TUSKON: Türkiye sıcak para cenneti oldu   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-28-2010 (20:23)   Son Mesaj: 10-28-2010 (20:23)    Cevap: 0    Gösterim: 450  

    10-28-2010

    TUSKON: Türkiye sıcak para cenneti oldu

    TUSKON: Türkiye sıcak para cenneti oldu


    Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, son dönemde hızla artan portföy yatırımların nedeniyle Türkiye’nin adeta bir sıcak para cenneti olduğunu söyledi.

    Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, son dönemde hızla artan portföy yatırımların nedeniyle Türkiye"nin adeta bir sıcak para cenneti olduğunu söyledi.
    TUSKON'dan yapılan açıklamaya göre Meral, Business Network Derneği tarafından Londra"da düzenlenen "En Başarılı Türkler" ödül töreninde konuştu. Meral, ABD"li yetkililerin Türkiye"de Bankalar Birliği üyelerine "İran"a yapılan para transferlerine aracılık etmeyin" uyarısının iş dünyasını olumsuz etkilediğini belirterek, "Türk şirketleri uluslararası kurallara uyar. Daha fazla sertleşmeden çözüm bulunmalı. Eğer illa uygulanacaksa tüketim ve sarf malzemelerinde ambargo uygulanmamalı. Bu savunma sanayi gibi kritik endüstrilerle sınırlı olmalı. Orada kayıtsız bir ticaret de varsa önüne geçilemez" dedi.

    -40 BİN YENİ İHRACATÇI YETİŞMELİ-

    Uluslararası piyasalardaki gelişmelere de değinen TUSKON Başkanı Meral, son dönemde Türkiye"ye giriş yapan sıcak paraya karşı da biran önce önlem alınmasını istedi. Bu girişlerin TL"nin hızla değer kazanmasına neden olduğunu hatırlatarak, "Sıcak paranın kısmen kontrol edilmesi lazım. Brezilya yüzde 6 vergi koydu. Türkiye, sıcak para için kazanç cenneti oldu. Reel faiz negatifte olsa para gelmeye devam edecek" dedi. Merkez Bankası"nın faizleri daha da düşürmesi gerektiğini savunan Meral, sıcak paranın Türkiye"nin ihtiyacından fazla geldiğini belirtti. Meral, "Dünyada likidite gidecek yer arıyor. En çok baktıkları yer Türkiye. Bu şartlar altında vergi koymaktan daha doğal bir refleksimiz olamaz. Bize fon gelmeye devam edecek. Bu TL"nin de aşırı güçlenmesinin önüne geçecek. Cari açıkta güçlü TL"nin kayma sebebi olduğuna inanıyoruz" diye konuştu. Türk ihracatçılarının geleneksel pazarların yanı sıra yeni pazarlara yönelmesi çağrısında bulunan Başkan Meral, "40 bin yeni ihracatçı daha yetişmeli ki 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşalım" ifadesini kullandı. Konuşmasının ardından Meral, Business Network Derneği tarafından Londra"da düzenlenen ''En Başarılı Türkler'' ödül töreninde, ödül almaya hak kazanan bazı kişilere de ödüllerini verdi.

    -EN BAŞARILI TÜRKLER ÖDÜLLERİNİ ALDI-

    En iyi Türk yatırımcı: Türk Hava Yolları

    Türkiye ile iş yapan en iyi İngiliz yatırımcı: Vodafone

    En başarılı işkadını: Şadiye Arslan

    En başarılı profesyonel idareci: Aisha İzzet

    Küresel olarak en başarılı Türk: Hüseyin Özer

    En başarılı öğrenci: Jeyda İbrahim

    En başarılı işadamı: Hakkı Tatar

    En başarılı şirket: Anatolian Sky Holidays

    En başarılı akademisyen: Vedat Can Yeginsu

    En başarılı doktor: Ali Rıza Sever

    Jüri özel ödülü: Can Yeğinsu.




    TUSKON: Türkiye sıcak para cenneti oldu Yorumları