Fed, 500 milyar dolarlık tahvil alacak   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-28-2010 (01:19)   Son Mesaj: 10-28-2010 (01:19)    Cevap: 0    Gösterim: 586  

    10-28-2010

    Fed, 500 milyar dolarlık tahvil alacak

    Fed, 500 milyar dolarlık tahvil alacak


    ABD Merkez Bankasının (Fed), gelecek hafta açıklaması beklenen programla ilk olarak altı ay süre içinde 500 milyar dolarlık hazine tahvili alımı yapacağı tahmin ediliyor.

    Politika yapıcıların geçtiğimiz hafta süresince yaptığı açıklamalar, daha önce küresel krizden ekonomiyi çıkarmak için binlerce dolar likidite sağlayan Fed'in, ikinci bir büyük ölçekli satın alma programına başlayacağının işareti olarak yorumlanıyor.
    Programla, tüketici harcamalarını canlandırmak ve rekor yüksek seviyelerde seyreden işsizlik oranını düşürmek için çok yavaş büyüyen ekonominin hızlı büyümesini sağlayabilmek amaçlanıyor.

    Tahvil satın alma programının büyüklüğünün 1 trilyon dolar ile 2 trilyon dolar arasında olacağına dair tahminler bulunuyor. Ancak Fed'in 2-3 Kasım'daki toplantısında 500 milyar dolarlık ilk alımı duyurması bekleniyor.

    Kansas Fed Başkanı Thomas Hoenig ise daha fazla parasal genişlemenin "şeytanla pazarlık" olduğunu ifade etti.

    Almanya Ekonomi Bakanı Rainer Bruederle, Güney Kore'de geçen hafta sonu düzenlenen G20 toplantısında Fed Başkanı Ben Bernanke'nin eleştirilere maruz kaldığını belirterek, "Likiditeyi daha fazla artırarak, sorunu önlemeye veya çözmeye çalışmak yanlış bir yol. Fazla, kalıcı para bence döviz kurunu manipüle etmenin dolaylı yolu" dedi.

    New York Fed Başkanı ve Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Başkan Yardımcısı William Dudley, enflasyonun şu anki düşük seviyesinin ve yüzde 9,6'lı k işsizlik oranının "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

    Goldman Sachs'dan Jan Hatzius ve Bank of America'dan Ethan Harris, Fed'in ilk etapta altı aylık süre için 500 milyar dolarlık tahvil alımı gerçekleştireceğini tahmin ediyor.

    Bu rakam ilk olarak New York Fed Başkanı Dudley'in 1 Ekim'deki konuşmasında telaffuz edilmişti. Dudley, gösterge faiz oranlarını yüzde 0,75 indirmek ile 500 milyar dolarlık satın almanın aynı etkiyi yaratabileceğini ifade etmişti.

    Fed'in faiz oranı, Aralık 2008'den bu yana yüzde 0 ile yüzde 0,25 aralığında bulunuyor.

    Banka küresel krizden ülkeyi çıkartabilmek için 1,7 trilyon dolarlık mortgage destekli varlık satın alma programı başlatmıştı. Bu satın almalar Mart ayında sona ermişti.




    Fed, 500 milyar dolarlık tahvil alacak Yorumları