'Küçük paralar kart kullanmaya utanılıyor'   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-29-2010 (17:22)   Son Mesaj: 10-29-2010 (17:22)    Cevap: 0    Gösterim: 463  

    10-29-2010

    'Küçük paralar kart kullanmaya utanılıyor'

    'Küçük paralar kart kullanmaya utanılıyor'


    Visa Europe İnovasyondan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Sandra Alzetta, banka kartlarının düşük miktarda ödemeler için kullanılmasında tüketicilerin çekingen davrandığını belirtti.

    Visa Europe İnovasyondan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Sandra Alzetta, banka kartlarının düşük miktarda ödemeler için kullanılmasında tüketicilerin çekingen davrandığını belirterek, ''5 avroluk bir alışveriş için kartımı kullandığımda yanımdakiler utançtan ölüyorlar.
    Tüketicileri, banka kartlarını kullanmanın bir sorun olmadığına ikna etmek için perakende noktalarının bunu istediğini göstermek gerekiyor'' dedi.

    Alzetta, Visa'nın inovasyona yaklaşımı konusunda AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, yeni teknolojilerin zaman zaman baştan çıkarıcı olabildiğini ancak inovasyon konusunda öncelikle müşteri ihtiyaçlarını anlamak gerektiğini belirtti.

    Son birkaç yılda inovasyona 1 milyar avroyu aşkın yatırım yaptıklarını belirten Alzetta, Visa Europe'un inovasyonda mobil ödeme ve elektronik ticarete öncelik verdiğini kaydetti.

    Mobil ödeme konusunda heyecanlı ve umutlu olduklarını söyleyen Alzetta, cihazların yeterli teknolojiye ulaştığını ve akıllı telefonların yaygınlaştığını, ayrıca mobil operatörler ve diğer paydaşlar arasında işbirliği konusunda bir olgunluk seviyesine gelindiğini belirtti.

    İşbirliği perspektifleri konusunda telefonun plastik karta açılan bir pencere olarak kullanılabileceği gibi ödemelerin doğrudan mobil cihazlarla yapılmasının da önemli bir gündem haline geldiğine işaret eden Alzetta, mobil ödeme konusunda Akbank'la başlattıkları çalışmayı anımsattı.

    İnternet üzerinden cep telefonu ile alışveriş yapma konusuna da önem verdiklerini, cep telefonuna bir ödeme uygulaması indirilmesiyle kredi kartının online alışverişte hızlı ve güvenli kullanımının mümkün olduğunu belirten Alzetta, ''Tüketicinin tek yapması gereken bir kez uygulamayı indirmek olacak. Bu küçük Visa kartı telefon içine yerleşmiş gibi olacak'' dedi.

    Alzetta, önümüzdeki dönemde inovasyonların odaklanacağı alanlara ilişkin değerlendirmesinde ise şunları kaydetti:

    ''Mobil ödeme, insanların ödemeleriyle ilişkilerini önümüzdeki birkaç yılda önemli ölçüde değiştirecek. Online ödemelerin giderek artan şekilde kullanılması da diğer bir önemli nokta.

    Visa Europe'un işlem hacminin yüzde 20'si elektronik ticaretten geliyor. Online hacmimiz geçen yıl yüzde 35 arttı. Avrupalı tüketiciler online alışverişe daha çok güvenir hale geldi ve faydalarının farkına vardı.''

    ''ÇOK FAZLA POS CİHAZI VERİMSİZLİK GETİRİYOR''

    Bu süreçte Türkiye'nin inovasyonda öncelik vermesi gereken alanlara da değinen Alzetta, Türkiye için önceliğin banka kartları olması gerektiğini vurguladı.

    Alzetta, temassız ödemenin banka kartlarının ödeme için kullanılmasını teşvik edebileceğini ancak bankaların birlikte çalışması gerektiğini belirterek, ''Alışverişe gittiğinizde çeşitli bankaların çok sayıda pos cihazını görüyoruz.

    Bu Türkiye için iyi değil ve bir çözüm bulunması gerekiyor çünkü Türkiye pazarını verimsiz hale getiriyor. Bu konuya odaklanılması gerekir'' diye konuştu.

    Türkiye'nin chip&pin konusunda çok iyi bir iş çıkardığınızı ve temassız sistemin bu altyapı üzerine kurulabileceğini söyleyen Alzetta, ''Temassız ödemenin yaygınlaştırılması, mobil ödemedeki fırsatın önünü açmanın yolu'' dedi.

    Alzetta, düşük miktardaki ödemelerde kart kullanımının yaygınlaşamamasında tüketicilerin çekingenlik göstermesinin de rol oynadığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''5 avroluk bir alışveriş için kartımı kullandığımda yanımdakiler utançtan ölüyorlar. Tüketicileri, banka kartlarını kullanmanın bir sorun olmadığına ikna etmek için perakende noktalarının bunu istediğini göstermek gerekiyor. Aslında şu anda tüketicileri eğitme sürecindeyiz.

    İngiltere'de bir sağlıklı fast food zinciri bir süredir temassız ödeme kabul etmeye başladı ve bundan çok memnun. Öğle saatlerinde kasa önündeki uzun kuyrukları görüp vazgeçen insanları ya da küçük bir atıştırmalık almak isteyen ancak bozuk parası olmadığı için geri dönenleri kazanıyorlar.

    Visa temassız kart kullanan bir müşteri, nakit kullanan yerine yüzde 6 fazla işlem gerçekleştiriyor. Satıcı bunu teşvik ettiğinde tüketicinin de utanması gerekmiyor.''




    'Küçük paralar kart kullanmaya utanılıyor' Yorumları