'Turgutlu'nun ekmeğiyle oynanıyor'   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-27-2010 (22:57)   Son Mesaj: 10-27-2010 (22:57)    Cevap: 0    Gösterim: 486  

    10-27-2010

    'Turgutlu'nun ekmeğiyle oynanıyor'

    'Turgutlu'nun ekmeğiyle oynanıyor'


    Manisa’nın Turgutlu İlçesi Çaldağa mevkiinde kurulu bulunan Sardes Nikel Madencilik firması geçtiğimiz haftalarda kendileri aleyhinde propaganda kampanyası başlatan ve Tema ve Turçep hakkında yaptıkları basın açıklamasında dernekler hakkında önemli iddialarda bulundular.

    Özhan Haluk Satır'ın haberi

    Şirketten yapılan açılama şu şekilde:
    Son günlerde TEMA Vakfı ve proje karşıtı bir avuç insan tarafından oluşturulup Turgutlu"yu temsil ettiği izlenimi yaratılmaya çalışılan TURÇEP tarafından Sardes Nikel Madencilik ve Çaldağ Nikel projesi hakkında yürütülen planlı ve maksatlı karalama kampanyası üzerine aşağıdaki hususları kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

    TEMA"NIN YANLIŞLARLA DOLU TEK KİŞİLİK KURUL RAPORU

    Öncelikle TEMA Vakfı ve TURÇEP bu çirkin kampanya çerçevesinde bilgi kirliliği yaratarak projeyi engellemek amacıyla çeşitli asılsız iddiaları ortaya atmakta, bu iddiaları proje ile ilgisi olmayan teknik bir takım bilgi ve rakamlarla süsleyerek bilimsel izlenim yaratmaya çalışmaktadır.

    "Çamur at izi kalsın mantığıyla" bilim kurulu tarafından hazırlandığı iddia edilen fakat sadece genel olarak madencilik projelerine karşıtlığı ile bilinen Prof. Dr. İsmail Duman imzasını taşıyan baştan aşağıya yanlışlarla ve Çaldağ projesi ile ilgisi olmayan verilerle dolu rapordaki yanlışlar ve cevaplarımız www.sardesnikel.com.tr internet sayfamızda uzun zamandır yer almaktadır.

    Buna rağmen aynı raporu ve aynı asılsız iddiaları Turgutlu"da toplantılar düzenleyerek yaymaya çalışan ve projeyi engellemeye yönelik bir korku ortamı yaratmayı hedefleyen bu kişilere karşı her türlü dava ve talep hakkımızı saklı tuttuğumuzu ayrıca belirtmek isteriz.

    ISMARLAMA AĞAÇ RAPORUNDAKİ GÜLÜNÇ İDDİALAR

    Öncelikle Çaldağ"da proje alanında kesilmesi gereken ağaç sayısı Orman Bakanlığı tarafından tek tek sayılmış ve yaklaşık 143 bin olmasına rağmen, yine projeyi engellemeye çalışan kişiler tarafından ÇED iptaline yönelik açılan davadan sadece bir hafta önce adeta ısmarlama yoluyla bir orman mühendisine hazırlatılan raporda "2 milyon, hatta milyonlarla ifade edilemeyecek sayıda ağaç kesilecek", yani milyarlarca ağaç kesileceği gibi gülünç ve inanılması güç iddialar ortaya atılarak ve Turgutlu"da bu yanlış bilginin yayılması gayretine girilerek bir korku ortamı yaratılmaya çalışılmaktadır.

    TEMA VAKFI DEVLETİ ve KANUNLARI HİÇE SAYIYOR

    İlgili kurumların yasa ve yönetmeliklere göre izin verdiği bir proje için, TEMA Vakfı"nın, resmi internet sayfasında "Çevre ve Orman Bakanlığı ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ülke topraklarımızın talan edilmesine neden izin veriyor?" suçlamasını yaparak "onlar izin verse de biz izin vermiyoruz" gibi devlet ve kurumlar üstü bir beyanat vermesini ülkemizin kurumlarına ve bilim adamlarına yapılmış saygısızlık olarak değerlendiriyoruz.

    Asıl amacı "Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma" olan bir sivil toplum örgütünün, ağaç dikmek için toplanan bağışları, Turgutlu"da ağaçlandırma projesi yapmak yerine, tüm faaliyetlerini yasalara uygun şekilde yapan, Turgutlu"da yaptığı ağaçlandırma faaliyetleri ile ve bugüne dek yaptığı ve taahhüt ettiği uygulamalarla Türkiye"de örnek gösterilebilecek bir madencilik şirketine karşı yürütmekte olduğu bu karalama kampanyasına harcamasını, Turgutlu"da yaşamayan insanları Turgutlu"ya taşıyarak, kalabalık toplamaya ve kamuoyu yaratmaya çalışmasını üzülerek seyretmekteyiz.

    RAKAMLAR BİLE BİLE ÇARPITILIYOR

    Yine TEMA Vakfı"nın, tüm çalışanları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından oluşan sadece sermayesi yabancı olan şirketimizi hedef seçmesi ve faaliyetlerine engel olmaya çalışması, bunu yaparken projenin ülkeye sağlayacağı ekonomik katkıyı yok gibi göstermeye çalışması, projeden elde edilecek geliri gerçek gelirin 10 katı gösterirken ülkeye sağlanacak katkıyı gerçek katkının 10"da biri olarak göstermesi ve türlü yalan ve asılsız karalama yoluna gitmesi esef vericidir.

    BAĞIMSIZ UZMANLAR YOK SAYILIYOR

    Şirketimizin ilgili projesi için farklı alanlardaki uzmanlar tarafından hazırlanan kapsamlı ÇED raporu, Çevre ve Orman Bakanlığı"nın konularında uzman birimlerince incelenerek, olumlu olarak kabul görmüş, sonrasında mahkeme tarafından atanan bağımsız ve tarafsız bilimadamları tarafından da onaylanmış ve mahkeme heyetince projenin çevreye kabul edilemeyecek hiçbir etkisinin olmayacağı tasdik edilmiştir. TEMA Vakfı ve TURÇEP"in ortaya attığı tüm iddialar bilirkişi raporunda tek tek cevaplanmasına rağmen halen bu felaket senaryolarının yayılmaya çalışılması, düzmece haberler yaptırılarak kamuoyu yaratılmaya çalışılmasının, Turgutlu ekonomisine, geleceğine ve madencilik sektörüne vurulan büyük bir darbe olduğuna inanıyor ve sebeplerini anlamakta güçlük çekiyoruz.

    İDDİALARIN TÜMÜ GERÇEK DIŞIDIR

    Türkiye"deki tüm faaliyetlerimizi mevcut kanun ve yönetmeliklere göre ve modern madenciliğin gerektirdiği şekilde Avrupa ve Türkiye standartlarında yapmakla birlikte, sözkonusu açıklamada geçen bu iddiaların şirketimizin faaliyetleriyle hiçbir şekilde örtüşmediğini, tamamen asılsız olduğunu belirtmek isteriz. Gerçek çevre sorunları dururken, farklı uzmanlık alanlarını bünyesinde barındıran çevreye duyarlı böyle bir proje hakkında toplumda endişe ve korku yaratmanın hedeflenmesini ayrıca manidar bulmaktayız.

    Bu vesileyle, TEMA ve TURÇEP toplantılarında ve yazılı dökümanlarında ortaya atılan asılsız iddiaların artniyetli ve gerçekdışı bilgiler olduğunu, Çaldağ Nikel projesinin, uzun ve titiz bir çalışmanın dünya standartlarındaki ürünü olduğunu ve çevreye kabul edilemez hiçbir etkisinin olmayacağını, bölgedeki hava, toprak, su ve tarımı kesinlikle olumsuz etkilemeyeceğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz.

    TURGUTLU"NUN EKMEĞİYLE OYNANIYOR

    Kuracağı arıtma tesisi, şehir ormanı, üniversite binası, sağlık ve altyapı yatırımları gibi sosyal projeleri ile inşaat ve işletme süresince Turgutlu"ya önemli miktarda gelir getirecek olan bu büyüklükte bir yatırımı çeşitli art niyetlerle engellemeye çalışan ve projeden doğrudan veya dolaylı fayda görecek veya iş sahibi olacak binlerce insanın ekmeğiyle oynayan bu kişi ve organizasyonlara karşı dikkatli olunması gerektiğini, değerli kamuoyunun bilgilerine sunarız.

    Sardes Nikel Madencilik A.Ş.




    'Turgutlu'nun ekmeğiyle oynanıyor' Yorumları