Malatya Barosu'ndan Fırat havzası için suç duyurusu   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-03-2010 (23:54)   Son Mesaj: 11-03-2010 (23:54)    Cevap: 0    Gösterim: 512  

    11-03-2010

    Malatya Barosu'ndan Fırat havzası için suç duyurusu

    Malatya Barosu'ndan Fırat havzası için suç duyurusu


    Malatya Barosu avukatları, kentteki organize sanayi bölgelerinde bulunan fabrikalarda yeterince arıtılmayan atık sularının Fırat Nehri'ni besleyen en önemli kaynaklardan biri olan Tohma Çayı'nı kirlettiğini öne sürerek ilgililer hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

    Baro Yönetim Kurulu üyesi Adalet Tunar Aslan, İnönü Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Didem Gökçe'nin gerekli inceleme ve tahlilleri yaptırdığını, incelemede atıkların içindeki kimyasal maddelerin Tohma Çayı'ndaki oksijen oranını sıfıra indirdiğinin belirlendiğini söyledi. Bu durumun Tohma Çayı'ndaki tüm canlıların yok olması, çayın suyu ile sulanan ağaçların kuruması ve bu su ile sulanan besinlerle beslenen insanların hastalanması hatta ölmesine yol açabileceğini vurgulayan Arslan, çevre felaketinin önüne geçilmesi önlemlerin alınmasını istedi.
    Tohma Çayı'ndaki çevre kirliğinin Türk Ceza Kanunu'na göre suç oluşturduğunu söyleyen Tunaz, "Fırat nehrini besleyen önemli kaynaklardan biri olan Tohma Çayı, 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgelerinin yeterince arıtılmayan atık sularının akıtılması nedeniyle kirlenmiş bulunmaktadır. Kirliliğin boyutu sudaki oksijen oranının sıfır noktasına gelmesine neden olacak kadar fazladır. Yaşanan çevre kirliliği Türk Ceza Kanunu'nun kapsamında da suç oluşturmaktadır.

    Buna ilişkin düzenlemeler 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda, 'Çevreye Karşı Suçlar' başlığı altında öngörülmüş olup çevrenin atık ve artıklarla kasten ve taksirle kirletilmesi 181 ve 182. maddelerde düzenlenmiştir. Bu hususta Malatya Barosu olarak Malatya Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuş bulunmaktayız. Ayrıca Çevre ve Orman Bakanlığına ve Malatya Valiliğine de konu hakkında gerekli incelemeleri yapmaları ve çevre felaketinin önlenmesi konusunda gereğinin yapılması için başvurmuş bulunmaktayız'' dedi.




    Malatya Barosu'ndan Fırat havzası için suç duyurusu Yorumları