Graham E. Fuller'in İslamsız Dünyası   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-04-2010 (15:04)   Son Mesaj: 11-04-2010 (15:04)    Cevap: 0    Gösterim: 570  

    11-04-2010

    Graham E. Fuller'in İslamsız Dünyası

    Graham E. Fuller'in İslamsız Dünyası


    Graham E. Fuller analizleri ve incelemeleriyle İslam ile Batı arasındaki ilişkiyi yeniden tartışmaya açıyor ve "Kendinizi bir Batılı olarak düşünün ve İslam’ın olmadığı bir dünya hayal etmeye çalışın" diyor.

    Kitabın içinde yer alan sunuş yazısı içeriği konusunda yeterince bilgi veriyor:
    Eğer İslam dini olmasaydı dünya nasıl bir yer olurdu? Bazılarına göre bu cevabı çok basit bir soru. Medeniyetler çatışması olmazdı, cihat olmazdı, teröristler olmazdı. Graham E. Fuller ise tam aksini iddia ediyor.

    İslamsız Dünya'nın İslam"ın doğuşundan Roma"nın yıkılışına, Osmanlı İmparatorluğu"nun yükselişinden çöküşüne kadar olan dönemi ince bir üslupla anlatıyor. Terörizmin kökenlerini, İsrail"deki çatışmayı, anti-emperyal mücadeleyi destekleme ve harekete geçirmede İslam"ın rolünü inceliyor ve analiz ediyor.

    Kendinizi bir Batılı olarak düşünün ve İslam"ın olmadığı bir dünya hayal etmeye çalışın. Gazete manşetleri, televizyon ve radyo haberleri, bilgisayar ekranları ve siyasî tartışmaları İslam"a ait görüntüler ve göndermelerin doldurduğu bir ortamda böyle bir şeyin mümkün olamayacağını göreceksiniz. Cihat, fetva, medrese, Taliban, Vahabi, molla, şehit, mücahitler, radikal İslamcılar ve şeriat kanunu benzeri sözcükler Batılıların adeta gündelik yaşamının bir parçası olmuş durumda. İslam"ın, ABD"nin terörle mücadelesinin ve "Teröre Karşı Küresel Savaş" kapsamında birkaç denizaşırı ülkede uzun süredir yürüttüğü mücadeleye bağlılığının tam kalbinde yer aldığı söylenebilir.

    Doğrusu bir açıdan bakıldığında İslam, Ortadoğu"da yaşananların büyük kısmını anlayabilmeyi sağlayacak bir mihenk taşı işlevi görmektedir. İslam"dan bahsederek olayları "Batılı değerler" ile "Müslüman dünyası" arasındaki iki kutuplu bir mücadeleye indirgenebilir. Bazı neo-conlar, yaklaşmakta olan 4. Dünya Savaşı veya "Uzun Vadeli Savaş" ortamında en büyük ezeli düşman olarak "İslamofaşizmi" görmektedir -; bu düşünce yapısı esasında çoğunlukla din eksenine odaklanmakta ve çok uzun zamandır gittikçe şiddetlenen Doğu-Batı çatışmasına katkıda bulunan diğer etkenleri göz ardı etmektedir.

    Bu kitap, meseleyi tamamen zıt yönden ele alacaktır. İslam diye bir din olmasaydı, Arabistan"ın çöllerinden Muhammed adında bir peygamber çıkmış olmasaydı, İslam destanı Ortadoğu, Asya ve Afrika"nın büyük bölümünde yayılmamış olsaydı Batı ile Ortadoğu arasındaki bugünkü ilişki tamamen farklı olmaz mıydı? Graham E. Fuller"e göre olmazdı, hatta bugünkü manzaradan pek farklı bir şeyle karşılaşılmaz, belki daha kötüsü bile olabilirdi.

    Bu görüş ilk bakışta mantığa aykırı gibi görünse de Ortadoğu ile Batı dünyası arasında İslam"ın, hatta Hıristiyanlığın da öncesine uzanan jeopolitik kaynaklı anlaşmazlıkların varlığını başka bir açıdan açıklamak da mümkündür. Çok eskilere dayanan Doğu-Batı ilişkilerinin evrimini sıkı biçimde etkilemiş olan çok sayıda farklı etken vardır: Ekonomik çıkarlar, jeopolitik çıkarlar, bölgedeki imparatorluklar arasında yaşanan güç savaşları, etnik çekişmeler, milliyetçi dalgalar, hatta Hıristiyanlığın içerisinde yaşanan ciddi çatışmalar -; tüm bunlar, aslında İslam"la uzaktan yakından alakası olmayan Doğu-Batı rekabetlerine ve çatışmalarına bol miktarda zemin hazırlamaktadır.

    Graham E. Fuller şu soruları soruyor. İslam olmasa Ortadoğu daha huzurlu bir yer mi olur? Böyle bir durumda Doğu-Batı ilişkilerinin yapısı ne kadar farklı olur? İslam olmasa uluslararası düzen önümüze bugünkünden daha farklı bir resim mi koyar?

    Graham E. Fuller'in İslamsız Dünyası, bu sorulara bazı alternatif cevaplar sunmayı amaçlıyor.

    Kitapla ilgili teknik bilgiler ve internet üzerinden sipariş şartlarını görmek için bu linki kullanabilirsiniz




    Graham E. Fuller'in İslamsız Dünyası Yorumları