Çağlayan Ekim ihracatından memnun!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-01-2010 (15:23)   Son Mesaj: 11-01-2010 (15:23)    Cevap: 0    Gösterim: 384  

    11-01-2010

    Çağlayan Ekim ihracatından memnun!

    Çağlayan Ekim ihracatından memnun!


    Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Ekim ayı ihracatının yüzleri güldürdüğünü belirtti ve yıl sonunda 111,7 milyar dolarlık ihracat hedefinin aşılabileceğini söyledi.

    Hong Kong'daki temaslarını sürdüren Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) açıkladığı Ekim ayı ihracat rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
    10 milyar 790 milyon dolarlık ihracat rakamıyla, ihracatta geçen aya göre yüzde 16,81, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 8,8'lik artış kaydedildiğini vurgulayan Çağlayan, şöyle konuştu:

    ''TÜİK'in ilk 9 aydaki ihracat rakamları ile TİM'in Ekim ayı ihracatına göre, 10 aylık ihracatımız 92 milyar 675 milyon dolar olmuştur. Orta Vadeli Programda bu yılın hedefini revize etmiştik.

    Önceki 107,5 milyar dolarlık hedefin yerine 111,7 milyar dolar rakamını koyduk. Ekim sonu itibariyle 92,6 milyar dolara ulaşmamız, bize bu hedefi yakalayabileceğimizi gösteriyor.

    Kasım ve Aralık aylarında Ekim ayı ihracat rakamını gerçekleştirmemiz halinde, 111,7 milyar dolarlık ihracat hedefi de aşılacaktır.

    Son 12 aylık ihracat rakamımız 111,6 milyar dolardır. Bu bile hedefe çok az kaldığını göstermektedir. 2 ay için 19 milyar dolarlık ihracata ihtiyacımız var.

    Ekim-Kasım-Aralık dönemi, ihracat rakamlarının yüksek olduğu dönemlerdir. Kasım ayında 1 hafta, 10 günlük kurban bayramı olsa da, bayram öncesi ve sonrası yığılmaları dikkate aldığımızda tahmin ediyorum ki hedefi rahat bir şekilde yakalayabileceğiz.''

    AB VE PARİTE ETKİSİ

    Bakan Çağlayan, ihracatta görülen artışta AB ülkelerindeki talebin etkili olduğunu ifade etti. Paritenin de bu artışta payı bulunduğunu kaydeden Çağlayan, Eylül'de 1,31 olan paritenin Ekim'de 1,39 seviyesine çıktığına dikkati çekti.

    Ekim ayında 221 gümrük bölgesine ihracat yapıldığını, ihracatın da yüzde 41,8'inin dolar, yüzde 51'inin avro, yüzde 3,5'inin sterlin, yüzde 2,5'inin de TL cinsinden gerçekleştirildiğini belirten Çağlayan, ''Doların değerinin çok düştüğü bu ortamda ihracatçılarımız, ihracatta avronun ağırlığını artırmaya başlamıştır. Avronun değerinin artması da ihracatı artıran bir etken olmuştur'' dedi.

    İhracatta Almanya'nın yine ilk sırada yer aldığını kaydeden Çağlayan, şöyle devam etti:

    ''Almanya'ya 1 milyar 208 milyon dolar ihracat gerçekleşti. TİM verilerine göre bu 2007 Kasım döneminden bu yana, yani son 35 ayın en yüksek seviyesidir.

    Almanya'ya aylık ihracat normalde toplam ihracatın yüzde 10'unu oluştururken, bu rakam Ekim ayında yüzde 11,2'ye yükselmiş, yani Almanya'ya ihracat öne çıkmıştır.

    Yine bu yıl ihracatımızda ilk 30 ülkenin 21'inde yılın en yüksek ihracatı gerçekleştirilmiştir. 1996'dan bu yana TÜİK verilerini dikkate aldığımızda İran, İsrail, Suriye, Türkmenistan ve Kanada'ya olan ihracatımızdaki dış ticaret işlemlerimiz de aylık bazda rekor seviyede gerçekleşmiştir.

    Ürün bazında demir çelik ihracatındaki artış önemli. Otomotiv sektörümüz yine birinci. 1 milyar 696 milyon dolar önemli bir rakamdır. İran'a ihracatta çelik sektörü yüzde 44'lük paya sahiptir ve burada bir önceki aya göre yüzde 60 artış söz konusudur.

    Ukrayna'ya ihracatımızdaki artışın 11,5 milyon doları yaş meyve sebzeden, 3,7 milyon doları elektrik, elektronikten olmuştur. Çin'e ihracattaki en büyük artış madencilik sektöründedir ve Çin'de 10 ayın en yüksek rakamı sağlanmıştır.

    Ülkeler itibariyle de sıralama değişmiştir. Almanya yine birinciliğini koruyor. İngiltere 2'nci, İtalya 3'üncü sırada ama geçen yıl 9'uncu olan Irak, 4'üncü sıraya yükselmiştir. Fransa, 5'inci sıraya inmiştir.''

    Ülke grupları itibariyle de AB ülkelerine yapılan ihracatta bir önceki aya göre yüzde 17 artış meydana geldiğini anlatan Çağlayan, ihracattaki 1,5 milyar dolarlık artışın da yüzde 52'sinin Avrupa kaynaklı olduğunu ifade etti.

    CARİ AÇIĞA VURGU

    Sektörlere göre de, tarımda yüzde 8,4, sanayi ürünlerinde yüzde 7,4, madencilikte ise yüzde 68 olduğunu belirten Çağlayan, Ekim'de 100 milyon doların üzerinde ihracat yapılan ülke sayısının da 26'ya yükseldiğini vurguladı.

    Çağlayan, ''Türkiye'nin büyümesinin motoru olan ihracat, artmaya devam ediyor. Bu çerçevede Orta Vadeli Program hedefini aşacağız. Bunun yanı sıra cari açık üzerinde durmamız gerekiyor. İthalat da bir taraftan artıyor. Bunun üzerinde de yoğun bir şekilde çalışıyoruz'' açıklamasında bulundu.

    Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 10 milyar 790 milyon dolar olan ekim ayı ihracatının, 2010 yılı içinde gerçekleştirilen en yüksek ihracat değeri olduğunu belirterek, aylık ihracatın ilk defa 10 milyar doların üzerine çıktığını bildirdi.

    Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, 2002 yılından bu yana son 8 yıllık dönemde aylık ihracat verileri dikkate alındığında, ekim ayı gümrük verileri doğrultusunda ihracat rakamlarının açıklanması ile ihracatın bu rakamdan daha yüksek çıkmasının mümkün olduğunu kaydetti.

    Ekim ayı ihracatının artışında özellikle diğer Avrupa ülkeleri olmak üzere AB ülkelerindeki talep artışının etkili olduğunu, diğer önemli bir etkenin de avro / dolar paritesi olduğunu belirten Çağlayan, Eylül 2010'da avro / dolar paritesi 1,31 seviyesinde iken ekim ayında 1,39 olduğunu ifade etti.

    Avrupa bölgesinde talep artışı ve paritenin de lehimize gerçekleşmesiyle ihracatın arttığını belirten Çağlayan, ekim döneminde yapılan ihracatın yüzde 41,8'inin dolar cinsinden ve yüzde 51'inin avro cinsinden, yüzde 3,5'inin sterlin ve yüzde 2,5'inin Türk Lirası cinsinden yapıldığını söyledi.

    Bakan Çağlayan, bu ay yapılan ihracatta genel eğilimden farklı olarak doların ağırlığının azaldığını, avronun ağırlığının kısmen de olsa arttığının görüldüğünü kaydeden Çağlayan, Ekim 2010'da 221 farklı ülke/gümrük bölgesine ihracat yapılmasının, ihracatçıların herşeye rağmen bulundukları pazarlardaki yerlerini koruduklarını gösterdiğini ifade etti. Çağlayan, şöyle devam etti:

    ''İhracatımızda ilk sırada yer alan Almanya'ya ihracatımız Ekim ayında 1 milyar 208 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

    Özellikle bu ay Almanya'ya yapılan ihracatımız önemli bir performans göstermiştir. Bu ihracatımız, TİM verilerine göre, 2007 Kasım döneminden bu yana 35 ayın (TÜİK verilerine göre 2008 Temmuz ayından bu yana 27 ayın) en yüksek seviyesinde gerçekleşmiştir.

    Almanya'ya yapılan ihracatımız aylık bazda toplam ihracatımızın yüzde 10'nu oluştururken, ekim ayında bu oran yüzde 11,2 olmuştur. 10 aylık dönemde Almanya'ya yapılan ihracatımız toplam ihracatımızın yüzde 10,2'sini oluşturmaktadır.

    Ekim döneminde ihracat yapılan 221 ülke/gümrük bölgesinden 67;sinde (TİM verilerine göre) yılın en yüksek ihracatı yapılmıştır. İhracatımızdaki ilk 30 ülkenin 21'inde yılın en yüksek ihracatı gerçekleştirilmiştir.

    Ekim 2010 ihracatımız içinde önemli paya sahip İran, İsrail, Suriye, Kanada ve Türkmenistan aylık bazda şimdiye kadar ihracatımızın en yüksek seviyesine ulaştığı ülkelerdir.

    Ocak-Ekim dönemi ihracat rakamları 2009 ve 2008 yılları ile karşılaştırıldığında bazı ülkelere olan ihracatımızdaki gelişmeler çarpıcıdır. 132 milyar dolarlık ihracatın yakalandığı 2008 yılına bile kıyasla önemli artışlar görülmektedir.

    2008 ve 2009 Ekim ayı ihracat rakamı ile 2010 Ekim ihracat rakamı karşılaştırıldığında Irak, Libya, İran, Çin, Brezilya, Suriye, Tayland, Türkmenistan, Ürdün, Kanada, Slovakya ve Malezya;ya yüksek oranlarda ihracat artışı gerçekleşmiştir.

    Ayrıca, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Ukrayna, İsviçre ve Rusya göreceli olarak ihracatımızın yüksek artışlar gösterdiği ülkelerdir.

    1996 yılından bu yana TÜİK verileri dikkate alındığında İran, İsrail, Suriye, Türkmenistan ve Kanada;ya olan ihracatımız dış ticaret hacmimizde aylık bazda rekor seviyede gerçekleşmiştir.

    Ekim ayı ihracatının başka bir özelliği İsveç ve Kazakistan;a 36, Çek Cumhuriyeti;ne 35, Polonya;ya 31, Avusturya;ya 30, Almanya;ya 27, İngiltere, Rusya, ABD ve Hollanda;ya 25 ay sonra gerçekleştirilen en yüksek ihracat düzeyine ulaşmasıdır.''

    Bakan Çağlayan, ekim ayı ihracatının yüksek olmasında AB ülkelerine ihracat artışının etkisinin büyük olduğuna işaret ederek, ihracatın ekim ayında bir önceki aya göre AB ülkelerine yüzde 17 oranında artış gösterdiğini belirtti.

    Bir önceki aya göre ihracatta görülen 1 milyar 554 milyon dolarlık artışın yaklaşık yüzde 52'sinin AB ve diğer Avrupa ülkelerinden, yüzde 25;inin Ortadoğu ülkelerinden ve yüzde 12;sinin de Bağımsız Devlet Topluluğundan kaynaklandığını söyledi.

    Çağlayan, dünya ve Avrupa pazarlarından gelen olumlu sinyaller ve Ekim 2010 ihracat performansının son 2 ayda sürdürüldüğü takdirde Orta Vadeli Programda belirlenen 111.7 milyar dolar ihracat hedefine rahatlıkla ulaşılacağını da bildirdi.




    Çağlayan Ekim ihracatından memnun! Yorumları