Hisarcıklıoğlu 4 şey istedi 1,5 milyon istihdam sözü verdi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-02-2010 (17:19)   Son Mesaj: 11-02-2010 (17:19)    Cevap: 0    Gösterim: 472  

    11-02-2010

    Hisarcıklıoğlu 4 şey istedi 1,5 milyon istihdam sözü verdi

    Hisarcıklıoğlu 4 şey istedi 1,5 milyon istihdam sözü verdi


    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 6. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nda hükümetten prim afları ve teşvikle ilgili taleplerde bulunup 1,5 milyon istihdam sözü verdi

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kamuya olan borçların yeniden yapılandırılması kapsamına, şirketlerin odalara olan borçları ile stok affı ve matrah artırımının da eklenmesinde büyük fayda gördüklerini bildirdi.
    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün katıldığı 6. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası TOBB binasında başladı.

    Şuranın açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ilk defa iş dünyasının yıllardır talep ettiği kamu ve özel sektör arasında kurumsal bir diyalog mekanizmasının kurulmasının AK Parti Hükümeti döneminde mümkün olduğunu, Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nın bu konuda en yüksek istişari platform konumunda olduğunu anlattı.

    Yüksek gecikme faizlerinin, son yapılan değişikliklerle beraber makul oranlara indirildiğini, vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik bir çalışma başlatıldığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, reel sektörü rahatlatan, müteşebbisi fabrikasına, tüccarı dükkanına döndüren bu adımlar için, hükümete teşekkür etti.

    TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, küresel ekonomi krizi sonrasında, kamu idaresi ile reel sektörü barıştırmak, beyaz bir sayfa açmak açısından, kamuya olan borçların yeniden yapılandırılması kapsamına, şirketlerin Odalara olan borçları ile stok affı ve matrah artırımının da eklenmesinde büyük fayda gördüklerini belirtti.

    Hisarcıklıoğlu, yine bu kapsamda özellikle vatandaşla, milleti, devleti barıştıracak ve devletin bütçesine çok büyük kaynak girdisi sağlayacak 2-B meselesini geniş anlamıyla bu şekilde değerlendirmek gerektiğini vurguladı.

    Hisarcıklıoğlu, vergi yükümlülüklerini zamanında yerine getiren mükellefleri ödüllendirmek ve teşvik etmek bakımından, sosyal güvenlik primindeki 5 puanlık indirime benzer bir uygulamanın yapılmasının da son derece yerinde olacağını bildirdi.

    ''YÜKSEK BÜYÜMEYİ SÜRDÜRMEK İÇİN, YAPISAL TEDBİRLERİ ALMANIN ZAMANI''

    Türkiye için küresel krizin geride kaldığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, şimdi kriz sonrası dönemde yüksek büyümeyi sürdürmek için gerekli yapısal tedbirleri almanın zamanı olduğuna işaret ederek, ''Dünyanın 10. büyük ekonomisi olmayı hedeflediysek, iş ve yatırım ortamını iyileştirmeye devam etmeliyiz. Zira, bunun sonucunda bizi bekleyen büyük bir ödül var'' diye konuştu.

    Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin bugün Almanya'daki verimlilik düzeyini yakalamış olsaydı, milli gelirin 3'e katlanacağını, GSMH'nın 2 trilyon dolara çıkacağını ve şimdiden dünyanın 8. büyük ekonomisi olunacağını anlattı.

    ''Bugün bu noktada değilsek, ekonomide reform gündemimiz henüz bitmemiş demektir'' diyen Hisarcıklıoğlu, işvereni, çalışanı, müteşebbisi, üreticisi ve kamu idaresi olarak, hep beraber ülkenin reform gündemine sahip çıkılması ve el birliğiyle bu çarpıcı hedefe ulaşmak için çalışılması gerektiğine işaret etti.

    ''YÜKSEK EKONOMİK BÜYÜMEYİ HEDEFLEMELİYİZ''

    Yeni bir reform programıyla 2002'den sonra yakalanan değişim sürecini güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, Orta Vadeli Program'ın açıklanmasının önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

    Hisarcıklıoğlu, özellikle kamu maliyesi alanında ortaya konan tablonun, olumlu bir görünüm verdiğini belirterek, bununla birlikte özel sektör olarak büyüme alanında daha iddialı bir hedefin olması gerektiğini düşündüklerini bildirdi.

    TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ''2010'da büyüme yüzde 6,8 olarak tahmin edilmiştir. TOBB olarak bunun daha üzerinde bir rakama, yüzde 7,5 civarında bir ekonomik büyümeye ulaşacağımızı öngörüyoruz'' dedi.

    2011-2013 arasındaki üç yıldaysa, ortalama büyümenin yüzde 5 olarak hedeflendiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin büyüme potansiyelinin, bunun üzerinde olduğunu bildirdi.

    Hisarcıklıoğlu, yüzde 5 civarındaki bir büyümenin, istihdam sorununa kalıcı bir çözüm getirmeye yetmediğini belirterek, bu açıdan, daha yüksek bir ekonomik büyümenin hedeflenmesi gerektiğini ve bu yönde kamu-özel sektör olarak birlikte çalışılması gerektiğini söyledi.

    Orta Vadeli Programa göre önümüzdeki üç yılda istihdamda 1,5 milyonluk artış beklendiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

    ''Özel sektör olarak 3 yılda 1,5 milyon yeni istihdam sağlayacağımıza inanıyorum. Bakın sadece son 1 yıl zarfında, özel sektörde sigortalı çalışan sayısı 920 bin kişi artmıştır. Yani hem istihdamı artırıyoruz, hem de kayıtlı ekonomiyi büyütüyoruz. Öte yandan daha yüksek bir büyüme hedefi benimser ve bu hedefle uyumlu istihdam piyasası reformlarını hayata geçirirsek, istihdamı daha da fazla artıracağımıza inanıyorum.''

    ''DÖVİZ KURUNA DAYALI SIKINTILAR DEVAM EDECEK''

    ''Önümüzdeki dönemde döviz kazandırıcı faaliyetlerde, döviz kuruna dayalı sıkıntılar devam edecek gibi gözüküyor'' diyen Hisarcıklıoğlu, Orta Vadeli Programda, döviz kurlarında enflasyonun üzerinde bir yükselme öngörülmediğini hatırlattı.

    Döviz kurlarındaki gerileme sürdükçe, ihracat ve turizm gibi döviz kazandıran faaliyetleri cezalandıran, ithalatıysa teşvik eden bir ülke haline gelindiğini belirten Hisarcıklıoğlu, burada bir denge politikasına ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

    Hisarcıklıoğlu, ''Hem sanayicimiz, turizmcimiz rekabet edebilir olsun, hem de yurt içinde enerji ve finansman maliyet artışları sınırlı kalabilsin. Bunun sağlamak üzere sanayide ve turizmde rekabet gücümüzü korumamızı sağlayacak yeni politikalara ihtiyaç var'' diye konuştu.

    Bunları 3 ana başlık altında sıralayan Hisarcıklıoğlu, birincisinin, girdi maliyetlerinin düşürülerek, sanayinin rekabet gücünün artırılması olduğunu söyledi.

    Hisarcıklıoğlu, döviz kurlarının kontrol dışında olduğunu belirterek, bu yüzden üretim ve taşıma maliyetlerinin nasıl düşürebileceğinin üzerinde çalışılması gerektiğini ifade etti.

    Reel sektörün daha ucuza akaryakıt, elektrik, doğalgaz, banka kredisi alabilmesinin sağlanması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, sektörel ve bölgesel perspektif kazandırılan yatırım teşvik sisteminin geliştirilmeye devam edilmesi, böylece farklı bölgelerdeki müteşebbisler nezdinde adalet duygusunu korunması gerektiğini söyledi.

    ''İHRACATTAKİ HARÇ YÜKLERİ YÜKSEK''

    Ayrıca son yıllarda önemli iyileşmelerin sağlandığı, istihdam üzerindeki vergi ve benzeri yüklerin azaltmaya devam edilmesinin gerekliliğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, bunun yanında ihracatın üzerindeki harç yüklerinin de oldukça yüksek olduğuna dikkat çekti.

    İkinci reform alanının ise mesleki eğitim olması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Özel sektörü, Odalar vasıtasıyla mesleki eğitimde ana aktör haline getirmeliyiz. Böylece iş dünyasının beklentilerine uygun mesleki nitelikte insan gücümüz yetişecektir. TOBB olarak Milli Eğitim Bakanlığımız ve Çalışma Bakanlığımız ile başlattığımız Beceri'10 projesi, bu yönde atılmış ilk büyük adımdı. Her iki bakanlığımız ile uyum içinde çalıştığımız bu projeye büyük önem veriyoruz ve hayırlı sonuçlar alacağımıza inanıyoruz.''

    Üçüncü reform alanınınsa, kurumsal yapının güçlendirilmesine ilişkin olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, bunun kayıtlı ekonomiye geçişi de özendireceğini anlattı.

    ''BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ KISALTILMALI''

    Öncelikli kanun tasarılarında iktidar ve muhalefet partilerinin bunların önemi konusunda hem fikir olduklarını görmekten mutlu olduklarını vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, şimdi beklentilerinin, bu mutabakatın fiiliyat kazanması olduğunu söyledi.

    Hisarcıklıoğlu, ''Yine bu çerçevede Meclis'in aylarını alan, bu yüzden başka konulara odaklanmasını önleyen Bütçe görüşmelerinin de, günümüz şartlarına uygun olarak kısaltılmasında fayda görüyoruz'' dedi.

    Hisarcıklıoğlu, perakende sektörünün düzenlenmesi gerektiğini belirterek, büyümeye yeniden ivme kazandırmak ve büyümenin bereketini toplumun geneline yaymak için yeni bir strateji hazırlanması gerektiğini söyledi.

    TOPLANTI MANTI YÜZÜNDEN GEÇ BAŞLADI

    Toplantının önceden duyurulan saatten 35 dakika geç başlamasının gerekçesini de açıklayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu,bu gecikmenin kendisinden kaynaklandığını belirterek özür diledi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mantı sevdiğini bildiği için mantı hazırlattığını anlatan Hisarcıklıoğlu, gecikmenin mantı yemekten kaynaklandığını anlatan Hisarcıklıoğlu, mantı yemekle ilgili Başbakan Erdoğan'la arasında geçen diyaloğu şöyle aktardı:

    ''Sayın Başbakanımızın mantı sevdiğini biliyorum. Geldiği zaman ben ısrarla kendisine (Gel mantı yemeğe seni çıkartayım) dedim. O'da özellikle (Sizlerin salonda hazır olduğunu, sizlere karşı ayıp olacağını) ifade ettiler. (Ben toplantıya gireyim de karnım aç olsun) dedi. Ben dedim ki (Benim oda başkanlarımın hepsinin misafirisin sen. Onların hepsinin bu işi mazur göreceklerini ve bunu kürsüden de başkanlarımıza ifade edeceğim) dedim.''

    Hisarcıklıoğlu'nun bu sözleri oda başkanlarının alkışlarıyla karşılandı.




    Hisarcıklıoğlu 4 şey istedi 1,5 milyon istihdam sözü verdi Yorumları