Çin ile stratejik işbirliği diplomasisi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-01-2010 (16:38)   Son Mesaj: 11-01-2010 (16:38)    Cevap: 0    Gösterim: 490  

    11-01-2010

    Çin ile stratejik işbirliği diplomasisi

    Çin ile stratejik işbirliği diplomasisi


    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Pekin temasları çerçevesinde, Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilerek stratejik işbirliği boyutuna taşınması için zemin hazırlanıyor.

    Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Davutoğlu'nun iki yıl sonra devlet başkanı olması beklenen Çin Devlet Başkan Yardımcısı Şi Cinping ile bugün yaptığı görüşmede, bu konuda daha önce alınan karar yinelenerek, ilişkileri geliştirmek için her iki tarafta da siyasi iradenin mevcut olduğu belirlendi.
    Bakan Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 yılı içinde Çin'i ziyaret edeceğini aktararak, Başbakan Erdoğan'ın Sincan Uygur Özerk Bölgesi için dile getirdiği Oraganize Sanayi Bölgesi kurması önerisini tekrarladı. Davutoğlu, tarihin normalleşerek, ekonomik ve ulaştırma alanlarında İpek Yolu'nun tekrar tesis edilmesi gerektiğini de belirtti.

    Davutoğlu'nun Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Murat Esenli'nin verdiği akşam yemeğine halen Pekin büyükelçisi olan, eskiden Malezya'dan bir öğrencisi de davet edildi. Davutoğlu, öğrencisinin çocuklarını severek, eşiyle bir süre sohbet etti.




    Çin ile stratejik işbirliği diplomasisi Yorumları