Bakan Yazıcı'dan 'fakir arttı' iddiasına cevap   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-02-2010 (21:36)   Son Mesaj: 11-02-2010 (21:36)    Cevap: 0    Gösterim: 437  

    11-02-2010

    Bakan Yazıcı'dan 'fakir arttı' iddiasına cevap

    Bakan Yazıcı'dan 'fakir arttı' iddiasına cevap


    Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, sosyal yardımlarda yıllar itibarıyla meydana gelen artışın, ülkedeki yoksulluk olgusunun değil, sosyal devlet ilkesinin gereğince ulaşılan yoksul kesimin arttığının göstergesi olduğunu söyledi.

    Yazıcı, bakanlığına bağlı Gümrük Müsteşarlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü ile Devlet Personel Başkanlığının 2011 yılı bütçelerinin sunumunu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptı.
    Kaçağa ve kaçakçılara karşı etkin bir mücadele sürdürdüklerini belirten Yazıcı, Gümrük idaresinin en önemli misyonlarından birinin yasa dışı ticaretle mücadele etmek olduğuna işaret etti.

    Kaçakçılıkla mücadele için modern teknolojiye dayanan sistemlerin kullanıldığını anlatan Yazıcı, yenileme ve iyileştirme çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

    Yazıcı, Gümrük Müsteşarlığının, ulusal ve uluslararası kaynaklar aracılığıyla kaçakçılıkla mücadele etmek amacıyla gerekli teknik araç ve gereçlerin alımını sürdürdüğünü ifade ederek, AB projelerinden sağlanan 75 milyon avronun yaklaşık 35 milyonluk kısmının, kaçakçılıkla mücadelede kullanıldığını bildirdi. Yazıcı, kaçakçılıkla mücadelede Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünce 13 x-ray cihazı, 1 gamma ray cihazı, 15 bagaj x-ray cihazı alındığını söyledi.

    -DEDEKTÖR KÖPEKLER-

    Bakan Yazıcı, dedektör köpeklerin de kaçakçılıkla mücadelede önemli bir yer tuttuğunu, 25 narkotik dedektör köpeğinin, 4 bomba ve mühimmat dedektör köpeğinin, çeşitli kara sınır kapıları, limanlar ve havalimanlarında görev yaptığını anlattı. İlk kez çay-tütün dedektör köpeği kullanılmasına Gümrük Müsteşarlığınca başlatıldığını anımsatan Yazıcı, bu köpeklerin Cilvegözü, Öncüpınar, Gürbulak kara sınır kapılarında görevlendirildiğini belirtti.

    Yazıcı, kaçakçılıkla mücadele çerçevesinde Eylül 2010 itibarıyla 30,6 milyon lira tutarında uyuşturucu madde, 73,3 milyon lira tutarında araç, 20,1 milyon lira tutarında akaryakıt, 9,9 milyon lira tutarında elektronik eşya, 13,6 milyon lira tutarında alkol ve sigara, 2,7 milyon lira tutarında ve 221,5 ton çay, 34,9 milyon lira tutarında gıda maddesi, 142,9 milyon lira tutarında çeşitli ticari eşya yakalandığını bildirdi. Yazıcı, 2 bin 504 olayda 328 milyon lira değerinde kaçak ürün ele geçirildiğini vurgulayarak, bu dönemde ayrıca yasa dışı yollardan yurt dışına çıkmak isteyen 158 kaçak yolcunun yakalandığını söyledi.

    -SOSYAL YARDIMLAR-

    Yazıcı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğünün bütçesini sunarken, dünyada 1 milyar kişinin, günlük 1 dolar olarak kabul edilen açlık sınırının altında yaşadığını, 2,8 milyar kişinin günlük 2 doların altında bir gelirle yaşam savaşı verdiğini anlattı.

    Yazıcı, yoksulluğun, içeriği ve sonuçları bakımından tehdit unsuru olduğunu, bireyler, toplum ve devlet açısından risk faktörü taşıdığını, ekonomik olgu olmaktan çıkarak, gitgide sosyal, politik ve kültürel görünümleri de olan bir sorun haline geldiğini söyledi.

    Bakan Yazıcı, iktidarları döneminde yaptıkları uygulama ve aldıkları kararlar sonucu kişi başına düşen milli gelirin 10 bin dolar seviyesine çıkarılması, işsizlik oranlarının ciddi anlamda düşürülmesi, Gayri Safi Yurtiçi Hasılada sağlanan artışların sosyal yardım çalışmalarında ciddi açılımlar yapılmasına, yoksul kesimin hayat standartlarının iyileştirilmesine önemli katkılar sağladığını belirtti.

    ''Sosyal yardım yapılan kişi sayısı artıyor, dolayısıyla yoksulluk artıyor mu'' sorusunun gündeme getirildiğini vurgulayan Yazıcı, şöyle dedi:

    ''Yapılan sosyal yardımlarda yıllar itibarıyla meydana gelen artış ülkede var olan yoksulluk olgusunun arttığını değil, sosyal devlet ilkesinin gereği olarak ulaşılan yoksul kesimin arttığının göstergesidir. Sosyal yardım uygulamaları konusunda vatandaşlarımızın farkındalık düzeyinin artması ve vatandaşlarımızın sosyal yardım talep eder hale gelmesi, yardım yapılan kişi sayısını artırmıştır.''

    TEKEL işçilerinin durumuna da değinen Yazıcı, kendilerine başvuran işçileri kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirdiklerini bildirdi.

    Hükümetin, özürlü vatandaşların istihdamında özel çaba gösterdiğini dile getiren Yazıcı, özürlülerin işe alınmasının merkezi sınavla yapılması için mevzuat çalışması başlatıldığını söyledi.

    Yazıcı, 2009'da işe alınan özürlü memur sayısının 207 olduğunu, geçen yıl sonu itibarıyla kamuda istihdam edilen özürlü sayısının 14 bin 140'a ulaştığını bildirdi. Yazıcı, 2010 yılı sonu itibarıyla kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen özürlü memur sayısının ise 21 bin 875'e yükseltilmiş olacağını ifade etti.




    Bakan Yazıcı'dan 'fakir arttı' iddiasına cevap Yorumları