Bakan Yılmaz: Türkiye'yi 26 bölgeye ayırdık   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-03-2010 (22:21)   Son Mesaj: 11-03-2010 (22:21)    Cevap: 0    Gösterim: 581  

    11-03-2010

    Bakan Yılmaz: Türkiye'yi 26 bölgeye ayırdık

    Bakan Yılmaz: Türkiye'yi 26 bölgeye ayırdık


    Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, ''Ülke genelinde 81 ilimizi kapsayan 26 ayrı alt bölge oluşturduk, bunlardan birisi de Batı Karadeniz Kalkınma Ajansıdır'' dedi.

    Zonguldak Atatürk Kültür Merkezi'nde, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 'İşletmelerin Ekonomik Gücünü ve Rekabet Kabiliyetini Artırmaya Yönelik Mali Destek Programı' açılış ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
    Bakan Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, Batı Karadeniz Ajansı'nın, Zonguldak Bartın ve Karabük olarak 3 ili kapsayacağını söyledi.

    Geçmişte il ya da ilçe bazında belli çalışmalara ağırlık verildiğini, kendilerinin ise dünyadaki gelişmelere bakıp, 'hem ülkenin hem de bölgelerin geliştirilmesi' noktasından hareketle ekonomik anlamda 26 ayrı alt bölge oluşturulduğunu bildiren Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:

    ''Bu 26 alt bölgeden birisi de Batı Karadeniz'dir. Niye bölge olarak belirledik? Çünkü bu küresel rekabet ortamında 'küçük olsun, benim olsun' lafı işlemiyor. 'Biz giderek daha da küçülelim, ama bizim olsun' gibi baktığınız zaman, bu rekabet ortamında gerçek anlamda ilerleme sağlayamıyorsunuz. Ölçek ekonomisi dediğimiz bir şey var. Belli bir ölçeğe ulaşmadığınız sürece iyi bir planlama yapamıyorsunuz. Dolayısıyla değişik ölçeklerde 26 ayrı alt bölge oluşturduk. Bunları belirlerken çok çeşitli kriterlerden hareket edildi, rastgele belirlenmedi bu bölgeler. Çok çeşitli faktörler bir arada düşünülerek belirlendi. Ülke genelinde 81 ilimizi kapsayan 26 ayrı alt bölge oluşturduk, bunlardan birisi de Batı Karadeniz Kalkınma Ajansıdır. 26 ajanstan 16'sında bölge planını bitirmiş durumdayız. Batı Karadeniz Ajansı ilk 16'da. Diğerlerini de büyük oranda yıl sonuna kadar tamamlayacağız.''

    Bakan Yılmaz, 26 ajansta 534'ü uzman olmak üzere toplam 643 personel istihdam edildiğini, yıl sonuna kadar bunu 800-bine çıkarmayı öngördüklerini bildirdi.

    -BÖLGESEL GELİŞME-

    Devlet Planlama Teşkilatı olarak geçmişe baktıklarında ilk plandan bugüne hep bölgesel gelişmeden bahsedildiğini belirten Bakan Yılmaz, şunları kaydetti:

    ''Bir taraftan 'ülkeyi büyütmemiz, dünyadaki bu yarışta ülkemizi daha üst sıralara taşımamız, diğer taraftan da da bölgesel dengesizlikleri azaltalım' demişiz. Başından beri bir politikamız var. Yeterince başarılı olmuş muyuz? Hayır. 1960'tan bugün baktığımız zaman bölgesel dengesizliği giderme konusunda yeterli ve başarılı olmadığımızı görüyoruz. 'Niçin başarılı olamadık' sorusunu sorduğumuzda, geçmişten nasıl dersler çıkarabiliriz diye baktığımızda, bazı hususlar ön plana çıkıyor. Bunlardan birisi organizasyon, ciltler dolusu planlar, bölgesel planlar hazırlamışız ama bunları taşıyacak, takip, koordine edecek uygulamada rol alacak kurumsal yapıları iyi tarif edememişiz. Sonra da planlar raflarda kalmış, yeterince sahiplenilmemiş. Artık bölgelerimiz için bir plan hazırladığımız zaman bu planın kurumsal taahhüdü olsun istiyoruz.''

    -BÖLGE PLANI-

    Batı Karadeniz'de 3 ili kapsayan bölge planının hazırlanarak Devlet Planlama Teşkilatında onaylandığını ifade eden Bakan Yılmaz, şunları söyledi:

    ''Bunun artık muhatabı var. Bir kalkınma ajansımız var ve bu bölge planını takip edecek kurumsal yapı. Bu birinci eksiğimizdi, doldurmuş olduk. İkincisi finansman. İstediğiniz kadar güzel hedefler, çok güzel hayalleriniz olsun, bunun arkasına bir siyasal, parasal, nakdi güç koyamıyorsanız hedeflerinizi gerçekleştirmede başarılı olamıyorsunuz. Bu ajanslarımızı belli kaynakla teçhiz ettik. Bütçemizden gizli kaynak ayırıyor, ajanslarımıza dağıtıyoruz. Belediyeler, yönetim kurulu üyesi olan tüm kurumlar, bu çorbaya tuz katıyorlar. İl Özel İdarelerin, Ticaret ve Sanayi Odalarının katkıları oluyor. Bu katkılarla fon oluşturuyoruz. Ek finansman mekanizmasıyla yürütüyoruz çalışmaları. Bir kuruma, projeye yüzde 50 destek olacağımızı söylüyoruz. Nitekim bu program, 11 milyon Türk Liralık programdır.''

    -NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜ-

    Bakan Yılmaz, bölgesel gelişmede doldurmaları gereken eksikliğin yerel düzeyde nitelikli insan gücü olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Kalkınma dediğiniz hadise, insanla olan bir şey. Özellikle daha hızlı gelişmesi gereken yörelerimizde mutlaka nitelikli insan gücünü bir havuzda toplamanız gerekiyor. Bu kurumlardan birisi üniversitelerdir. Bana göre üniversiteler, bölgesel gelişmenin lokomotif kurumlarından birisi. Bunu biz sadece akademik çalışmalarda değil, kalkınma süreçlerinde iyi değerlendirebilirsek, üniversiteler son derece önemli katkıda bulunacak. Diğer kurumlarımız da kalkınma ajanslarıdır. Ajanslarda çalışanları çok önemsiyor, klasik kamu kurumu mantığıyla da çalışmamaları gerektiğinin altını özellikle çizmek istiyorum. Gece gündüz çalışması gereken kurum. Paydaşları ile bir arada, sürekli iletişim içinde çalışması gereken kurum. Ajanslar inşallah önemli boşluğu dolduracak. Ülkenin yaşadığı sıkıntılardan hareketle oluşturduğumuz, dünyadaki değişik modelleri inceleyerek, ama kendi ülkemizin koşullarına bakarak olgunlaştırdığımız bir model. Ajanslara sahip çıkılırsa güçlenip bölgenin kalkınması ve gelişmesine hizmet eder.''

    -AJANSLAR YARIŞTIRILIYOR-

    Ajansları aynı zamanda yarıştırdıklarını bildiren Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, şunları kaydetti:

    ''Şu anda ajanslara pay aktarırken, nüfusa ve gelişmişlik düzeyine bakıyoruz. Kurumsallaşma bittikten sonra performanslarına bakacak, kaynak tahsis edeceğiz. Bir kısım para ayıracak en iyi ve verimli çalışan ajans hangisi ise özellikle kaynağı ona kullandıracağız. Personel de aynı şekilde, hiçbiri kadrolu değil, sözleşmeli. Performansa dayalı çalışmasını beklediğimiz personel. Bu da yeni bir anlayış, bu şekilde daha da verimli olacağına inanıyorum. İyi ücretler veriyoruz, ama performans bekliyoruz.''

    -CUMHURİYETİN 100. KURULUŞ YILI-

    Türkiye'nin dünyada 17 büyük ekonomide olduğuna dikkati çeken Bakan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

    ''Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında, 'ülkemiz 10 büyük ekonomi arasına girecek' diyoruz. Milli gelirimiz, tahmini itibarıyla şu anda 730 milyar dolar. Çok hızlı bir gelişim seyrettik. '2023'e geldiğimizde bunu 2 trilyon doların üzerine çıkaracağız, kişi başına milli gelirimiz 20-25 bin dolar olacak, dış ticaret hacmimiz 1 trilyon doları aşacak, ihracatımız 500 milyar doları bulacak' diyoruz. Eğitimde, sağlıkta hedef koyuyoruz. Ama bunlar yeter mi? Yetmez. 10 büyük ekonomiye gireceksek ülkemizin bütün potansiyelini seferber etmemiz lazım. Sadece Ankara'daki fikirler ve projelerle ülkeyi bu üst noktalara taşımamız mümkün değil.''

    Zonguldak Valisi ve Batı Karadeniz kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Ata da ajansın amacının, bölgedeki iş, yatırım imkanlarını tanıtarak bölgeye yönelik yatırımları teşvik etmek, kaynakların etkin ve yerinde kullanımını sağlayarak yerel potansiyeli harekete geçirip bölgeler arası gelişmişlik, farklarını azaltarak sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınmayı gerçekleştirmek olduğunu söyledi.

    Bartın Valisi ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı İsa Küçük ise ajansın katılımcılık ilkesini esas alarak hazırladığı bölge planında, sürdürülebilir bir sosyal ve ekonomik kalkınma hedeflendiğini kaydetti.

    Bu arada, konuşmalar sırasında kentte yerel yayın yapan Yeni Adım Gazetesi'nin Kozlu Temsilcisi gazeteci Erhan Şen, bayıldı.

    İlk müdahalesi toplantıya katılan İl Sağlık Müdürü Rüstem Albayrak ve Kilimli Beldesi Belediye Başkanı Seçkin Özdemir tarafından yapılan Şen, daha sonra çağrılan 112 Acil Servis ambulansı ile Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesine kaldırıldı.




    Bakan Yılmaz: Türkiye'yi 26 bölgeye ayırdık Yorumları