Haşim Kılıç: Türk yargı sistemi sorunlu   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-03-2010 (16:57)   Son Mesaj: 11-03-2010 (16:57)    Cevap: 0    Gösterim: 469  

    11-03-2010

    Haşim Kılıç: Türk yargı sistemi sorunlu

    Haşim Kılıç: Türk yargı sistemi sorunlu


    Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Türk yargısı sisteminin sorunlu olduğunu, özellikle yüksek yargının işleyişi ve çalışmasıyla ilgili toplumda çok ciddi şikayet, endişe ve kaygı bulunduğunu belirtti ve ekledi:

    Kılıç, ''Hedefimiz, bu ülkede gerçekten bağımsız ve tarafsız bir yargı sistemini hayata geçirebilmektir'' dedi.
    Bazı Anayasa Mahkemesi üyeleriyle birlikte Yozgat'ın Yerköy ilçesinde Bozok Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu'nun açılış törenine katılan Kılıç, burada yaptığı konuşmada, Yerköy'de güzel anılarının bulunduğunu, ancak uzun zamandır hemşehrileriyle gelip hasret gideremediğini kaydetti.

    Kılıç, Yerköy'de Adalet Meslek Yüksekokulu'nun açılmasında katkısının olduğunu, ''Çam sakızı, çoban armağanı'' misali, hemşehrilerine bir armağan vermeye çalıştıklarını belirterek, ''Bugün açılmakta olan bu okulda, hak, hukuka, demokrasiye katkı vermek, mahkemelerde daha iyi hizmet üretmek üzere yavrularımız burada yetiştirilecektir'' dedi.

    Öğrencilerin okul çatısı altında beyinlerine, yüreklerine ve gönüllerine ekilecek tohumların, nerede, ne zaman, nasıl yeşereceğini kimsenin bilemeyeceğini kaydeden Kılıç, şunları söyledi:

    ''Şuna inanıyorum ki, bugün doldurduğumuz bu makamlara yarın buradan yetişecek Türkiye sevdalısı gençlerimiz gelecek ve bu onurlu nöbeti bizden devralmak üzere karşımıza geçeceklerdir. Hedefimiz, amacımız bu ülkede gerçekten bağımsız ve tarafsız bir yargı sistemini hayata geçirebilmektir. Çok iyi Anayasa yapmak veya kanun çıkartmak yargıdan kaynaklanan sorunları çözmeye yetmiyor. Hukukun üstünlüğüne inanan, korkmadan, yılgınlık göstermeden sizlerin insanca yaşama arzusuna cevap veren, kirlenmemiş vicdan sahibi, hakim ve savcılarımız olmadıkça acınız ve göz yaşınız dinmeyecektir. Türk yargısı sorunludur, özellikle yüksek yargının işleyişi ve çalışmasıyla ilgili toplumumuzda çok ciddi şikayet, endişe ve kaygı vardır. Verdiği kararlarla toplum vicdanını sakinleştiremeyen yargının hukuk dışı yollarla hak arama anlayışını teşvik edeceği çok açıktır. Yargı sürecinde adalet dağıtımındaki aşırı gecikmeler milletimizi derinden üzmektedir.''

    -''DEVLET, VATANDAŞ İÇİN VARDIR''

    Kılıç, bugün itibariyle cezaevlerinde 60 binden fazla vatandaşın tutuklu olduğunu, yılda 15 bin dava dosyasının zaman aşımına uğradığını, bu nedenle Türkiye'nin adil bir yargı düzenine sahip olduğunu kimsenin söyleyemeyeceğine dikkati çeken Kılıç, şöyle devam etti:

    ''Adil yargılanmadığından dolayı da vatandaşlarımız hakkını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde aramak zorunda kalmışlardır. Ancak son yapılan Anayasa değişikliğiyle artık vatandaşlarımız hakkını Avrupa mahkemelerinde değil, Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi'nde arayacaktır. Bu konudaki çalışmalar hızla sürmekte ve en kısa zamanda şikayetlerinizi kabul etmek için yasal değişiklikler yapılmaya çalışılmaktadır. Yargı da, meclis de, yani devlet, vatandaş için vardır. Vatandaş yoksa onlarda yoktur. Güçsüzlerin, haksızlığa uğrayanların tek sığınağı yargıdır. Yargı hak kapısıdır. Hak kapısında sizi haklayanlara karşı susmayın, susmayın ki; çocuklarınız, torunlarınız gelecek kuşaklarınız aydınlık bir Türkiye'den mahrum olmasın. Devlet güçleri maalesef sizler için daha çok demokrasi hukuk devleti ve daha çok özgürlük alanı üretemedi bugüne kadar. Ancak sizden gelen talepler ve baskılar, kapalı kapıları birer birer açmaya başladı. Demokrasinin hoşgörü ve sabır anahtarları kararlılık ve derin ilişkileri aydınlatmakta aziz milletimizin geleceğe dönük umutları yeniden tazelenmektedir.

    Farklı inanç gurupları, farklı düşünce sahipleri birarada yaşama becerisini göstererek güzel vatan topraklarımızın bölünme ve parçalanmasına engel olmuşlardır. Unutulmamalıdır ki gönüllerde ve kalplerde ayrılık olmadıkça bu ülkeyi parçalamaya kimsenin gücü yetmeyecektir.''

    -AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ BOZDAĞ-

    Törene katılan AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ da, konuşmasında 2006 yılının Aralık ayında açılan Bozok Üniversitesi'nin kurulduğu günden bugüne kadar büyüyüp geliştiğini söyledi.

    Sağlık Bilimleri, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri Enstitüleriyle üniversitenin lisans üstü eğitim verebilmesi için önemli yatırımları olduğunu anlatan Bozdağ, şunları kaydetti:

    ''Türkiye'de çok az sayıda Adalet Meslek Yüksekokulu var. Bu okulun YÖK'ten çıkmasında ve buraya kazandırılmasında pek çok kişinin katkısı var. Ama belirleyici, netice alıcı katkı Anayasa Mahkemesi'nin saygıdeğer başkanına aittir. Hukuk Fakültesiyle ilgili bir çalışma var. Orada da yine sayın başkanımızın bekleyen bir katkısını da ifade etmek istiyorum. Burası adalete ve milletimize hizmet edecek, hakimlerin ve savcıların yanında, onlara yardımcı olacak ara elemanları yetiştirecek. Adaletin hizmetlerinin sağlıklı etkin ve verimli yürütülmesinde elbette buradan yetişen gençlerimizin büyük katkısı olacak.''

    Konuşmaların ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile birlikte Yozgat Valisi Necati Şentürk, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli'ye Yerköy Belediye Başkanı Mehmet Ağaoğlu tarafından çeşitli hediyeler verildi.

    Haşim Kılıç ve beraberindeki Anayasa Mankemesi üyeleri okul bahçesine çam ağacı dikti, sonrasında okulun açılışını gerçekleştirip, Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım tarafından verilen ilk dersi izledi.

    -''TUĞLUK VE TÜRK'ÜN DURUMU''-

    Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, tören sonrasında gazetecilerin eski DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve eski milletvekili Aysel Tuğluk'un milletvekilliğine geri dönmek için Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını açıklamalarıyla ilgili sorusu üzerine, ''Şu anda önümüze gelen bir şey yok. Ne olduğunu bilmiyoruz. Böyle bir konuda bizim şu anda bir şey söylememiz çok yanlış olur. Bir gelsin bakalım nedir, ne değildir? Ondan sonra değerlendirmemizi yaparız. Önümüze gelmemiş bir konu hakkında, ben nasıl bir değerlendirme yapabilirim, mümkün mü? İhtisası rey de bulunmak mümkün mü? o nedenle kusura bakmayın geldikten sonra bakarız'' dedi.




    Haşim Kılıç: Türk yargı sistemi sorunlu Yorumları