Faizsiz kredi koyun sayısını artırdı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-03-2010 (14:23)   Son Mesaj: 11-03-2010 (14:23)    Cevap: 0    Gösterim: 702  

    11-03-2010

    Faizsiz kredi koyun sayısını artırdı

    Faizsiz kredi koyun sayısını artırdı


    Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde önde gelen illerden olan Balıkesir'de, 7 yıllık faizsiz kredi desteğinin de etkisiyle koyun sayısının geçen yıla göre 100 bine yakın arttığı bildirildi.

    Balıkesir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çakır, yaptığı açıklamada, ülke koyunculuğunun 2007-2008 yıllarında büyük yara aldığını söyledi.
    Bu yıllarda koyun etinin kilosunun 7-8 lira olduğunu ifade eden Çakır, ''Artan yem fiyatlarıyla birlikte girdi maliyetlerinin yükselmesine karşın eti ve sütünün para etmemesi, üreticiyi zor durumda bıraktı. Bu yüzden birçok üretici, elindeki damızlık koyunları bile kesime gönderdi'' dedi.

    Çakır, bu sürecin sonunda ülkedeki küçükbaş hayvan sayısında önemli azalma yaşandığını belirterek, şöyle konuştu:

    ''Balıkesir'de özellikle koyun sayısında önemli bir azalma oldu ve 700 binin üzerinden 600 bine kadar geriledi. Genel olarak küçükbaş sayısı ise 750 bin seviyelerine düştü.

    Sadece Balıkesir'de değil ülke genelinde yaşanan bu azalmanın etkisiyle kırmızı et ve koyun sütü fiyatları arttı.

    Perakende de 7-8 liraya satılan koyun etinin 20 liranın üzerine çıkması, elinde küçükbaş hayvan bulunan üreticinin işine yaradı ve yıllar sonra kar etmeye başladı.''

    Koyunun etinden ve sütünden kazanan çiftçinin bu kez daha fazla damızlık ayırmaya ve satın almaya başladığını ifade eden Çakır, küçükbaşa yönelik hayata geçirilen 7 yıllık faizsiz krediye de üreticinin büyük ilgi gösterdiğini anlattı.

    Kırmızı etteki fiyat yüksekliği ve faizsiz kredi desteğiyle birlikte Balıkesir'de koyun sayısında 100 bine yakın bir artış yaşandığını dile getiren Çakır, ''Küçükbaş hayvan sayısında da 850 binin üzerine çıkıldı. Dişi kuzu kesimi durdu. Üretici dişileri damızlık olarak ayırıyor.

    Damızlık koyun 600-800 lira arasında satılıyor. Krediye başvuran üretici sayısı giderek artıyor. Bu iyiye gidiş devam ederse kırmızı etteki pahalılık uzun sürmez'' diye konuştu.

    Çakır, kurbanlık küçükbaş konusunda da bir sıkıntı yaşanmadığını belirterek, ''Koyunlar, canlı ağırlık kilogramı 10-12 liradan satılıyor. 50 kiloluk bir küçükbaş, 500-600 liradan gider. Bunun da 25 kilogram eti gelir. Bizim üreticimiz kurbana hazırlığını yapmıştı'' dedi.




    Faizsiz kredi koyun sayısını artırdı Yorumları