Mersin Limanında işçi eylemi sürüyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-03-2010 (16:21)   Son Mesaj: 11-03-2010 (16:21)    Cevap: 0    Gösterim: 541  

    11-03-2010

    Mersin Limanında işçi eylemi sürüyor

    Mersin Limanında işçi eylemi sürüyor


    Mersin Limanı'nda işçi eylemi sürüyor. 'Toplu İş Sözleşmesi' hükümlerinin uygulanmadığı amacıyla eylem yapan işçiler, liman yönetimini sert bir dille uyararak, sözleşme hükümlerinin bir an önce yürürlüğe konulmasını istedi.

    Mersin Limanı A Kapısı önünde toplanan işçiler, 'İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız', 'Sendika Nerede Biz Oradayız' şeklinde sloganlar attı. Söz konusu işçilere liman sahası içinde çalışan diğer işçiler de destek verdi.
    Polisin geniş güvenlik önlemleri altında eylemlerini sürdüren işçiler adına konuşan Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Mersin İl Temsilcisi Savaş Gürkan, 2007 yılında yaşanan özelleştirme sürecinin ardından limanın PSA Grubu ile Akfen Ortak Girişimi tarafından oluşturulan; 'Mersin İnternational Port'a (MIP) 36 yıllığına devredildiğini hatırlattı.

    ürkan, MIP'in limanı devraldıktan sonra ilk olarak limandaki sendikal örgütlülüğü dağıttığını, işçilerin yeniden örgütlenmesini engellemek için de limanda yapılan işlerin bir bölümünü alt işverenlere yaptırmaya başladığını öne sürerek, oluşturulan taşeronlarla çalıştırılan işçilerinse düşük ücret ve yasadışı çalışma koşullarında oldukça kötü şartlarda çalıştığını iddia etti. Limanda yükleme, boşaltma ve nakliye işlerini yapan ve taşeron bir firma olarak öne çıkan Akansel Nakliyat işçilerinin, TÜMTİS bünyesinde örgütlendiğini anlatan Gürkan, işçilerin sendikaya üye olduktan bir süre sonra liman yönetimince istifaya zorlandığını, istifa etmeyenlerin de işten çıkarıldığını dile getirdi.

    Gürkan, işten çıkarılan 197 üye ve çalışan üyelerle birlikte 5 Ocak 2009 tarihinde işten çıkartılan işçilerin yeniden işlerinin başına dönmesi talebiyle direniş başlattıklarını belirterek, "5.5 ay süren bu direnişin sonucunda hem ana işveren MIP, hem de taşeron firmalar Akansel ve MPO yetkilileriyle yapılan görüşmeler sonucunda işten çıkarılan üyelerimizin tamamı tekrar iş başı yapmıştı. MIP tarafından, daha önce Akansel tarafından yapılan yükleme ve boşaltma işi, muvazaalı bir şekilde MPO unvanlı taşeron firmaya verilmiştir. Aynı iş, aynı işçilerle aynı araç ve gereçlerle aynı yerde yapılmaktadır.

    Akansel Nakliyat'ta yetki için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuru yaptığımız tarihten sonra MPO bünyesine geçirilen işçilerin tamamı Akansel çalışanıydı ve MPO unvanlı şirket henüz kurulmamıştı" dedi.

    Sendika olarak gerekli yetkiyi alarak, Akansel Nakliyat ile Toplu İş Sözleşmesi imzalandığını dile getiren Savaş Gürkan, yetki başvurusu esnasında Akansel Nakliyat işçisi olan üyelerin toplu sözleşmeden yararlanabilmeleri için 2010 yılı Ocak ayında Akansel'e ve üst işveren MIP'e bildirimde bulunarak; TİS'in MPO işçilerine de uygulanmasını talep ettiklerini ancak bunun karşılıksız kaldığını anlattı. Gürkan, bunun üzerine Mersin İş Mahkemesi'ne dava açtıklarını ve yargı sürecinin de hala devam ettiğini belirterek, yarın da söz konusu davanın 4. duruşmasının görüleceğini işaret etti. Mersin Limanı'nda iş barışının bozulmasından kendilerinin sorumlu olmadığını ve asla da olmayacaklarının altını çizen Gürkan, sendika olarak kararlı olduklarını ve taleplerinin kabul edilmesini beklediklerini sözlerine ekledi. Yapılan ortak açıklamanın ardından işçiler olaysız şekilde dağıldı.




    Mersin Limanında işçi eylemi sürüyor Yorumları