Önder Sav, yeni CHP Tüzüğüne isyan etti   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-01-2010 (11:38)   Son Mesaj: 11-01-2010 (11:38)    Cevap: 0    Gösterim: 434  

    11-01-2010

    Önder Sav, yeni CHP Tüzüğüne isyan etti

    Önder Sav, yeni CHP Tüzüğüne isyan etti


    CHP Genel Sekreteri Önder Sav, genel sekreterin yetkilerini kısıtlayan yeni tüzüğün uygulanmaması için harekete geçti. Sav'ın yeni hamles CHP'de zaten arapsaçına dönmüş ilişkileri daha da karşıklaştıracakt gibi.

    Sav"ın Kılıçdaroğlu"na "Yeni tüzüğü kabul etmem mümkün değil. 13 Genel Başkan Yardımcısı"ndan biri olmam. Bunu kabul etmem" dediği öğrenildi.
    Sav, kurmaylarına "Kemal"le yürümemiz zor. Eski tüzüğün uygulanabilmesi için kurultay toplanması gerekiyor. Gerekli çalışmayı yapın" talimatı verdi.

    Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı"nın uyarısı sonucu "yeni tüzük" olarak bilinen tüzüğü uygulamaya koymaya hazırlanan CHP"de sular durulmuyor. "Yeni Tüzük"le birlikte yetkilerini kaybedecek olan Önder Sav, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu"na "Eski tüzüğe dönelim" önerisinde bulundu. Yeni tüzüğün "Güçlü Genel Sekreterlik" kavramını ortadan kaldırdığını belirten Sav, "Yeni tüzükte 13 genel başkan yardımcısı var. Ben bunlardan biri olmam. Güçlü Genel Sekreterlik kurumu devam etsin, eskiye dönelim" dedi. Önder Sav, "Yeni bir tüzük kurultayı toplayalım. Bu kurultayda Deniz Baykal döneminde uyguladığımız tüzüğü yeniden işler hale getirelim" önerisinde bulundu.

    Kemal Kılıçdaroğlu"nun bu öneriye sıcak bakmadığını gören Önder Sav, cuma günü kurmaylarına talimat vererek, "Kemal"le yürümek zorlaştı. Önce tüzük kurultayını toplayalım. Ardından büyük kurultaya gidebiliriz. Gerekli çalışmayı yapın" dedi. Hakkı Suha Okay"ı "tüzük kurultayı için imza toplanmasını organize etmek"le görevlendiren Sav, çalışmaları da gün boyu kendisi takip etti. Cuma, Cumartesi ve Pazar günü kurmaylarıyla toplanan Sav, kendisine yakın Parti Meclisi üyelerini de Ankara"ya çağırdı. Sav"ın salı günü saat 15.00 sularında CHP Genel Merkezi"nde "gizli bir toplantı" yapacağı ve "Kurultaya hazır olun, Kemal"le yollarımızı ayırabiliriz" diyeceği öğrenildi.

    Önder Sav"ın çarşamba günü yapılacak "resmi" Parti Meclisi toplantısında ise Cumhuriyet Gazetesi Yazarı - PM Üyesi Mehmet Faraç ile Hikmet Çelik"in konuşma yapmasını istediği öğrenildi. Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay aracılığıyla Faraç ve Hikmet Çelik"e talimat verdirten Sav, "İkisi de eski tüzüğü isteyen konuşma yapsınlar" dedi. Sav"ın talimatını Faraç ve Çelik"e ileten Okay, "Çarşamba günü bütün sorumluluk sizde" ifadesini kullandı.

    Okay, Mehmet Faraç ile Hikmet Çelik"in çarşamba günü yapılacak Parti Meclisi toplantısında "Yeni tüzük demokratik değil. Genel Sekreterliğin yetkileri kısıtlanıyor. Bizim de oy verme hakkımız kaldırılıyor" demesini istedi. Faraç ve Çelik bu talimat üzerine konuşma hazırlığı yapmaya başladı. Parti Meclisi üyesi iki ismin, konuşmanın ardından, Kemal Kılıçdaroğlu"na "Tüzük Kurultayı Önergesi" için hazırlanacak olan metni verecekleri de öğrenildi.

    Öte yandan, Kemal Kılıçdaroğlu"na yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Önder Sav"ın taktiklerini izleyen Kılıçdaroğlu, "Çarşamba gününü bekleyin, tepki göstermeyin" dedi. Aynı kaynak, Sav"ın taktiklerini şöyle yorumladı: "Önder Bey, genel sekreterlik makamının yetkilerinin kısıtlanmasını ve yetkilerin eşit şekilde dağıtılmasını kabullenemiyor. Önder Bey, eski tüzüğe dönmek ve aşırı yetkilerle donatılmak istiyor. Bunun için de Kemal Bey"e gözdağı veriliyor. Tüzük Kurultayı toplarız denilerek, genel başkan da tartışmaya açılmak isteniyor. Önder Bey, istediğini yapabilir. Bunda özgür. Ancak parti tabanı, genel sekreterliğin aşırı yetkilerle donatılmasını istemiyor. Eski tüzükte, para harcama yetkisinden, partideki bilgisayarların tamir edilmesine dek her şey Önder Bey"in izniyle oluyordu. Yeni tüzükte bu yetkiler genel sekreterden alınıyor ve ilgili genel başkan yardımcılarına veriliyor."

    Önder Sav"ın bu yüzden, "13 genel başkan yardımcısından biri olmam, 13 adamdan biri olmam, eski tüzüğü ve güçlü genel sekreterlik makamının işlerliğini istiyorum" dediğini belirten CHP"li kaynak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeni tüzük, genel başkan yardımcılarını eşit hale getiriyor. Genel Sekreterlik makamı olması gereken seviyeye çekiliyor. Ancak Önder Bey bunu kabul etmiyor. Bu yüzden tüzük kurultayı toplamak istiyor. Böylece eski tüzüğe dönerek partinin tek hakimi olmak istiyor."

    Öte yandan, CHP Genel Sekreteri Önder Sav"ın, Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmede, "Eski tüzüğe dönenen kadar, genel sekreterlik görevine Şahin Mengü ya da Tekin Bingöl devam etsin" dediği de öğrenildi. Sav, Kılıçdaroğlu"na "eski tüzüğe dönüş"ü kabul ettiremediği taktirde, partiyi 40 gün içinde kurultaya götürmeye çalışacak. CHP içindeki bazı kaynaklar, "Sav bunu başarırsa, tüzük kurultayının ardından Büyük Kurultayı toplayacak. Hedefi genel başkanlık. Sav genel başkan olmak istiyor" yorumunu yaptı.

    CHP içindeki bazı kaynaklar ise, Önder Sav"ın "Yargıtay"dan gelen uyarı yazılarını genel başkandan saklamasının parti suçu" olduğunu belirterek, "Sayın Genel Sekreterin aslında disiplin kuruluna sevk edilmesi gerekiyor" dedi.




    Önder Sav, yeni CHP Tüzüğüne isyan etti Yorumları