MÜSİAD'ın hükümeti topa tuttuğu konu   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-04-2010 (10:24)   Son Mesaj: 11-04-2010 (10:24)    Cevap: 0    Gösterim: 450  

    11-04-2010

    MÜSİAD'ın hükümeti topa tuttuğu konu

    MÜSİAD'ın hükümeti topa tuttuğu konu


    Ekonomide hükümetle söylemleri örtüşen MÜSİAD ilk kez farklı görüş ortaya koydu. MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan görüşlerinin kimsenin işine gelmediğini savundu ve teşviklerin uzamasını istedi.

    Hakan GÖKSEL"in haberi

    Hükümetle ekonomi politikaları konusundan birçok söylemi örtüşen MÜSİAD ilk kez borsa konusunda farklı görüş ortaya koydu.
    "Borsanın böyle hoplayarak, zıplayarak uçmasına da pek fazla sevinmemiz gerekmiyor" diyen MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan bunları söylemenin kimsenin işine gelmediğini savundu.

    Vardan borsanın birden bire yüzde 5"ler, 10"lar, 20"ler şeklinde yükselmesinden korktuğunu söyledi ve gerekçesini açıkladı.

    MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan Salı günü Haber 7"ye konuk oldu. Haber 7"nin son dönemdeki ekonomik gelişmelerle ilgili sorularını cevaplayan Vardan ilk kez borsa konusunda hükümetten ayrı düşündüklerini dile getirdi.

    Vardan 2010 sonunda süresi bitecek teşvikler konusunda da kriz döneminde firmaların krizden nasıl kurtulacağını düşüncesindeyken yatırımı aklına bile getirmediğini bu nedenle teşviklerin 2 yıl daha uzatılması gerektiğini de savundu.

    DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 EKONOMİSİ SÖZLE OLMAZ

    Türkiye"de sermayenin yavaş yavaş tabana yayıldığını söyleyen Vardan Türkiye"de sermaye yapısının yetersiz olduğunu vurguladı.

    Türkiye"nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinde yer almak isterken mega projeleri düşünmesi gerektiğini ve ufkunu genişletmesine ihtiyaç olduğunu belirtti.

    Vardan Haber 7"ye yaptığı açıklamada "Bugün dünyanın 17. Büyük ekonomisiyiz. 10. Olmak istiyoruz. Bu çok önemli bir hedeftir. Bugün 110 milyar civarında ihracat yapıyoruz. 500 milyar dolar hedefimiz var. Yani 4,5-5 katı daha fazla ihracat yapalım istiyoruz. Şimdi siz bugünkü ihracatınızı 5 katına çıkarmayı düşündüğünüz noktada, "hangi üretim kapasitesi ile bunu yapacaksınız, hangi ürün grubu ile yapacaksınız, hangi katma değerli ürünleri yaparak yapacaksınız?

    Bunu söylemek kolay ama bunun altına girdiğiniz zaman planlı programlı gitmek gerektiği ortaya çıkıyor. Ülkemizin de bütün bu programları yapması lazım" dedi.

    SERMAYE YALNIZ BORSAYA GELMEMELİ

    Türkiye"de sermayenin kıt olduğunu ve ülkeye sermaye girişinin önemli olduğu görüşünü savunan Vardan, dışardan gelen sermayenin yalnızca borsa üzerinde spekülatif amaçlı değil, doğrudan yatırımcı olarak gelmesini istediklerini belirtti.

    Vardan ". Birçok ülke kendi ülkelerine yatırım yapılmasını istiyor ve bunun için de rekabet ediyor diğer ülkelerle...

    Şu fabrikaya şuraya gelsin şu fabrika şuraya gitsin,ben şöyle teşvik vereceğim ben böyle yapacağım diyebiliyor...

    Bizden de bunu istiyorlar gittiğimiz noktalarda bakıyoruz mesela yurt dışı gezileri yapıyoruz, organizasyon yapıyoruz. İnsanlar bizden oralara gidip yatırım yapmamızı istiyor. Bu da gayet normal... " dedi.

    GELEN SERMAYENİN NİTELİĞİ ÖNEMLİ

    Vardan dışardan gelen sermayenin niteliğinin ve nasıl geldiğinin çok önemli olduğunun altını çizdikten sonra "Sermaye elbette gelecek ve para kazanacak.Yalnız gelen sermaye bize iş sağlıyor mu? İşsizliğimize çare oluyor mu? Yapısal olarak bize katkı sağlıyor mu? Bu çok önemli! Bunu direk olarak kontrol etme imkanına sahip değiliz belki ama biz bu ortamı oluşturmak zorundayız. " dedi.

    Türkiye"ye katkı sağlaması için doğrudan yatırımcının geleceği ortamın oluşturulmak zorunda olduğunu söyleyen Vardan zamanla da bunun teknoloji ile birleştirerek geliştirebilmeK gerektiğini bildirdi.

    BORSANIN ÇOK YÜKSELMESİNİN BİZE FAYDASI YOK

    Vardan borsayla ilgili olarak "Buradan hareketle şunu söylemek istiyorum. Özellikle borsanın ne çok hızlı düşmesinin ne de çok hızlı yükselmesinin bize çok bir faydası olduğunu zannetmiyorum.Bilakis burada dikkatli olmamız gerektiğini düşünüyorum" dedi.

    Vardan konuşmasının devamında "Şimdi ne oldu da geçtiğimiz dönemde borsa birden bire aşağı düştü. Yani şirketimizin hangisinin değeri düştü?Ya da tam tersi bugünkü koşullarda düşündüğümüzde 70 bine vuran borsada; ne oldu da bizim şirketimizin değeri 1"e 3 oldu?

    Mutlaka bunun finansal yönden baktığınızda bir açıklaması var ama sonuçta bu paranın reel sektöre akması gerektiğini söylemeye çalışıyorum. Burada reel sektör çok önemli" diyerek borsadaki duruma dikkat çekti.

    BORSANIN ZIPLAYARAK YÜKSELMESİNE SEVİNMEMEK GEREKİYOR

    Vardan borsada bazı yatırımcıların para üzerinden para kazanma alışkanlığı devam ettirdiğini ve bu alışkanlığın ve aşırı para kazanma hırsının dünyayı ekonomik krize soktuğunu ileri sürdü.

    Bu noktalarda çok dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Vardan "Borsanın böyle hoplayarak, zıplayarak uçmasına da pek fazla sevinmemiz gerekmiyor. Bunları söylemek kimsenin işine gelmiyor" diye konuştu.

    Borsanın aynı zamanda bir indikasyon olduğunu da belirten Vardan "yükselmesinin işlerin iyi gittiğine dair genel kabul anlamında iyi bir indikatördür, düşmesi de işlerin kötüye gittiği anlamında bir göstergedir. Gösterge olarak düşündüğümüzde, Türkiye"de işler iyiye gidiyor" dedi.

    BORSA KUMAR ARACI OLMAMALI

    Son dönemde Türkiye"ye karşı, firmalara karşı bir talep olduğunu hatırlatan Vardan borsada hisse alıp satmanın bir kumar aracı gibi kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi.

    Vardan konuşmasında "Bugün aldım nasıl kar ederim de satarım düşüncesinde olunmaması lazım.

    Örneğin X firmasının değerlerine bakarım; ne üretiyor? Satış kabiliyeti ne? Ciroları nasıl? Artıyor mu? Bunun dünya genelinde gidişatı ne? İnceledikten sonra gider hisse alırım.

    Yıldan yıla da temettümü alırım ve o firmanın da değeri yükselir gider.Ama bunlar çok cüzi rakamlar şeklinde yükselir" dedikten sonra; "Birden bire yüzde 5"ler, 10"lar, 20"ler şeklinde yükseldiğinde ben korkuyorum açıkçası. Şimdi 2-3 katı demek istemiyorum. Mantığı yok bunun onu söylemeye çalışıyorum" dedi.

    GAYRIMENKULDE DE AYNISI OLMUŞTU

    Vardan geçmiş yıllarda gayrımenkul fiyatlarında da benzer bir yükseliş olduğunu hatırlatarak borsadaki yükselişten duyduğu endişeyi şöyle açıkladı:

    "Korkuyorum çünkü bizim kazancımız artıyor, sizin aldığınız hizmetin bedeli o kadar artıyor mu?Bizim yaptığımız ürünün bedeli o kadar artıyor mu? Geçtiğimiz dönemde biz ev fiyatlarının artışında aynısını söyledik, gayrimenkulün artışında...

    Ne oldu da bu kadar artıyor? Ondan sonra geri düşüyorsun işte... Olmaz her şeyin belirli bir değeri var. "





    TEŞVİKLER YETERLİ DEĞİL

    En son uygulamaya konulan 4 bölgeli teşvik sisteminin Türkiye adına çok önemli bir teşvik olduğunu belirten Vardan bu teşviklerin krizin gölgesinde kaldığını kendi tabiriyle "gümbürtüye gitti"ğini belirtti.

    Yurtdışından ARGE teşviklerinden istifade eden kaliteli firmalar olduğu ve bunlarla ilgili çalışmaların devam ettiği bilgisini veren Vardan yine de teşviğin yeterli olmadığını görüşünde.

    TEŞVİKLER 2 YIL UZAMALI

    Vardan firmaların kriz döneminde "krizden nasıl kurtuluruz?" düşüncesindeyken yatırım yapmayı aklına bile getirmediğini ve teşviğin uzatılmasında yarar olduğunu kaydetti.

    Vardan konuşmasında "Bu görüşlerimizi hükümet ile de paylaştık. Bu çok önemli! Teşvikler 2010"un sonunda bitiyor. Uzatılarak devam etmesi gerekiyor.

    En az 2 yıl uzatılması yatırım sürecinin devam ettirilmesi lazım ki yatırımcı daha yeni krizden çıkıyor, şimdi yapacaklarsa yatırım yapacaklar" dedi.

    Vardan son olarak "Eğer biz bu teşvikleri sürdürebilirsek, uluslararası doğrudan yatırımları çekme konusunda da bir imkanımız olur. Bu imkanı değerlendirmemiz lazım" dedi.




    MÜSİAD'ın hükümeti topa tuttuğu konu Yorumları