Sayıştay Başkanı'ndan belediye denetimleri cevabı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-02-2010 (14:22)   Son Mesaj: 11-02-2010 (14:22)    Cevap: 0    Gösterim: 843  

    11-02-2010

    Sayıştay Başkanı'ndan belediye denetimleri cevabı

    Sayıştay Başkanı'ndan belediye denetimleri cevabı


    Sayıştay Başkanı Recai Akyel, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Sayıştay Başkanlığı'nın 2011 bütçesi görüşmelerinde belediyelerin denetlenmediği iddialarına cevap verdi: Akyel şunları söyledi.

    Sayıştay Başkanı Recai Akyel, 16 büyükşehir belediyesinin tamamının, 2009 ve 2010 yıllarında denetlendiğini, hiçbirinin Sayıştay denetimi dışında kalmadığını ifade ederek, ''Sayıştay denetiminde bir belediyenin hangi siyasi partiye tabi olduğu konusunda herhangi bir kayıt bulunmamaktadır, denetimimizde de herhangi bir özellik taşımamaktadır''
    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Sayıştay Başkanlığının 2011 bütçesi görüşülüyor.

    Sayıştay Başkanı Akyel, komisyonda yaptığı konuşmada, Sayıştay'ın devletin gelir, gider ve mallarını TBMM adına denetlediğini, sorumluların hesap ve işlemlerini yargılama yoluyla kesin hükme bağladığını ve denetim sonuçlarını Parlamentoya raporladığını ifade ederek, devletin mali yapısının sağlıklı işlemesinde üstlendiği role vurgu yaptı.

    Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kamu yönetimi alanında önemli bir değişim yaşandığını dile getiren Akyel, özellikle kamu mali yönetim sisteminde kapsamlı dönüşüm sürecinin devam ettiğini, bu dönüşüm sürecinin başarıya ulaşmasında Sayıştay'a büyük görevler düştüğünü anlattı.

    Sayıştay'ın görevlerini etkin bir şekilde yerine getirilmesi ve Parlamentonun ihtiyaç duyduğu her alanda nitelikli raporların üretilebilmesi için Sayıştay Kanunu Teklifinin yasalaşmasının önem taşıdığını vurgulayan Akyel, eğitim çalışmaları hakkında bilgi verirken de ''TBMM Genel Kurulunda görüşülmekte olan Sayıştay Kanunu Teklifinin yasalaşmasıyla birlikte, denetim kapasitemizin güçlendirilmesi ve yeni denetim metodolojilerine ilişkin bilgi ve becerilerin tüm meslek mensuplarımıza kazandırılmasına yönelik eğitimler, daha da önemli hale gelecektir'' dedi.

    2010 DENETİMLERİ

    Akyel, 2010 yılı denetim faaliyetlerine ilişkin bilgi verirken, Sayıştay denetimine tabi kamu idareleri bünyesindeki hesap sayısının 7 bin 426 adet olduğunu, 2010 çalışma döneminde bu hesapların 1.726 adedinin programa alındığını söyledi.

    Akyel'in verdiği bilgiye göre, programa alınan hesapların 186'sını genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, 158'ini özel bütçeli idareler, 8'ini düzenleyici ve denetleyici kurumlar, 81'ini özel idareler, 676'sını belediyeler, 48'ini mahalli idare birlikleri, 8'ini fon, sandık hesapları, 136'sını genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine ait döner sermaye hesapları, 138'ini özel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine ait döner sermaye hesapları, 296'sını diğer idareler oluşturdu.

    Akyel, sözkonusu 1.726 hesabın genel bütçe harcamalarının yüzde 79'unu oluşturduğuna işaret etti.

    ''BÜTÜN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ DENETLENDİ''

    Sayıştay Başkanı Akyel, mevcut 16 büyükşehir belediyesinden tamamının hem 2009 hem de 2010 yılında denetlendiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

    ''Sayıştay denetimi dışında kalan 2009 ve 2010 yıllarında hiçbir büyükşehir belediyesi olmamıştır. 65 il belediyesinden 2009'da 62'si, 2010'da 60'ı denetlenmiştir.

    Mevcut 749 belediyeden 2009'da 388, 2010'da 303'ü, 1.976 belde belediyesinden 2009'da 67, 2010'da 169 belde belediyesi denetlenmiştir.

    Ayrıca Sayıştay denetiminden bir belediyenin hangi siyasi partiye tabi olduğu, ait olduğu konusunda herhangi bir kayıt bulunmamaktadır ve denetimimizde de herhangi bir özellik taşımamaktadır.''

    ''(SÜMENALTI) İDDİALARININ ASLI BULUNMAMAKTADIR''

    Akyel, Sayıştay'ın performans denetimine ilişkin çalışmalarının da devam ettiğini ve performans denetimi kapasitesinin artırıldığını belirterek, bugüne kadar denetim çalışması tamamlanan raporlardan 13'ünün TBMM'ye sunulduğunu söyledi.

    Akyel, sürdürülen performans denetimi çalışmalarını da ''Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi, Hafif Raylı Taşıma Sistemleri Projeleri, Doğu Karadeniz Sahil Yolu Projesi, Gıda Denetim Faaliyetleri, TÜBİTAK'ın Akademik Çevrelere Uyguladığı Ar-Ge Destekleri, İçme Suyu Yönetimi'' şeklinde sıraladı.

    Raporlama süreci tamamlanmış olup, TBMM'ye sunulmaya hazır herhangi bir Performans Denetim Raporu'nun Başkanlıkta bulunmadığını belirten Akyel, şöyle devam etti:

    ''Son günlerde kamuoyuna yansıyan 'Sayıştay, Türkiye Büyük Millet Meclisine gönderilmesi gereken bazı performans denetimi raporlarını sümen altı ediyor' iddialarının aslı bulunmamaktadır.

    Bu iddialar, ifade ettiğim bu süreç, performans denetim raporları kendi süreci içerisinde devam etmektedir. Performas denetim ve denetim raporları zaten doğası ve tabiatı gereği, uzun süreç gerektiren raporlardır.''

    Bu arada bir milletvekilinin müdahalede bulunması üzerine Akyel, ''Sayıştay 148 yıllık bir çınardır Anayasaya ve yasaya ait görevlerini yerine getirecektir.

    Türk devletinin, Türk milletinin ve Türk toplumunun en büyük güvencelerinden birisidir ve Sayıştay bu görevini sürdürmeye devam edecektir' dedi.

    ''TEKLİFİN EN KISA SÜREDE YASALAŞMASI EN BÜYÜK TEMENNİMİZ''

    Sayıştay Başkanı Akyel, 2011 bütçe teklifine ilişkin bilgi verirken de bütçe teklifinin toplam 128 milyon 835 bin 500 lira olduğunu belirtti.

    Bütçe teklifinin ana kalemlerini aktaran Akyel, ana kalemleri itibarıyla 2011 toplam bütçe teklifiyle bir önceki yıla göre yüzde 7 artış öngörüldüğünü ifade etti.

    2011 hedefleri hakkında bilgi verirken Sayıştay Kanunu Teklifinin bir an önce yasalaşmasının önemine vurgu yapan Akyel, bunun sadece Sayıştay'ın değil, kamu mali yönetim sisteminin sağlıklı şekilde yapılandırılması ve işlemesi için de ''hayati bir öneme sahip olduğunu'' kaydetti.

    Akyel, ''Sayıştay Kanunun Teklifinin en kısa sürede yasalaşması Kurumumuzun en büyük temennisidir'' dedi.




    Sayıştay Başkanı'ndan belediye denetimleri cevabı Yorumları