Fuarın kurdelasını Maliki kesti   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-01-2010 (18:21)   Son Mesaj: 11-01-2010 (18:21)    Cevap: 0    Gösterim: 516  

    11-01-2010

    Fuarın kurdelasını Maliki kesti

    Fuarın kurdelasını Maliki kesti


    Irak Başbakanı Nuri el Maliki, 11 ülkeden 321 şirketin katıldığı fuarın açılışında yaptığı konuşmada, Irak'la ya da Irak'ta iş yapmak isteyen şirket ve ülkeler için Bağdat Fuarı'nın büyük bir fırsat olduğunu söyledi.

    Fuarın Bağdat'ta açılmasının Irak'ın imarı için sergilenen güçlü iradenin kanıtı olduğunu dile getiren Maliki, ''Ulusal katılımlı hükümet, her türlü kolaylığı sağlamak için güçlü bir iradeye sahip. Irak'ın imarına katılmak isteyenler için çok büyük fırsatlar var. Ülkenin imarı için bu yıl tahsis edilen bütçe önceki yıllarda tahsis edilen bütçelerden çok daha büyük. Yatırım ve imar için hedeflerimiz çok büyük'' dedi.
    Maliki, konuşmasının sonunda, Irak'tan korkan, ''Irak'ı sevmeyen ve Irak'ta zorluk çıkaranlar'' olarak nitelendirdiği taraf ve şahıslara rağmen Bağdat'a gelip fuara katılan ülke ve şirketlere teşekkür etti.

    Bu arada, fuara katılan Türk şirketlerinin sayısında geçen yıla oranla azalma yaşanmasına rağmen Irak Ticaret Bakanı Safa El Din Safi, Türk şirketlerinin fuara katılımın düzeyinin başarılı bulduğunu belirtti.

    Safi, Türk şirketlerinin Irak'ın önemini idrak ettiğini ve bu yüzden Türk şirketlerinin Irak'la ilgili Türkiye'de, Erbil, Bağdat ve Basra'da fuarlar düzenlediğine dikkat çekti. Safi, ''Bağdat ve diğer fuarlara katılan Türk firmalarının önünde çok iyi fırsatlar var. Bu fuarda dikkatimi çeken bu yılki Bağdat fuarına katılan Türk firmaları yeni. Daha önce fuara katılan şirketler Irak'ta tanınıyor artık. Kendilerini tanıtmaya ihtiyaçları yok'' dedi.

    Türkiye'den 37. Uluslararası Bağdat Fuarı'na demirçelik, tekstil, gıda, sağlık, güvenlik sektörü gibi değişik alanlarda faaliyet gösteren 23 şirket katılıyor.

    Fuarla ilgili A.A muhabirine bilgi veren Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği Ticari Müşaviri Metin Kırkın, Türk şirketlerinin bugün açılan fuara katılımının geçtiğimiz yıla oranla zayıf kaldığını ve bunun Iraklı fuar organizatörü ile Türk organizatör arasında yaşanan küçük bir sorun ve fuarın bayram öncesine denk gelmesi ile fuar süresinin uzun olmasından kaynaklandığını söyledi.

    Kırkın, önümüzdeki yıl Bağdat fuarına katılacak Türk şirketlerinin sayısında önemli bir artış yaşanacağından emin olduğunu ve gelecek yıl Irak'ta 20 fuar düzenlemeyi ve bu fuarların Necef, Kut gibi güney illerinde yapmayı palanladıklarını kaydetti.

    Irak'ta 100 milyar dolarlık iş hacmi bulunuyor. Irak'ın 30 milyar dolarlık ithalat, 70 milyar dolar petrol ihracatı yapması bekleniyor. Ülkenin imarı için merkezi hükümet tarafından 20 milyar dolarlık bütçe ayrılmış durumda bulunuyor.

    37. Uluslararası Bağdat Fuarı, 1-10 Kasım tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak. Birçok şirketin Irak Hükümeti ve Iraklı şirketlerle anlaşma imzalaması bekleniyor.




    Fuarın kurdelasını Maliki kesti Yorumları