Meclis'te 2011 Bütçesi tartışması   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-01-2010 (21:34)   Son Mesaj: 11-01-2010 (21:34)    Cevap: 0    Gösterim: 530  

    11-01-2010

    Meclis'te 2011 Bütçesi tartışması

    Meclis'te 2011 Bütçesi tartışması


    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmeler sürüyor.

    MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, hükümetin ''ekonominin büyüdüğünü'' söylediğini belirterek, ''Büyüyen ekonomide işsizlik nasıl olur da hakim hale gelir?'' diye sordu.
    AK Parti hükümetlerinin işsizliğe çare bulamadığını savunan Kalaycı, işsizliğe çözüm için bir plan ve programın da olmadığını belirtti. Kalaycı, ''Sokaktaki 4 vatandaştan birinin işinin olduğunu söylemek, abartı olmayacaktır'' dedi.

    Bu insanların akraba, eş, dost yardımına muhtaç hale geldiğini dile getiren Kalaycı, bütçenin, seçime yönelik olduğunu bildirdi.

    CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Türkiye'nin, 2009 yılında benzer ülkelere göre daha ağır bir ekonomik kriz yaşadığını savundu.

    Hamzaçebi, ''Değerli Türk lirası politikası devam ediyor. Ekonominin rekabet gücü kaybında bir iyileşme yok. Cari açıkta iyileşme yok. Toplam tasarruflarda bir iyileşme yok. Bu bütçenin Türkiye ekonomisine, topluma yarar getireceğini nasıl söyleyeceğiz? Türkiye'nin sorunlarını çözen bir bütçe değil'' dedi.

    ''İşsizlikte sanal bir tablo yaratıldığını, iyileşme olmadığını'' ileri süren Hamzaçebi, tarımsal destekte 2002 yılının daha gerisinde kalındığını söyledi.

    Kriz döneminin ardından borçların yeniden yapılandırılması gibi düzenlemeleri yapmanın doğal olduğunu ifade eden Hamzaçebi, ''Varlık barışı'' uygulamasıyla ilgili Maliye Bakanına sorduğu sorulara yanıt verilmediğini belirtti. Hamzaçebi, ''Varlık barışı, Türkiye tarihinin en büyük kara para aklama operasyonudur'' diye konuştu.

    DSP İstanbul Milletvekili Hasan Macit, cari açığa acil önlem alınması gerektiğine işaret ederek, ''Elde edilen kazanımlar açıkları kapatmak suretiyle yok olmaktadır'' ifadesini kullandı.

    2010 Eylül ayında ithalatın ihracatın beş katı arttığını dile getiren Macit, AK Parti döneminde ''hızlı bir yabancılaşma söz konusu olduğunu'' savundu.

    Macit, 2011 bütçesinin ''yatırım bütçesi olmadığını'' söyledi.

    -''EN BÜYÜK SORUN AB VE GÜMRÜK BİRLİĞİ''-

    CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, ''AKP hükümetleri döneminde ekonomideki büyümenin en ayırt edici özelliği istihdam yaratmamasıdır'' dedi.

    Her 4 gençten birisinin işsiz olduğunu ifade eden Ergin, ''Krizin faturası halka çıktı ki yoksullaştırdığınız insanlara daha fazla makarna, pirinç dağıtmak zorunda kaldınız'' diye konuştu.

    2011 bütçesinin ''cari açığa çözüm bulacak bir bütçe olmadığını'' savunan Ergin, ''Sıcak parayı getirenler ülkemize tek bir çivi çakmadan para kazanıyorlar. Sıcak para, pimi çekilmiş el bombası gibi avucumuzda duruyor'' dedi.

    CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, AB ve gümrük birliğinin, ''ülkenin en büyük sorunu'' olduğunu bildirdi.

    AB'nin ''50 yıldır bir parmak bal çalarak Türkiye'yi oyaladığını'' iddia eden Aslanoğlu, ''Kendi kendimize boş bir vagonun arkasına takılıp gitmeyi bırakalım. Bize demokrasi dersi verenler, demokrasi havarileri gelsin Anayasa Mahkemesine nasıl üye seçildiğini görsün'' dedi.

    Aslanoğlu, teşvik sistemini eleştirdi.

    AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, AK Parti hükümetleri döneminde gelir dağılımında düzelme olduğunu söyledi.

    Konuşmaların ardından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milletvekillerinin sorularını yanıtlamaya başladı.




    Meclis'te 2011 Bütçesi tartışması Yorumları