi? Bu artık Türkiye'nin demokratikleşmeden uzaklaştığının, parti devleti haline geldiğinin göstergesidir'' dedi.

    Ünlütepe, ''Adalet Bakanı, hem yargının başı, hem de yürütmenin ve yasamanın üyesidir. Bu nasıl oluyor? Böyle tarafsız yargı olur mu?'' diye konuştu.

    HSYK'nın yapısı değişmeden önce ''Yargı tıkanıyor'' denildiğini anımsatan Ünlütepe, ''Yargıyı tıkayan sizsiniz. 'Ben oynamıyorum' diyemezsiniz, oynayacaksınız. Maç 90 dakikadır. Bir gün yarattığınız bu sistemin altında boğulacaksınız'' diye konuştu.




    HSYK tasarısı alt komisyona sevk edildi Yorumları