Malatya'da 29 Ekim resepsiyonu şölen oldu   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-29-2010 (11:56)   Son Mesaj: 10-29-2010 (11:56)    Cevap: 0    Gösterim: 468  

    10-29-2010

    Malatya'da 29 Ekim resepsiyonu şölen oldu

    Malatya'da 29 Ekim resepsiyonu şölen oldu


    Malatya Valisi Ulvi Saran, Cumhuriyet resepsiyonlarına yeni bir anlayış getirdi. Vali Saran, geçen yıldan başlayarak, 29 Ekim Cumhuriyet resepsiyonunu, dar katılımlı salondan çıkarıp şölene dönüştürdü.

    Ünal TANIK
    HABERİN FOTO GALERİSİNE BU LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ

    Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonlarına yeni bir anlayış getirdi. Sadece belli bir kesiminin katıldığı dar bir kutlama ile yapılan resepsiyon yerine halkın geniş kesiminin katıldığı "Cumhuriyet Şöleni"ne dönüştürdü.

    Vali Saran, Yerel Posta'nın sorularını cevaplandırdı.

    - 29 Ekim resepsiyonunu, Cumhuriyet Şöleni'ne dönüştürürken hareket noktası ne oldu?

    - Cumhuriyet halkın idare sistemi. Ama bizim alışageldiğimiz kutlama sistemi içerisinde halkın yer almadığı seçkin bir grubun, sadece 150 kişilik üst düzey yöneticilerin, tabiri caizse bölgenin kaymak tabakasının yer aldığı bir kutlama sistemi yer alıyor Türkiye"de. Biz bunu halka mal etmeye çalışıyoruz.

    - Sanıyorum ilkini geçen sene yaptınız.

    - Evet. İlki geçen sene yapıldı.

    - Halka mal edildiğini söylediğiniz törenler nasıl yapılıyor?

    - Bunun esası şu. Tüm halkımızın genel bir davetle katılacağı bir şölen yapıyoruz. Resepsiyon ne kadar geniş tutsanız da ister istemez az sayıda insanın katılımına imkan tanıyor.

    - Nerede yapıyorsunuz?

    - Kapalı spor salonunda yapıyoruz. Hava iyi olduğu zaman ise stadyumda gerçekleşiyor. Halk 7"den 70"e hiçbir engel olmadan idarecileriyle birlikte, yani en üst düzey sivil yöneticileriyle bir arada oluyor.

    - Bu gündüz yapılan ve halkın izlemesine açık olan tören dışında bir kutlamadan söz ediyorsunuz değil mi?

    - Evet onun dışında bu. Akşam yapıyoruz bu Cumhuriyet şölenini.

    - Peki bu nereden çıktı? Akşam resepsiyon verilir? Bu da neyin nesi demiyorlar mı?

    - Resepsiyon bir form, bir biçim. Resepsiyon 20. Yüzyılın bir formu idi. Bu daha çok geçen yüzyılın değerleri ile ortaya çıkmış bir tarz idi. Sınırlı bir sayıda insana hitap edebiliyorsunuz. Bu defa cumhur dediğimiz kesim, yani bu devletin asli unsuru bu davetlere katılamıyor. Onların hepsini içine alan bir resepsiyon düzenleyemeyeceğimize göre, bizim resepsiyonumuz halkın davetiyesiz bir biçimde girdiği, herkesin katılımına açık olan bir Cumhuriyet Şöleni bu.

    - Bu sene nerede yapılacak?

    - Hava şartlarından dolayı kapalı spor salonunda yapılacak.

    - Program akışında neler var?

    - Program akışı folklorik unsurlar var. Sanatçılarımız var. Geçen sene kolbastı ekibi gelmişti. İnsanlar büyük bir coşku ile katıldı. Halkın kendi kendini idare ettiği bir sistemle yönetildiğinin farkına varmasını sağlıyoruz. Aksi takdirde halktan kopuk, sadece yönetici kesimin farkına vardığı bir kutlama yolunu seçtik. Bizim kutlamamız böyledir dedik. Büyük bir ilgi gördü.

    - Peki Türkiye"de başka örneği var mı idi?

    - Hayır. İlk biz yaptık. Bu sene ikincisini yapıyoruz.


    YerelPosta




    Malatya'da 29 Ekim resepsiyonu şölen oldu Yorumları