İspanya'da kriz 5 yıl daha sürecek   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-03-2010 (20:58)   Son Mesaj: 11-03-2010 (20:58)    Cevap: 0    Gösterim: 445  

    11-03-2010

    İspanya'da kriz 5 yıl daha sürecek

    İspanya'da kriz 5 yıl daha sürecek


    AB ülkeleri arasında ekonomik krizin en ciddi yaşandığı ülkelerden biri olan İspanya'nın önümüzdeki 5 yıllık ekonomisinin durağan olacağı tahmini yapılıyor.

    Ekonomik Çalışmalar Federasyonu'nun AB ülkelerinden 30'a yakın ekonomi uzmanına hazırlattığı "İspanyol ekonomik krizi" başlıklı raporda, İspanyol ekonomisinin önümüzdeki 5 yılda durağan olacağı ve işsizlik oranının düşmesinin 6 ila 7 yıldan önce gerçekleşmeyeceği savunuldu.
    Uzmanlar, İspanya'da yüzde 20'ye yakın bir oranla 4 milyonu geçen işsiz sayısının düşmesi için ülkedeki ekonomik büyümenin yıllık yüzde 1,5 düzeyinde olması gerektiğini belirtti. Sosyalist hükümetin, kamu personelinin maaşlarında yüzde 5'lik kesinti, 2011 yılı boyunca emeklilerin maaşlarının dondurulması, kamu yatırımlarında ve kalkınmaya yardım fonlarında kesintiler yapması gibi ekonomik krize karşı aldığı tedbirler ekonomi uzmanları tarafından "gerekli reformlar" olarak değerlendirilse de "krizden güçlenerek çıkabilmek için talep edilen bazı önlemlerin de alınması gerekiyor" uyarısında bulundu.

    Uzmanlar, alınması gerekli olan önlemlerden birinin, sözleşmeli ve kadrolu işçilerin işten çıkarılma tazminatları arasındaki büyük farkın azaltılması olduğunun altını çizerek, bunun yapılması halinde işsizlik yükselme oranının şimdikinden yüzde 45 daha az olabileceği öne sürdü.

    Uluslararası ekonomi kuruluşları tarafından şimdiye kadar yapılan değerlendirmelerde, 2010 yılında İspanyol ekonomisinin yüzde 0,3 küçülme göstermesi, 2011 yılında ise yüzde 0,5 ila 0,7 arasında büyüme göstermesi öngörülmüştü.




    İspanya'da kriz 5 yıl daha sürecek Yorumları