İthal küçükbaş hayvanların yarısı gebe iddiası   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-02-2010 (14:22)   Son Mesaj: 11-02-2010 (14:22)    Cevap: 0    Gösterim: 647  

    11-02-2010

    İthal küçükbaş hayvanların yarısı gebe iddiası

    İthal küçükbaş hayvanların yarısı gebe iddiası


    Yurt dışından ithal edilen küçük baş hayvanların çoğunun gebe olduğu ve kurbanda bunların kesileceği iddia edildi.

    Altunhan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Salim Altunhan, yaptığı açıklamada, hayvancılığı çok sevdiği için Hadımağa mevkisine bir çiftlik kurduğunu ve şu anda çiftliğinde 200 koyun bulunduğunu söyledi.
    Ülkeye yurt dışında ithal büyükbaş ve küçükbaş hayvanların getirildiğini hatırlatan Altunhan, ithalata karşı olmadığını belirtti. Ülkeye getirilen bu hayvanların gümrükte yeteri kadar kontrol edilmediğini iddia eden Altunhan, şöyle konuştu:

    ''Ülkemize dışarıdan büyükbaş, küçükbaş hayvanlar getiriliyor. Getirilmesine karşı değiliz. Getirilsin de... Peki bu hayvanlar getirilirken gümrük sahasında, hayvanların muayene edildiği müsait bir yer var mı? Ben yok olduğunu biliyorum.

    Gümrükte veteriner hekim sayısı hiç yeterli değil. Çünkü, iki tane veteriner hekim vermişler gümrüğe. İki tane veteriner hekim, günde gelen 5 bin koyunu nasıl muayene edecek.

    Ayrıca dezenfekte de yok. Gece denetimleri nasıl yapılıyor bilen yok. Neden kontrol yapılmıyor. Yurt dışından kargas et, süt tozu, tereyağ da getiriliyor. Ben inanıyorum ki bunlarda kontrol edilmiyor. Türkiye kobay mıdır, deneme tahtası mıdır?''

    KÜÇÜK BAŞ HAYVANLAR GEBE

    Kontrolsüzlüğe karşı olduğunu vurgulayan işadamı Salim Altunhan, kurban bayramı dolayısıyla ithal edilen koyunların, hamile olduğunu iddia etti. Altunhan, şunları söyledi:

    ''İthal edilen küçük baş hayvanların yarısından çoğuda gebe. Şu anda doğuranlar var. Bu konuda Tarım İl Müdürünü aradım. Dedim ki (Sayın müdürüm burada doğuran koyunlar var).

    Bana dedi ki (Bir kaç tane gözden kaçmıştır.) Görevini yapmak isteyen veterinerlere de Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan Hareketleri Daire Başkanlığından telefon ediliyor.

    (Gönder o TIR'ları) diye. Ne demek gönder o TIR'ları. O zaman Türkiye'de, gümrük niçin var, veteriner niçin var? Ben buradan bunu ihbar ediyorum.

    Söylediklerimin arkasındayım. Ben kontrolsüzlüğe karşıyım. Bir tarafta 8-10 yaşında ağzında diş kalmamış gebe koyunlar kurban kesilecek.''

    DENETİMLER SÜREKLİ YAPILIYOR

    Bu arada AA muhabirinin görüştüğü yetkililer ise ithal olarak Kapıkule Gümrük Kapısı'na getirilen Hayvanların denetimlerinin sürekli olarak yapıldığını bildirdi.

    Kapıkule Gümrük Sınır Kapısı içerisinde Tahaffuzhane ve Veteriner Müdürlüğü birimi olduğunu vurgulayan yetkililer, denetimlerin buradaki veterinerler hekimler tarafından düzenli bir şekilde yapıldığını belirtti.

    Ülkeye hayvan girişlerinin fazla olması nedeniyle İl Tarım Müdürlüğünden de veteriner hekim görevlendirildiğini vurgulayan yetkililer, ''İthal edilen hayvanlar, izin alınmış yerlere indirildikten sonra tek tek kontrolden geçiriliyor.

    Gebe hayvan varsa bunların satışına kesinlikle izin verilmiyor. Bunlar, tek tek ayıklanıyor. Satışını ise yasaklıyoruz. Ayrıca Kurban Hizmetleri Komisyonu'nun almış olduğu karar doğrultusunda gebe hayvanların kesimi yasak.

    Belediye veterinerlerinin de bunu bildiği için gebe hayvanların kesimine izin vermeyecek'' diye konuştu.

    GEBE HAYVANLARIN KURBAN EDİLMESİ UYGUN DEĞİL

    Edirne Müftüsü Ömer Taşçıoğlu da gebe hayvanların kurban edilmesinin uygun olmadığını belirtti.

    Sığırlarda da 2 yaşını doldurmamış hayvanların kesilmesinin de sakıncalı olduğunu vurgulayan Taşçıoğlu, şöyle konuştu:

    ''Gebe hayvanları kestiğiniz taktirde hayvancılığı teşvik amacına ulaşmamış olur. Çünkü, bir hayvanı kurban ederken, diğeri de büyüyecek, gelişecek. Sığırlarda 2 yaşını doldurmayan hayvanlarda kurban edilmez.

    İki yaşını doldurmuşsa kurban edilebilir. İki yaşını doldurmadıysa velev ki annesinden de büyük olsa dahi, kurban edilmesi uygun değil.

    Yaşı küçük, gebe, ağızlarında dişi olmayan hayvanların kurban diye ticaretinin yapıldığını duyuyoruz. Bu uygun bir davranış değil. Burada kurban kesimi bir ibadet niyetine yapılıyor.

    Dolayısıyla bu ibadete hile karıştırmak, bu ibadeti, karşıdaki insanların yanlış bilgilendirilmesine yol açacak bir davranış sergilemek dinen caiz değildir.

    İslamın bize emrettiği şekilde, kesilecek kurbanlıklara canlarını acıtacak, eziyet diyebileceğimiz tutum ve davranış içinde olmamalıyız.

    Bunları, sokaklarda, dikkatli tutmalıyız. Elimizden kaçırıp sonra kurbanın adına yaraşır olmayan manzaralarla karşılaşmamamız lazım.''




    İthal küçükbaş hayvanların yarısı gebe iddiası Yorumları