Gurbetçilerin oy kullanması için girişim   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-31-2010 (12:37)   Son Mesaj: 10-31-2010 (12:37)    Cevap: 0    Gösterim: 502  

    10-31-2010

    Gurbetçilerin oy kullanması için girişim

    Gurbetçilerin oy kullanması için girişim


    Devlet Bakanı Faruk Çelik, Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının bu ülkede oy kullanabilmeleri yönünde ortak çalışma yapmak için Almanya Göç ve Uyum Bakanı Maria Böhmer'i Türkiye'ye davet etti.

    AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, şu anda sadece gümrük kapılarında oy verebilen ve sayıları 2.5 milyonu bulan yurt dışında yaşayan Türk seçmenlerin, 2011 genel seçimlerinde ikamet ettikleri ülkelerde oy kullanabilmeleri için çalışma başlatıldı.
    Yurt dışında yaşayan Türklerin büyük bir kısmını Almanya'daki Türkler oluşturduğu için, öncelikle Almanya ile bir çalışma yapılacak. Bu kapsamda Devlet Bakanı Faruk Çelik, Almanya Göç ve Uyum Bakanı Böhmer'i Türkiye'ye davet etti.

    İki bakan başkanlığında yapılacak teknik toplantılar Kasım ayında Ankara'da, Aralık ayında ise Berlin'de gerçekleştirilecek. Çalışmaların 2011'de yapılacak genel seçimlerden önce tamamlanması bekleniyor.

    Çelik ve Böhmer'in ele alacağı diğer konular arasında ise eğitim, din hizmetleri, imamların eğitimi, mesleki diplomaların tanınırlığı, aile birleşimi ve Türkiye'den Almanya'ya göçün 50. yılı nedeniyle gerçekleştirilecek etkinlikler bulunuyor.

    -AİHM'DEN YUNAN VATANDAŞLARIN LEHİNE KARAR-

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de geçen temmuz ayında iki Yunan vatandaşının seçimler için Yunanistan'a gitmek yerine ikamet ettikleri Fransa'da oy kullanabilecekleri yönünde karar verdi.

    Yaşadıkları ülkede oy kullanamamalarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu gerekçesiyle dava açan Yunan vatandaşlarını haklı bulan AİHM, gerekçeli kararında, ''Davacılar oy kullanmak için Yunanistan'a gidebilirler ancak bu yolculuk masraflı olduğundan ve ailevi ve mesleki yaşamda düzen bozukluğu yarattığından seçim hakkının kullanımını ciddi biçimde karmaşık hale getirmektedir'' tespitinde bulundu.

    Kararda ayrıca Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin 2005 yılında tüm Avrupa devletlerine, vatandaşlarına ''ikamet koşulu olmaksızın tüm seçimlerde oy hakkı vermelerini'' isteyen kararı da hatırlatıldı.




    Gurbetçilerin oy kullanması için girişim Yorumları