Demirel: Türkiye nükleerde geç kaldı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-04-2010 (01:23)   Son Mesaj: 11-04-2010 (01:23)    Cevap: 0    Gösterim: 549  

    11-04-2010

    Demirel: Türkiye nükleerde geç kaldı

    Demirel: Türkiye nükleerde geç kaldı


    Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye'nin nükleer enerji konusunda geri kaldığını belirterek, ''Türkiye zaman geçirmeden nükleer santral yapmalıdır'' dedi.

    Demirel, ''Türkiye ve Enerji'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, kendisinin Türkiye'de 60 yıldır birçok alanda olduğu gibi enerji konusunun da içinde olduğunu söyledi.
    Türkiye'nin Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren büyüdüğüne dikkati çeken Demirel, Türkiye'nin büyümesine paralel olarak ortaya çıkan en büyük sorununun enerji olduğunu vurguladı.

    Enerjinin, ''medeniyet ve uygarlık'' olduğunu ifada eden Demirel, Türkiye'nin kendi gücü nispetinde 87 yılda çok güzel işler başardığını dile getirdi.

    Demirel, Dünyadaki bütün canlıların doğal kaynaklara sahip çıkmasını isterken, evrenin yok olmasının, insanoğlunun da yok olması anlamına geldiğine işaret etti. Demirel, her geçen gün hava su ve doğanın tahrip edildiğine işaret ederek, insanların bunları yok ederek, aslında kendisine zarar verdiğine dikkati çekti.

    Dünyadaki nüfusun giderek arttığına vurgu yapan Demirel, dünyadaki doğal kaynakların artan nüfus artışına cevap vermediğini bu nedenle de milyonlarca insanın aç kaldığını söyledi. Bu konuda son yıllarda çevrecilerin ve özellikle de bilinçli toplumların baskısıyla çevre ve doğanın yok olmaması için ciddi çalışmaların yapıldığını bildirdi.

    Dünyada en fazla petrol gaz ve kömürün kullanıldığına işaret eden Demirel, insanoğlunun bunların birgün bitebileceğini düşünerek hareket etmesini istedi.

    Demirel, yenilenebilir enerji kullanımının önemine vurgu yaparak, özellikle güneş, rüzgar ve termal sulardan faydalanmasını önerdi.

    Demirel, üniversiteyi bitirdikten günümüze Türkiye'de çeşitli kademelerde görevde bulunduğunu bu süre içinde birçok baraj yaparak, ülkenin ihtiyacını karşılayacak enerjiyi elde etmeye gayreti gösterdiğini söyledi. Yapılan çalışmalara rağmen Türkiye'de hala enerji açığı bulunduğuna dikkati çeken Demirel, çevrecilerin yapılmak istenen barajlara karşı çıkılmasını da ''yanlış'' bulduğunu ifade etti. Türkiye'nin elektrik ihtiyacını ithal yollardan karşıladığını belirten Demirel, ''Türkiye nükleer enerji konusunda geri kalmıştır, zaman geçirmeden nükleer santral yapmalıdır. Ve daha da önemlisi bu teknolojiyi üretmelidir'' diye konuştu.

    Demirel, Türkiye'nin bir enerji koridoru konumunda bulunduğu vurgulayarak, ''Enerji Terminali'' haline dönüşmesi gerektiğini söyledi. Demirel, GAP projesinin bitirilmesi konusunda da ülke olarak geç kalındığını belirterek, bu projenin bitirilmesi ile bölgede ekonomik ve sosyal hayatın daha da gelişeceğine inandığını kaydetti.




    Demirel: Türkiye nükleerde geç kaldı Yorumları