İran'la ticaretin yeni üssü Kapalıçarşı!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-29-2010 (14:57)   Son Mesaj: 10-29-2010 (14:57)    Cevap: 0    Gösterim: 650  

    10-29-2010

    İran'la ticaretin yeni üssü Kapalıçarşı!

    İran'la ticaretin yeni üssü Kapalıçarşı!


    İran’la ticarette ABD baskısına Kapalıçarşı yöntemiyle karşılık geldi. İranlı tüccar işlerini Kapalıçarşı’da bağlıyor. Bakan Çağlayan da “Her ülke İran’la ticaret yapıyor. Ama kamuflaj giyiyorlar” dedi

    Kıymet Sezer'in haberi
    Türk ve İranlı işadamları, ABD"nin İran"la para trafiğine koyduğu ambargoyu türlü yöntemlerle deliyor. Edinilen bilgiye göre, bu yönde en fazla uygulanan yöntem ise Kapalıçarşı ticareti.

    İranlı tüccar Türkiye"de işlerini Kapalıçarşı"da bağlıyor. Her türlü ticari anlaşma ve para alışverişi de burada yapılıyor. Türk işadamları da İran"da aynı yöntemle ticaret yapıyor.

    ABD"nin İran ambargosunu, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan"la Nahçıvan temaslarının ardından özel uçak ATA ile Türkiye"ye dönüşünde konuştuk.

    Çağlayan, İran ile ambargo kaynaklı bir ticari sorun bulunmadığını söyledi. "İşadamının önünü kesemezsiniz" diyen Çağlayan, ABD ve Avrupa ülkelerinden de İran"a ihracat yapıldığını söyledi.

    ÇAĞLAYAN: DUBAİ ÜZERİNDEN DELİYORLAR

    "Her ülke İran"la ticaret yapıyor. Ama kılık değiştiriyorlar, kamuflaj giyiyorlar" diyen Çağlayan, şunları söyledi: "Geçtiğimiz yıl İran 66 milyar dolar ithalat yaptı.

    Bu ithalatın 2 milyar doları Türkiye"ye, 8 milyar doları da Çin"e. Kalan 56 milyar dolar diğer ülkeler tarafından kapılmış. Diğer ülkeler deyince de dünyanın en iyi ihracatçı firmalarını düşünün ve kim olduklarını siz yazın. Mesela Dubai"nin geçen yıl İran"a yaptığı ihracat 8 milyar dolar.

    Dubai ne üretiyor ki, ne satıyor bu fiyata? Bu sadece kamufle olmuş firmalara bir örnek." ABD"de 7 büyük firmanın CEO"suna, "Gözümün içine bakın ve doğruyu söyleyin.

    İran"dan yüksek fiyatla teklif gelse malınızı satar mısınız, satmaz mısınız?" diye sorduğunu anlatan Çağlayan "Satarız dediler. Onlar da sloganımızı uygulamaya başladılar, yani: Durmak yok yola devam" dedi.

    18 ayda Ay"a gittim dönüyorum

    Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı olarak 18 ayda 64 ülkeye gittiğini, yaptığı hesaba göre, 440 bin kilometre yol yaptığını, dünyayı 11 kez dolaştığını söyleyen Çağlayan "Dünya ve Ay arası 370 bin kilometre.

    Bu da demek oluyor ki, ben Ay"a gitmişim, dönüşe geçmişim. Hatta 70 bin kilometre de dönüş yolu katetmişim. Ay"a gidiş geliş 740 bin kilometre ise ben seçimlerden önce Ay"dan dönmüş olurum" dedi.

    Bedelli teklifi getiremem

    Çağlayan, bedelli askerliğin uygulandığı 1999"da Ankara Sanayi Odası Başkanı iken bedelli için ilk teklifi getiren isim.

    "Bedelli çıktı, askerliği gelen gençler, evlenmeye hazırlanan genç kızlar beni gördükleri yerde elime yapışıp öpmeye çalıştı" diyen Çağlayan, bugün aynı teklifi getiremeyeceğini söyledi. Çağlayan "Küçük oğlum askerlik döneminde. O yüzden bugün bedelli askerlik için önayak olamam" dedi.

    İsrail"e ihracat yüzde 30 arttı

    Bakan Çağlayan, Mavi Marmara saldırısının da İsrail"le ticareti etkilemediğini, Türkiye"nin bu ülkeye gerçekleştirdiği ihracatın yüzde 30 civarında arttığını açıkladı. Çağlayan, İsrail"le artan ticari ilişkiler göz önünde bulundurularak kasım ayında Ramallah"ta ticari temsilcilik açacaklarını da açıkladı.

    Uzakdoğu"ya gidecek

    Devlet Bakanı Çağlayan, kamu ve özel sektör temsilcilerinden oluşan bir heyetle Hong Kong, Çin ve Japonya"ya gidiyor. Çağlayan, 30 Ekim-6 Kasım arasında gerçekleştirilecek Uzakdoğu temasları sırasında ilk olarak Hong Kong"a gidecek. 2 Kasım"da Çin"e geçecek olan Çağlayan"ın Japonya temasları ise 4 Kasım"da başlayacak.




    İran'la ticaretin yeni üssü Kapalıçarşı! Yorumları